Άδωνις Γεωργιάδης: Προσωπική δικαίωση η επιστροφή μου στο Υπουργείο Υγείας | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Άδωνις Γεωργιάδης: Προσωπική δικαίωση η επιστροφή μου στο Υπουργείο Υγείας

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, έχοντας αναλάβει πλέον και επίσημα τα ηνία του Υπουργείου Υγείας, μίλησε το πρωί στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», μεταξύ άλλων, για τους στόχους που τίθενται το επόμενο διάστημα στον τομέα της Υγείας και τις πρώτες κινήσεις του Υπουργείου, για την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, για τα προβλήματα που εμφανίζουν τα νοσοκομεία, καθώς και για το κρίσιμο υγειονομικά άνοιγμα των σχολείων μετά την εορταστική περίοδο.

Planbe teamPlanbe team

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, έχοντας αναλάβει πλέον και επίσημα τα ηνία του Υπουργείου Υγείας, μίλησε το πρωί στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», μεταξύ άλλων, για τους στόχους που τίθενται το επόμενο διάστημα στον τομέα της Υγείας και τις πρώτες κινήσεις του Υπουργείου, για την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, για τα προβλήματα που εμφανίζουν τα νοσοκομεία, καθώς και για το κρίσιμο υγειονομικά άνοιγμα των σχολείων μετά την εορταστική περίοδο.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε τα εξής: 

Ως προς την επιστροφή του στο Υπουργείο Υγείας

H επιλογή του κυρίου Πρωθυπουργού να έρθω στο Yπουργείο Υγείας είναι εξαιρετικά τιμητική για μένα και δεν σας κρύβω ότι, σε προσωπικό επίπεδο, έχει και ένα μικρό χαρακτήρα δικαίωσης για όλο το bullying που δέχθηκα αφότου έφυγα από εδώ. Χθες η υποδοχή που μου έκαναν  οι υπάλληλοι και τα στελέχη του Υπουργείου ήταν πολύ ζεστή, και θέλω πραγματικά να τους ευχαριστήσω για αυτό, διότι μου δώσανε μεγάλη χαρά και συγκίνηση. Έζησα έντονες στιγμές εδώ. Δούλεψα πάρα πολύ. Δεν είναι ότι πέρασα ένα χρόνο εύκολο. Πολλοί νομίζουν ότι έμεινα στο Υπουργείο Υγείας πάρα πολλά χρόνια. Ένα χρόνο ήμουν μόνο, αλλά ήταν ένας έντονος χρόνος. Είχα τότε την τύχη να συνεργαστώ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί εγώ ήμουν Υπουργός Υγείας και εκείνος Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι πιο ιερό από την Υγεία. Κάθε μας ευχή ξεκινάει με την υγεία. Αυτή η ευθύνη που έχω αναλάβει είναι πάρα πολύ μεγάλη και σας διαβεβαιώ ότι το αντιμετωπίζω με δέος.

Ως προς την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού

Κατ’ αρχάς, για να μη δημιουργούμε στον κόσμο ανησυχία, να πω το εξής: Πέρυσι, δηλαδή όλο το 2022, είχαμε 120.000 εμβολιασμούς για Covid. Το 2023 ξεπεράσαμε τις 177.000 και έχουμε ήδη για τον Ιανουάριο 42.460 κλεισμένα ραντεβού. Άρα, πάμε σε εμβολιασμούς κυρίως ευάλωτων συμπολιτών, καλύτερα από πέρυσι. Επίσης, κάτι σημαντικό, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 15νθημερου των εορτών: Δηλαδή 18 Δεκεμβρίου με 1 Ιανουαρίου πέρυσι είχαμε 120 διασωληνωμένους, φέτος 49.  Πέρυσι είχαμε 339 θανάτους, φέτος 140. Το λέω γιατί υπάρχει μια εικόνα γενικευμένης καταστροφής. Δεν ισχύει!

