«Αχαρνής/Πρατηριούχοι» στο Από Μηχανής Θέατρο, με αφορμή τα 50 χρόνια κατοχής στην Κύπρο | Έξοδος - planbemag.gr
Plan Be Mag
Έξοδος

«Αχαρνής/Πρατηριούχοι» στο Από Μηχανής Θέατρο, με αφορμή τα 50 χρόνια κατοχής στην Κύπρο

Η ομάδα OST ENSEMBLE παρουσιάζει τους «Αχαρνής/Πρατηριούχοι», σε σκηνοθεσία του Στάθη Γραφανάκη. Μια παράσταση, με αφορμή τα 50 χρόνια κατοχής στην Κύπρο, για όσα μπορούν να συμβούν στο νησί της Αφροδίτης. Πρεμιέρα στις 15 Νοεμβρίου.

Planbe teamPlanbe team

Η ομάδα OST ENSEMBLE παρουσιάζει τους «Αχαρνής/Πρατηριούχοι», σε σκηνοθεσία του Στάθη Γραφανάκη. Μια παράσταση, με αφορμή τα 50 χρόνια κατοχής στην Κύπρο, για όσα μπορούν να συμβούν στο νησί της Αφροδίτης. Πρεμιέρα στις 15 Νοεμβρίου.

Η πλοκή

Ενόψει της επετείου από τα 50 χρόνια κατοχής στην Κύπρο, δυο γυναίκες, μία Ελληνοκύπρια και μία Τουρκοκύπρια, πρατηριούχοι στο επάγγελμα, εκατέρωθεν της Πράσινης Γραμμής, παίρνουν μια μεγάλη απόφαση: Σταματούν να πωλούν βενζίνη και αρχίζουν να διαθέτουν δωρεάν το «καύσιμο» του μέλλοντος, το «ρεύμα», με στόχο την επανένωση του νησιού τους. Τι θα συμβεί, άραγε, μετά από αυτή τους την ριζοσπαστική πρωτοβουλία;

Με όχημα τους «Αχαρνής»

Η παράσταση αποτελεί πρωτότυπο έργο, εμπνευσμένο από τον πυρήνα της αριστοφανικής κωμωδίας «Αχαρνής» και των αναλογιών που προκύπτουν με το σήμερα: Όπως ο αριστοφάνειος αγρότης-πρόσφυγας Δικαιόπολης αναγκάζεται να συνάψει ιδιωτική ειρήνη με τους Λακεδαιμονίους, προκειμένου να απαλλαγεί από τα κακά του Πελοποννησιακού πολέμου, έτσι και τα πρόσωπα του έργου σπάνε το «αδιέξοδο» της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού Προβλήματος.

Όμως με μία σημαντική διαφορά: Επιθυμούν και φέρνουν την ειρήνη για το σύνολο της κοινωνίας του νησιού τους, όχι για τον εαυτό τους, πετυχαίνοντας τη λύση στη βάση της ενεργειακής ανεξαρτησίας τους. Παράγουν και διανέμουν δωρεάν «ρεύμα» στην ελεύθερη και την κατεχόμενη κοινωνία της Κύπρου, τόσο με την έννοια του καθαρού ηλεκτρικού ρεύματος (ηλεκτρικό ρεύμα κατόπιν παραγωγής με τη χρήση υδρογόνου), όσο και με την έννοια της κίνησης προς μια κατεύθυνση από κοινού, του κινήματος, της λύσης του αδιεξόδου του Κυπριακού.

Γι’ αυτό και στην παράσταση, για λόγους συμβολικούς, ο ρόλος του Δικαιόπολη είναι διπλός και ερμηνεύεται από δυο νέες γυναίκες ηθοποιούς, μία Ελληνοκύπρια (Αλίκη Αχνιώτου) και μία Τουρκοκύπρια (Gamze Sanli). Οι δυο γυναίκες, παράγοντας «ρεύμα», γεννούν ταυτόχρονα ύλη και πνεύμα. Μια νέα ζωή.

Στον ρόλο του Αμφίθεου (Γιώργος Σιώρης), δε, του Αθηναίου που έφερε στον Δικαιόπολη τρία «δείγματα ειρήνης» για να επιλέξει εκείνο που θα του φέρει εσαεί ειρήνη, βλέπουμε εκείνο το πρόσωπο που, αν και η σκέψη του είναι μπροστά από την εποχή του, στην αντίληψη μας αποτυπώνεται ως αμφίβολη προσωπικότητα. Ενώ, πλάι του, μια ομάδα ηλεκτρολόγων και χημικών μηχανικών, με εξειδίκευση στον τομέα μεγάλης κλίμακας συστημάτων παραγωγής και χρήσης ηλεκτρικής ισχύος, θα βρεθεί στη σκηνή με τα όργανά της. Και θα παράξει ενώπιον των θεατών ρεύμα!

