Δεν θα συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις του ΕΟΠΥΥ οι γιατροί - Οι ανακοινώσεις ΠΙΣ και ΙΣΑ | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Δεν θα συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις του ΕΟΠΥΥ οι γιατροί – Οι ανακοινώσεις ΠΙΣ και ΙΣΑ

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών γνωστοποίησαν με ανακοινώσεις τους την αποχή τους από τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια του ΕΟΠΥΥ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Συγκεκριμένα, ο ΠΙΣ αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ανακοινώνει τη μη συμμετοχή του στις εορταστικές εκδηλώσεις του ΕΟΠΥΥ για τους παρακάτω λόγους:

  1. Με το clawback και το rebate στα ύψη, είναι εκτός τόπου και χρόνου εορταστικές εκδηλώσεις από ένα οργανισμό που όφειλε να κάνει αιματηρή οικονομία για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του έναντι των παρόχων.
  2. Η σημερινή διοίκηση του ΕΟΠΥΥ λειτουργεί και εκφράζεται απαξιωτικά προς τους ιατρούς, τους οποίους θεωρεί περίπου «αναγκαίο κακό». Θεώρηση που αντανακλά στις δηλώσεις και τις ενέργειές της.
  3. Είναι αναγκαία η επέμβαση των πολιτικά προϊσταμένων της.
  4. Η πραγματική αποτίμηση του υδροκέφαλου ΕΟΠΥΥ, για όποιον ενδιαφέρεται, παρουσιάζεται στις προσκλήσεις όσων δικαίως καλούν σε διαμαρτυρία στις 23.2.2023.

Ο δε ΙΣΑ ανακοίνωσε τα εξής:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταδικάζει τις απαξιωτικές δηλώσεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, για τους ιδιώτες ιατρούς, τα εργαστήρια και τα πολυϊατρεία, και ανακοινώνει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις που έχει ανακοινώσει ο Φορέας.

Οι ιδιωτικοί Φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, παρά το γεγονός ότι στηρίζουν το σύστημα υγείας, αδυνατούν να επιβιώσουν οικονομικά και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο εξαιτίας της πολιτικής του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΙΣΑ στηρίζει κάθε ενέργεια των κλινικοεργαστηριακών, εργαστηριακών ιατρών και πολυϊατρείων που εύλογα διαμαρτύρονται, ζητά να καταργηθεί το άδικο μέτρο του clawback και του rebate και να στηριχθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προς όφελος του ασθενή και της δημόσιας υγείας.