Αυτό που υπάρχει είναι η σύμπτωση της γρίπης Η1Ν1 με την αναζωπύρωση του Covid, και αυτό οδηγεί σε περισσότερες εισαγωγές, σε περισσότερη πίεση στα νοσοκομεία. Όμως η κατάσταση είναι απολύτως υπό έλεγχο και η Αναπληρώτρια Υπουργός κυρία Αγαπηδάκη, που είχε την ευθύνη του προγράμματος, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με πάθος και αφοσίωση στο έργο της. Θέλω να τη συγχαρώ γι’ αυτό. Κατά συνέπεια, μη δημιουργούμε εικόνα καταστροφής.

Ως προς το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές

Ο ΕΟΔΥ χθες έβγαλε μία αναλυτική ανακοίνωση για το πώς θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία με έναν πιο ασφαλή τρόπο, μειώνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης των ιώσεων. Επαναλαμβάνω, είμαστε σε μία περίοδο έξαρσης ταυτόχρονα του Covid και της γρίπης. Αυτό θα κρατήσει όλο τον Ιανουάριο ασφαλώς. Η γρίπη συνήθως κρατάει μέχρι μέσα Φεβρουαρίου, κάπου εκεί αρχίζει και πέφτει. Άρα, μέχρι εκεί θα υπάρχει αυτή η σχετική πίεση. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, σε καμία περίπτωση, ότι θα σταματήσουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα και την οικονομική μας ζωή. 

Ως προς τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και τους χρόνους αναμονής

Πράγματι το θέμα της ελλείψεως του προσωπικού είναι ίσως το πιο μεγάλο πρόβλημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας σήμερα. Οι παράγοντες στους οποίους οφείλεται είναι πολλοί. Εγώ έχω σκοπό τις επόμενες μέρες να συνεργαστώ πάρα πολύ με τους ανθρώπους του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να δούμε στα αλήθεια γιατί συμβαίνει αυτό. Θα σας εντυπωσιάσει. Φέτος έχουμε λιγότερους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να προσληφθούν στα νοσοκομεία από ό,τι είχαμε την εποχή των μνημονίων. Έχουμε λιγότερους ειδικευόμενους, έχουμε λιγότερο ενδιαφέρον για εισαγωγή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Προφανώς, οι αμοιβές των γιατρών στην Ελλάδα παραμένουν εξαιρετικά πιο χαμηλές συγκριτικά με άλλες γειτονικές χώρες, και αυτό παίζει τον ρόλο του σε μια ενιαία αγορά. Δέχομαι απολύτως ότι οι προσλήψεις και η ενίσχυση με δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση.

Εμένα μου αρέσει η πολιτική ως εφαρμοσμένη τέχνη και όχι ως θεωρία, δηλαδή ως αποτέλεσμα. Δέχομαι ως επίσης μια μεγάλη πρόκληση του Υπουργού Υγείας τη μείωση του χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία, ώστε να μειωθεί και η ταλαιπωρία τους. 

Ως προς το περίφημο 5€ στα νοσοκομεία

Ένας από τους μεγαλύτερους νεοελληνικούς μύθους είναι «το 5 του Άδωνι». Σίγουρα το έχετε ακούσει, το έχετε δει τυπωμένο σε χαρτάκια σε συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή στο διαδίκτυο. Δεν υπήρξε ποτέ «το 5 του Άδωνι». Ήταν νόμος του Ανδρέα Λοβέρδου, εγώ το παρέλαβα.

Σήμερα δεν τίθεται το θέμα αυτό για τον εξής λόγο: το 5€ αντικαταστάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με μια πολύ μεγάλη κράτηση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις ως αντιστάθμισμα αυτού. Για να καταλάβετε, το 5 έδινε στον κρατικό προϋπολογισμό 19 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ενώ  η κράτηση που έβαλε ο κύριος Πολάκης και ο κύριος Ξανθός δίνει 69 εκατομμύρια, δηλαδή πέντε φορές περισσότερα χρήματα. Άρα, δεν έχει νόημα για το κράτος να καταργήσει κάτι που του δίνει 70, για να πάρει κάτι που του δίνει 20. Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που το κατάργησε, το αντικατέστησε με την αύξηση των κρατήσεων υπέρ υγείας στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Τα παράπονά σας στον ΣΥΡΙΖΑ που σας κορόιδεψε. Τα 5 ευρώ τα πλήρωνε μόνο όποιος είχε ανάγκη των υπηρεσιών υγείας μια ή δυο φορές τον χρόνο. Αν πήγαινε πάνω από τρεις φορές, δεν πλήρωνε. Τώρα το πληρώνουν όλοι από τη σύνταξή τους.