Σκηνοθετικό σημείωμα

Το 425 π.Χ., εν μέσω Πελοποννησιακού Πολέμου, η Αθήνα αντέχει την κριτική που στρέφει προς την ίδια ο Αριστοφάνης με την κωμωδία «Αχαρνής» –η οποία και έχει ως θέμα τη φιλοπόλεμη πολιτική που ακολουθεί η Αθήνα, εκείνους τους μηχανισμούς που γεννούν τον πόλεμο και άλλους που προτάσσουν το ιδιωτικό συμφέρον έναντι του δημοσίου– απονέμοντάς της μάλιστα το πρώτο βραβείο. 

Σήμερα, μιλώντας για το Κυπριακό πρόβλημα, ενόψει της επετείου των 50 χρόνων από την εισβολή και παράνομη κατοχή του βορείου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τίθεται  το ερώτημα: Έχει το θάρρος η Κυπριακή Δημοκρατία, η ευρωπαϊκή οικογένεια, στην οποία ανήκει η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ή οι «εγγυήτριες» δυνάμεις της ίδιας, Ελλάδα, Τουρκία και ποια άλλη από τη Μεγάλη Βρετανία, να αντιμετωπίσουν το Κυπριακό πρόβλημα, τόσο ανοιχτά όσο η Αθήνα αντιμετωπίζει τον Πελοποννησιακό Πόλεμο την ίδια στιγμή που συμβαίνει; 

– Στάθης Γραφανάκης

Ταυτότητα παράστασης

Θεατρική παράσταση «Αχαρνής/Πρατηριούχοι»

Για όσα μπορούν να συμβούν στο νησί της Αφροδίτης 

Κείμενο: Ost Ensemble, Αριστοφάνης

Μετάφραση: Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος

Σκηνοθεσία: Στάθης Γραφανάκης

Επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα διεθνών σχέσεων: Παναγιώτης Ήφαιστος, Ομότιμος Πρόεδρος Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ΠΑΠΕΙ

Επιστημονικοί συνεργάτες σε θέματα εφαρμοσμένης φυσικής και προηγμένων συστημάτων παραγωγής ηλεκτρισμού: Δρ. Αιμιλία Σμυρλή, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Μιχάλης Καλογεράκης ηλεκτρολόγος-χημικός μηχανικός

Δραματουργία: Στάθης Γραφανάκης – Ost Ensemble

Δραματουργικός Σύμβουλος: Παντελής Πετρίδης

Μουσική: Ost Ensemble

Σκηνικά – Κοστούμια: Ζωή Αρβανίτη, Πολυάννα Βλατή

Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου

Γραφιστική επιμέλεια: Αθηνά Συκιώτη

Φωτογραφίες: Μαρία Τραυλού

Εκτέλεση παραγωγής: OST ENSEMBLE AMKE

Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will

Παραγωγή: ΕΣΠΑ 2014-2020, OST ENSEMBLE AMKE

Ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Αλίκη Αχνιώτου, Μαρίνος Ευτυχίου, Λεωνίδας Μικρόπουλος, Γιάννης Ντάσιος, Gamze Sanli, Γιώργος Σιώρης

Χορός Πρατηριούχων: Μαρία Ιερείδου, Σταυριάνα Καδή, Αντρέας Κυπριανίδης, Γιούλη Φιλιππίδου, Ευγενία Χερουβείμ

Με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και τη συμμετοχή του κοινού.

Η κωμωδία «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, σε μετάφραση Θεόδωρου Γ. Μαυρόπουλου, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΖΗΤΡΟΣ. Ευχαριστούμε τις Εκδόσεις ΖΗΤΡΟΣ για την ευγενική παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων της μετάφρασης του έργου.

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους. 

Ευχαριστίες: Άντρια Αριστείδου, Ριάνα Αλεξάνδρου, Λάμπρος Ασβεστάς, Βένια Πουβούτση, Χρήστος Ζάνος, Θάλεια Ιωάννου, Κατερίνα Καζαντζή, Σταύρος Καλεντερίδης, Νίκος Κάρουλλας, Κυριάκος Κυριακού, Καίτη Κυριακίδου, Κωνσταντίνος Λουκά, Βάσος Μιχαήλ, Φίλιος Μιχαήλ, Νικόλας Μπράβος, Δέσποινα Νικολάου, Σωτήρης Σπάρταλης, Γιώργος Χαριτωνίδης, Ibrahim Aziz, Mehmet Emin, Sener Levent, Nidai Tancer, Βαγγέλης, Γιάννος, ανώνυμος 1, ανώνυμος 2, ανώνυμος 3 και ανώνυμος 4.

Πού Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5232097.

Πότε Από 15 Νοεμβρίου (έως 11/1/2024), κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15

Εισιτήρια 15€ (κανονικό), 12€ (φοιτητικό, άνω των 65, ομαδικό), 8€ (ανέργων, ατέλειες, ΑΜΕΑ)

Προσφορά προπώλησης έως 14/11 8€

Προπώληση https://www.more.com/theater/axarnis/pratiriouxoi/

Διάρκεια 1 ώρα και 45 λεπτά