British Council: Γιορτάζει τα 80 χρόνια στην Ελλάδα, στο Athens Science Festival 2019! | Έξοδος - planbemag.gr
Plan Be Mag
Έξοδος

British Council: Γιορτάζει τα 80 χρόνια στην Ελλάδα, στο Athens Science Festival 2019!

Το φετινό Athens Science Festival συμπίπτει με μια σημαντική επέτειο: τα 80 χρόνια του British Council στη χώρα μας.

Στις οχτώ δεκαετίες, από το 1939 που άνοιξε το πρώτο γραφείο του στην Αθήνα, οι εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις του British Council, οι ευκαιρίες για συνεργασία, καθώς και οι ουσιαστικές σχέσεις που έχει αναπτύξει με την ελληνική κοινωνία, έχουν μόνο θετικά αποτελέσματα να παρουσιάσουν.
Γιορτάζοντας το πολύπλευρο και πολυεπίπεδο έργο του αυτά τα χρόνια, το British Council ετοίμασε και παρουσιάζει μια σειρά από ενδιαφέρουσες δράσεις στο ASF2019, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 3- 7 Απριλίου, στην Τεχνόπολη Αθηνών:

• Προκαταλήψεις στα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης (Σάββατο 6 Απριλίου, 20:30)
Στην συναρπαστική του ομιλία, o Alexander Fefegha θα εξερευνήσει κάποιες από τις ηθικές, κοινωνικές προεκτάσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης: Μπορούν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να γίνουν όργανα προκαταλήψεων, φυλετικών ή βασισμένων στο φύλο; Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για την κοινωνία ή μήπως έχουμε στη διάθεσή μας αποτελεσματικούς τρόπους να εξασφαλίσουμε ότι τίποτε δεν απειλεί τις αρχές της ισονομίας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας; Υπάρχουν αλγόριθμοι και data που αντιμετωπίζουν κάθε είδους προκατάληψη; Ερωτήματα – τροφή για σκέψη, πάνω σε θέματα που στο μέλλον θα μας απασχολούν όλους. 

british-council

• Ψηφιακή εγκατάσταση “Relax and Release (Τετάρτη 3, έως Κυριακή 7 Απριλίου)
Μια διαδραστική ψηφιακή εγκατάσταση έρχεται στο ASF2019, από το Tate Museum και το Oxo Tower του Λονδίνου. Ενθαρρύνει την ελεύθερη κίνηση και παρασύρει το κοινό σε ένα ανεπανάληπτο ταξίδι απόλυτης χαλάρωσης και δημιουργίας. Προσφέρει μια μοναδική, ομαδική εμπειρία, γεμάτη συναίσθημα και μυστήριο, η οποία εξερευνά όσα θαυμαστά μπορεί να δημιουργήσει η αλληλεπίδραση του ανθρώπινου σώματος με το μυαλό. Οι κινήσεις και ο ρυθμός του κάθε επισκέπτη δημιουργούν εικόνες και ήχους, «απελευθερώνοντας» ενέργεια που φτιάχνει ένα εικαστικό και ηχητικό αποτέλεσμα, μοναδικό για τον καθέναν. Είναι έργο της συνεργασίας του Kimatica Studio (Maria Almena και Nestor Rubio) με το Magik Door (Augustine Leudar). 

• Science Day – Επιστημονικά εργαστήρια για παιδιά (Τετάρτη 3, Πέμπτη 4 και Κυριακή 7 Απριλίου)
Σε μια σειρά από διασκεδαστικές δραστηριότητες, τα παιδιά γνωρίζουν και αγαπούν τις επιστήμες με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο: παίζοντας και δημιουργώντας τα ίδια. Έτσι, οι μελλοντικοί επιστήμονες καλούνται με την καθοδήγηση εκπαιδευτών: Nα φτιάξουν ένα μικρό ηλεκτρικό κύκλωμα και μια πυραμίδα προβολής ολογραμμάτων (Φυσική). Να κατασκευάσουν ένα ηλεκτροκίνητο όχημα και να το δοκιμάσουν στην πράξη (Ρομποτική). Να κάνουν πειράματα με φυσικό χυμό εσπεριδοειδών και βιταμίνη C, να απομονώσουν DNA από κύτταρα μπανάνας και να κατασκευάσουν τρισδιάστατα χημικά μόρια (Χημεία). Να συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι που θα τα εξοικειώσει με το DNA και την δομή του (Βιολογία). Γιατί η γνώση είναι απόλαυση, όταν συνδυάζεται με παιχνίδι και με κίνηση. 

british-council2

• Διαγωνισμός FameLab (Σάββατο 6 Απριλίου, 21:30)
Νέοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ευρηματικοί, επικοινωνιακοί, χαρισματικοί και κυρίως παθιασμένοι με την επιστήμη και τους δρόμους που ανοίγει, διαγωνίστηκαν στο προκριματικό στάδιο του διεθνούς διαγωνισμού FameLab 2019, που διοργάνωσε το British Council σε συνεργασία με το HUB Science. Δέκα από αυτούς πέτυχαν τον στόχο και έφτασαν στον συναρπαστικό τελικό που θα γίνει το Σάββατο 6 Απριλίου! Ο μεγάλος νικητής της βραδιάς θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο FameLab International, τον Ιούνιο, στη Βρετανία.
Κριτική επιτροπή για το βραβείο:
Κώστας Καρπούζης: Διευθυντής Ερευνών/ΕΠΙΣΕΥ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Αντιγόνη Δήμα: ερευνήτρια Γενετικής, ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμινγκ»
Νικόλας Πρωτονοτάριος: επιστημονικός συνεργάτης, Ακαδημία Αθηνών

Περισσότερες πληροφορίες:
Βαγγέλης Κραββαρίτης
210 3692361
Vangelis.Kravvaritis@britishcouncil.gr
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.