«Όταν πήρα τον Πρωθυπουργό για Χρόνια Πολλά την Πρωτοχρονιά, μου είπε «Καλή Χρονιά με υγεία», αλλά μάλλον είπε “με Υγείας” κι εγώ δεν το άκουσα καλά», είπε αστειευόμενος ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας την Κυριακή στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά. O κ. Γεωργιάδης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας, για την έξαρση της COVID-19 και κατά πόσον αυτή αυξάνει την πίεση στα νοσοκομεία, για τα προβλήματα γενικότερα στο ΕΣΥ, καθώς και για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
Ειδικότερα, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε:
Ως προς την ανάληψη καθηκόντων στο Υπουργείο Υγείας
Το Υπουργείο Υγείας είναι ένας χώρος με πολύ μεγάλη ευαισθησία. Είναι ένα βαθιά ανθρώπινο Υπουργείο. Έχει να κάνει με ανθρώπινες ιστορίες, με ανθρώπινες ανάγκες, με ανθρώπινες φοβίες, με ανθρώπινες ανησυχίες. Υπό την έννοια αυτή, η ευθύνη είναι τεράστια. Έχω αναλάβει την ευθύνη αυτή με μεγάλο σεβασμό, όχι ελαφριά, γιατί πραγματικά αισθάνομαι ότι πρέπει τα επόμενα 3,5 χρόνια, αν με αξιώσει ο Θεός, να μπορέσω με τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες μου, γιατί έχουμε πολύ καλή ομάδα στο Υπουργείο Υγείας, να κάνουμε πολλά πράγματα.
…Στο Υπουργείο Υγείας αισθάνομαι λίγο σαν το ψάρι μέσα στο νερό, έχω ταιριάξει σε αυτό το Υπουργείο.
Ως προς το μεταρρυθμιστικό έργο του Υπουργείου Υγείας
Την Παρασκευή, πρώτη ημέρα στο Υπουργείο, κάναμε την πρώτη μας σύσκεψη. Η νέα πρόκληση πια, σε όλα τα σύγχρονα συστήματα υγείας, είναι η ολιστική αντιμετώπιση του ασθενούς, και όχι να τον βλέπεις μόνο όταν θα έρθει στο νοσοκομείο. Πρέπει να δεις πώς θα έχεις συνολικά καλύτερες υπηρεσίες υγείας, για να έχει καλύτερο επίπεδο υγείας στη ζωή του. Έχουμε και δύσκολες αποφάσεις να πάρουμε, γιατί υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν, θα τις κάνουμε με ανθρώπινο τρόπο, όταν πρέπει και σωστά. Να μην ανησυχεί κανένας. Έχω έρθει με πολύ καλή διάθεση σε αυτό το Υπουργείο και αποφασισμένος να κάνουμε ωραία πράγματα.
Κανένα μέτρο που λαμβάνουμε ή που θα λάβουμε δεν πρόκειται να πλήξει τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Οι ευάλωτοι συμπολίτες μας, το έχει αποδείξει αυτή η κυβέρνηση, είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, είναι ζήτημα κοινωνικής συνοχής, είναι ζήτημα ανθρωπιάς, είναι ζήτημα δικαιοσύνης. Το σύνθημά μας, από την πρώτη μέρα της πανδημίας, από τότε που ήμουν εγώ στο Υπουργείο Ανάπτυξης, μέχρι και σήμερα και αύριο, είναι πάντα ένα: δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του πίσω.
Ως προς την έξαρση της COVID-19 και την αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία
Δεν υπάρχει αυτή η εικόνα την οποία προσπαθούν να βγάλουν προς τα έξω. Υπάρχει μία αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία, πού όμως; Ούτε στις εντατικές, ούτε στους θανάτους. Υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στις εισαγωγές, διότι έχουμε ταυτόχρονα την κορύφωση δύο επιδημιών, της Covid και της γρίπης. Τα γενικά στοιχεία φέτος είναι πολύ καλύτερα από πέρσι, είναι απολύτως υπό έλεγχο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να καλλιεργήσουμε πανικό και ανησυχία.
Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι. Η πίεση αυτή τη στιγμή στο σύστημα είναι το 1/10 από την εποχή που ήμασταν σε πίεση. Να ακούν, όμως, οι ασθενείς τις συμβουλές των γιατρών τους και να μην κάνουν του κεφαλιού τους. Να τηρούν τις οδηγίες των γιατρών.
Οι γιατροί υπολογίζουν ότι η κορύφωση αυτών των δύο επιδημιών θα γίνει σε περίπου 2-3 εβδομάδες από σήμερα. Άρα, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα δούμε την κορύφωση αυτού του φαινομένου και, από τον Φεβρουάριο, θα αρχίσει σιγά-σιγά να αποκλιμακώνεται ως τον Μάρτιο που θα έχει τελειώσει.
