A. Γεωργιάδης: Πρόθεσή μου η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος μεταφοράς φαρμάκων στα νησιά μέσω drones | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

A. Γεωργιάδης: Πρόθεσή μου η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος μεταφοράς φαρμάκων στα νησιά μέσω drones

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στην αιφνιδιαστική του επίσκεψη στον Ευαγγελισμό, στις προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν στα νοσοκομεία, για τις μισθολογικές διαφορές των υγειονομικών στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και για την πλατφόρμα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων που τέθηκε σε εφαρμογή, μιλώντας στους δημοσιογράφους Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα στον REAL FM.

Planbe teamPlanbe team

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στην αιφνιδιαστική του επίσκεψη στον Ευαγγελισμό, στις προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν στα νοσοκομεία, για τις μισθολογικές διαφορές των υγειονομικών στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και για την πλατφόρμα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων που τέθηκε σε εφαρμογή, μιλώντας στους δημοσιογράφους Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα στον REAL FM.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε:

Ως προς την αιφνιδιαστική του επίσκεψη στον Ευαγγελισμό:

Θέλω να συγχαρώ τη διοίκηση του Ευαγγελισμού. Μίλησα με πάρα πολλούς ασθενείς που περίμεναν, κάποιοι περίμεναν και αρκετές ώρες. Η γενική εικόνα ήταν πολύ καλή. Και, μάλιστα, πολλοί έδωσαν και συγχαρητήρια για τη διοίκηση του νοσοκομείου, για την ευγένεια του προσωπικού. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι, όταν πηγαίνουν ταυτόχρονα 300, 400, 500, 600, 1.000 άνθρωποι στα εξωτερικά ιατρεία, είναι αδύνατο να μην υπάρχουν αναμονές. Πρέπει να σας πω ότι εθνικό σύστημα υγείας χωρίς αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία στον πλανήτη, δεν υπάρχει. Σε γενικές γραμμές, η εικόνα που είδα χθες στον Ευαγγελισμό ήταν μια καλή εικόνα.

Ως προς τις νέες προσλήψεις στα νοσοκομεία:

Οι προσλήψεις έχουν ξεκινήσει. Κάνουμε διαρκώς προκηρύξεις. Όμως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι πια δεν βρίσκουμε εύκολα γιατρούς και νοσηλευτές. Εμείς κάνουμε προσλήψεις, αλλά βγαίνουν άγονες. Δεν φτάνει να πει το κράτος, «θέλω να προσλάβω 6.000 γιατρούς και νοσηλευτές». Πρέπει και να βρει 6.000 γιατρούς και νοσηλευτές. Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στο εθνικό σύστημα υγείας είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις χειρουργείο χωρίς αναισθησιολόγο. Προφανώς θα πρέπει να αυξήσουμε τα κίνητρα για να έρθει κάποιος αναισθησιολόγος να δουλέψει στο εθνικό σύστημα υγείας.

Ως προς τις μισθολογικές ανισότητες των υπαλλήλων του ΕΣΥ έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών:

Η Κύπρος δίνει 5.000 ευρώ τον μήνα σε ένα γιατρό του δικού τους ΕΣΥ και δεν έχει γιατρούς. Η Ρουμανία δίνει 7.000 ευρώ. Η έλλειψη γιατρών, ιδιαίτερα σε ορισμένες ειδικότητες, σήμερα είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν είναι τόσο απλό. Εμείς στους αναισθησιολόγους όταν πάνε να κάνουν εφημερία δίνουμε 250 ευρώ ανά εφημερία. Το σύστημά μας προσπαθεί να ανταγωνιστεί. Δεν μπορούμε, όμως, να φτάσουμε τους μισθούς άλλων χωρών. Η ιδέα να πάμε τον γενικό μισθό στο ΕΣΥ στα 10.000 ευρώ δεν μπορεί να γίνει. Δεν το αντέχει το κράτος. Να μιλάμε στα σοβαρά. Οι μεγάλοι μισθοί στη Ιρλανδία είναι συνέπεια της μεγάλης έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών στη χώρα αυτή. Δεν είναι γιατί έχουν πληθώρα γιατρών. Όταν έχεις πληθώρα γιατρών και νοσηλευτών, πέφτουν οι μισθοί.

Ως προς τις αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων:

Με το που ήρθα, υπέγραψα αμέσως την προκήρυξη για τους νέους Διοικητές και Υποδιοικητές των νοσοκομείων και για τους νέους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών. Ο διαγωνισμός τρέχει, σήμερα ξεκίνησαν οι αιτήσεις, και θα ακολουθήσει η διαδικασία που προβλέπεται μέσω ΑΣΕΠ.

Ως προς το πρόβλημα της διακομιδής ασθενών από τα νησιά:

Έχω σκοπό να πάω στη Σύρο, γιατί είναι ένα νησί «κλειδί» και θέλω να δω τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να μη χρειάζεται να στέλνονται όλα τα περιστατικά κατευθείαν στην Αθήνα. Είμαστε σε επικοινωνία με το ΕΚΑΒ και με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Επίσης, θέλω να επεκτείνω το πρόγραμμα που είχε γίνει πιλοτικά στα νησιά του Αιγαίου για τη μεταφορά φαρμάκων μέσω drones, γιατί αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ και να μειώσουμε το κόστος και να έχουμε πιο εύκολη πρόσβαση των ανθρώπων σε υπηρεσίες Υγείας.

Ως προς τη νέα πλατφόρμα παρακολούθησης διακίνησης φαρμάκων:

Με απόφασή μου ξεκινάει σήμερα η έναρξη παραγωγικής λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης διακίνησης φαρμάκων. Φτιάξαμε μια ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας το Υπουργείο Υγείας θα παρακολουθεί το απόθεμα και τη διακίνηση επιλεγμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων σε πραγματικό χρόνο για να προλαμβάνουμε τις ελλείψεις των φαρμάκων στα φαρμακεία. Αυτό το σύστημα που φτιάξαμε, και ευχαριστώ πολύ τους συνεργάτες μου γιατί τρέξανε πάρα πολύ, πιστεύω ότι θα μας δώσει για πρώτη φορά τον πλήρη έλεγχο όλων των ελλείψεων στη φαρμακευτική αγορά.