Ως προς τους στόχους που θέτει το Υπουργείο Υγείας για το επόμενο διάστημα

Στόχος μου είναι να αφήσω ένα συνολικό σύστημα υγείας που θα παρέχει στους συμπολίτες μου υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών υγείας, την οποία θα αισθάνονται και θα αντιλαμβάνονται. Δηλαδή να μπορεί να πει ο κόσμος ότι, ναι, τώρα τα πράγματα στα νοσοκομεία και γενικά στην υγεία πηγαίνουν καλύτερα.  Αν ο κόσμος το λέει αυτό, η πολιτική μου θα έχει αποδώσει. Αν όχι, πολύ απλά θα έχω αποτύχει. Δέχομαι απολύτως την πρόκληση.

Ήρθα με πολύ κέφι στο Υπουργείο αυτό. Πρώτα από όλα, οι Υπουργοί, κατά τη δική μου κοσμοθεωρία, δεν μπορούν να λένε αν τους αρέσει ή όχι ένα Υπουργείο, είναι υποτιμητικό για τον Πρωθυπουργό.  Και είναι υποτιμητικό για τον ελληνικό λαό. Δεν σας κρύβω ότι το Υπουργείο Υγείας για εμένα ήταν μάλλον η μεγαλύτερη από όλες τις προκλήσεις που μπορούσε να μου θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για πολλούς και διαφόρους λόγους. Και σκοπεύω να τον δικαιώσω.

Ως προς τις μεταρρυθμίσεις επί της θητείας του

Η μεγαλύτερή μου μεταρρύθμιση στο Υπουργείο Υγείας ήταν η κάλυψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μου και στα νοσοκομεία και στο φάρμακο, κάτι που το καπηλεύτηκε δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Υπουργός Υγείας που υπέγραψε και τον νόμο και τις υπουργικές αποφάσεις για την κάλυψη των ανασφαλίστων ήμουν εγώ. Ούτε ο Πολάκης, ούτε ο Ξανθός. Επίσης, να σας πω ότι, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ψήφισα 29 μεταρρυθμιστικούς νόμους που πιστεύω ότι έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της χώρας. Και στο Υπουργείο Εργασίας, μέσα σε έξι μήνες, έκανα τη μείωση παρακράτησης των συνταξιούχων, το ξεπάγωμα των τριετών που ήδη έχει ξεκινήσει τώρα, την αύξηση του ορίου εισαγωγής των χρεών μέσα στον ΕΦΚΑ, το επίδομα μητρότητας 9 μήνες που δεν υπήρχε στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Όπως σε κάθε Υπουργείο που πάω θέλω να αφήνω μετρήσιμο μεταρρυθμιστικό έργο, να είστε βέβαιοι το ίδιο θα προσπαθήσω να κάνω και εδώ. Εύχομαι να με αξιώσει ο Θεός να το κάνω.

Ως προς τον θάνατο του παιδιού στην Πτολεμαΐδα

Δεν αποφασίζει ο Διοικητής αν θα εισαχθεί ή όχι ένα παιδί, να μην είμαστε άδικοι. Αυτό είναι ιατρική απόφαση. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, θέλω να πω συλλυπητήρια πραγματικά στους γονείς του. Μιλάω περισσότερο ως πατέρας, παρά ως Υπουργός. Έχω ζητήσει επείγουσα ενημέρωση να δω τι έχει συμβεί. Είναι μία ανθρώπινη τραγωδία. Εάν έχει γίνει πραγματικά λάθος από το νοσοκομείο και από τους γιατρούς, θα το μάθουμε και θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.