Ως προς την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία
Ο ΕΟΔΥ έχει βγάλει ήδη από την Πέμπτη τις οδηγίες, βάσει των οποίων πρέπει να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία. Είναι πολύ απλές, πολύ κατανοητές και πολύ ξεκάθαρες. Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Παιδείας είναι αρίστη. Η Αναπληρώτρια Υπουργός, κα Αγαπηδάκη, παρακολουθεί το θέμα πάρα πολύ στενά η ίδια. Η επιστροφή των μαθητών θα γίνει οργανωμένα και όποιος γονέας διαβάσει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τις τηρήσει, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα.
Ως προς τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας
Μην περιμένετε να γίνουν θαύματα σε 24 ώρες. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει κάποια σοβαρά δομικά προβλήματα. Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι ότι έχουμε έλλειψη γιατρών. Δεν είναι ότι δεν κάνουμε προσλήψεις. Κάνουμε προκηρύξεις για προσλήψεις, αλλά πάρα πολλές προκηρύξεις είναι άγονες και είναι λιγότερη η συμμετοχή από την αναμενόμενη.
Ειδικά στα νησιά, είναι ακόμα πιο δύσκολο να πάει ένας γιατρός. Όταν πάει πολύ καλά ο τουρισμός σε ένα νησί, τι σημαίνει; Ανεβαίνουν τα ενοίκια. Όταν πεις σε ένα γιατρό να πάει σε ένα μέρος, θα υπολογίσει και το κόστος της ζωής του. Αν το κόστος της ζωής του δεν του επιτρέπει να έχει την ίδια ποιότητα ζωής που είχε σε ένα άλλο σημείο, δεν θα επιλέξει να πάει εκεί.
Στο Υπουργείο Εργασίας είχαμε ετοιμάσει με τη ΔΥΠΑ ένα σχέδιο για να φτιάξουμε κοινωνικές κατοικίες σε νησιά, και το σχέδιο αυτό θα συνεχιστεί. Το υποστηρίζει και ο Πρωθυπουργός. Σε επιβαρυμένα νησιά θα γίνουν κατοικίες μέσω της ΔΥΠΑ, οι οποίες θα έχουν πάρα πολύ χαμηλά ενοίκια για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς και τους εκπαιδευτικούς.
Ως προς τις αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ
Οι αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ στην Ελλάδα, σε σχέση με αντίστοιχα συστήματα υγείας σε χώρες της Ευρώπης, παραμένουν πολύ χαμηλότερες. Βέβαια, για να είμαι δίκαιος, η σωστή σύγκριση δεν γίνεται με βάση τον μισθό, αλλά με βάση το κόστος ζωής. Για παράδειγμα, άλλο να παίρνεις 8.000 ευρώ στο Λουξεμβούργο, όπου όμως όλα είναι πανάκριβα, και άλλο να παίρνεις 3.000 ευρώ στην Ελλάδα. Παρά ταύτα, αποδέχομαι απολύτως ότι αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα.
Εγώ δεν μπορώ να εξαγγείλω τώρα φορολογικά μέτρα. Μπορώ, όμως, να πω στον ιατρικό κόσμο του ΕΣΥ ότι ο Υπουργός Υγείας της Ελλάδος αναγνωρίζει απολύτως ότι εκεί υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα. Και ήδη ο Πρωθυπουργός έχει κάνει πολλά σε αυτή την κατεύθυνση. Έχουν ανεβεί οι μισθοί, και θα ανέβουν κι άλλο. Δεν είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε την προσφορά αυτών των ανθρώπων. Το πρόβλημα και το αντιλαμβανόμαστε, και το αναγνωρίζουμε. Αλλά να θυμόμαστε πάντα και τα όρια του κράτους.
Ως προς την ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Η φαρμακοβιομηχανία ήδη έχει ωφεληθεί τα 4 χρόνια της κυβερνήσεώς μας από το επενδυτικό clawback. Το επενδυτικό clawback, δηλαδή η επιστροφή χρημάτων στη βιομηχανία που κάνει επενδύσεις κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα, ήταν ένας από τους πρώτους νόμους που ψήφισα ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον Σεπτέμβριο του 2019. Είναι ο νόμος μέσω του οποίου έγινε και η επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, λέω ένα παράδειγμα.
Στηρίζουμε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία δίνει μεγάλη προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία. Το 1 ευρώ που δαπανάται εκεί, επιστρέφει 3 ευρώ στην ελληνική οικονομία, έχει μεγάλο πολλαπλασιαστή. Έχουν πολύ μεγάλες εξαγωγές οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Η PHARMATEN κυρίως εξάγει, η ΔΕΜΟΣ κυρίως εξάγει, η ΕΛΠΕΝ κυρίως εξάγει. Μιλάμε για επιχειρήσεις που εξάγουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό σε πάνω από 100 χώρες στον κόσμο. Το ελληνικό φάρμακο πολύ καλή φήμη στο εξωτερικό. Ασφαλώς και τους υποστηρίζουμε.