Γεωργιάδης: Σκέψεις για δοκιμαστική εφαρμογή A.I. συστήματος διαλογής σε ελληνικό νοσοκομείο | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Γεωργιάδης: Σκέψεις για δοκιμαστική εφαρμογή A.I. συστήματος διαλογής σε ελληνικό νοσοκομείο

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για έλεγχο της υπερσυνταγογράφησης, για το θέμα των εφημεριών στα νοσοκομεία, για τα απογευματινά χειρουργεία, αποσαφήνισε τι συμβαίνει με το Lonarid, ενώ σχολίασε και το δημοσίευμα που αφορούσε στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», σε συνέντευξή του στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Planbe teamPlanbe team

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για έλεγχο της υπερσυνταγογράφησης, για το θέμα των εφημεριών στα νοσοκομεία, για τα απογευματινά χειρουργεία, αποσαφήνισε τι συμβαίνει με το Lonarid, ενώ σχολίασε και το δημοσίευμα που αφορούσε στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», σε συνέντευξή του στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Για τον περιορισμό της δημόσιας δαπάνης στην Υγεία

Έχουμε βάλει τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, τα οποία εφαρμόζονται για πρώτη φορά και έχουμε επαναφέρει τους κόφτες στη συνταγογράφηση. Βάλαμε ειδικό νόμο για να μπορούμε να ελέγξουμε την υπερσυνταγογράφηση των γιατρών και έχουμε στείλει ήδη τους πρώτους 50 γιατρούς προς διακοπή σύμβασης στον ΕΟΠΥΥ. Όλα αυτά έχουν γίνει μέσα σε 5 μήνες.

Για το δημοσίευμα του «902.gr» σχετικά με τα Επείγοντα του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»

Η φωτογραφία απεικονίζει μία συγκεκριμένη στιγμή. Με ρωτάτε αν υπάρχουν στιγμές στην εφημερία στα μεγάλα νοσοκομεία που γίνεται χαμός; Ναι! Και όχι μία στιγμή, πολλές στιγμές! Αυτή η φωτογραφία είναι κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι γινόταν στις εφημερίες εδώ και πολλά χρόνια; Η απάντηση που πήρα από το νοσοκομείο είναι όχι. Αντιθέτως, όλοι οι ασθενείς που βλέπετε σε αυτή τη φωτογραφία πήγαν σε κανονικό θάλαμο χωρίς ράντζο, και μάλιστα σε λίγες ώρες. Ένα νοσοκομείο σε εφημερία δέχεται 1.000 περιστατικά. Μπορείς να δεχθείς ταυτόχρονα σε λίγες ώρες 1.000 περιστατικά και να μην υπάρχει κάποια εικόνα συνωστισμού;

Για το θέμα των εφημεριών στα νοσοκομεία

Επειδή γύρισα πολλά νοσοκομεία στο εξωτερικό, οι εικόνες σε εφημερίες είναι παρόμοιες παντού. Η μόνη χώρα που είδα να μην είναι έτσι η εφημερία, είναι στο Ισραήλ. Πλέον δεν έχουν αυτή την εικόνα, γιατί έχουν βάλει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο κάνει αυτόματα το triage (διαλογή). Σκέφτομαι να εφαρμόσω πιλοτικά σε κάποιο νοσοκομείο στην Ελλάδα ένα παρόμοιο σύστημα, για να δούμε πώς δουλεύει. Θα έχω την υποστήριξη της ιατρικής κοινότητας ή θα λένε ότι καταργούμε τους γιατρούς; Δεν είμαι σίγουρος. Θα το δοκιμάσω πάντως. 

Για τα απογευματινά χειρουργεία

Προχωράνε πάρα πολύ καλά. Ο πρώτος μήνας είχε 300, ο δεύτερος 1.000. Από την πρώτη μέρα που το ανακοίνωσα, είπα ότι η μεταρρύθμιση θα κριθεί σε ένα χρόνο. Η αύξηση, όμως, των απογευματινών χειρουργείων από τα 300 στα 1.000 είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Για το φάρμακο Lonarid

Σύμφωνα με απόφαση της Ειδικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, προτάθηκε το Lonarid να περάσει στην αρνητική λίστα, κάτι το οποίο έκανα δεκτό. Με κατηγορεί ο κύριος Πολάκης και κάποια sites ότι οι καρκινοπαθείς πρέπει να το πληρώνουν από την τσέπη τους και ότι αυτή είναι άλλη μια ανάλγητη απόφαση του Γεωργιάδη. Να σας πω τα πραγματικά περιστατικά. Το Lonarid είναι ένα φάρμακο που η προηγούμενη εταιρεία που το παρήγαγε, η Boehringer Ingelheim, είχε σταματήσει να το παράγει εδώ και δυο χρόνια στην Ελλάδα και δεν υπήρχε καθόλου. Γι’ αυτό και πολλοί νόμιζαν ότι το Lonarid έχει καταργηθεί. Η νέα εταιρεία η οποία το αγόρασε, η Lavipharm, έκανε αίτηση να μπει στην αρνητική λίστα γιατί μόνο με αυτό τον όρο θα μπορούσε να το παράγει, ειδάλλως είναι επί ζημία το φάρμακο και δεν θα το παρήγαγε ούτε αυτή. Η επιτροπή έκρινε ότι υπάρχουν αρκετά αναλγητικά στη λίστα και το Lonarid δεν είναι το μοναδικό φάρμακο, οπότε μπορεί να βγει στην αρνητική λίστα. Από την ώρα που πήραμε αυτή την απόφαση, το Lonarid θα υπάρχει, σε λίγες μέρες, ξανά στα φαρμακεία.  Άρα, η ερώτηση είναι τι είναι καλύτερο; Ο ασθενής να το βρίσκει και τελικά να το πληρώνει στην αρνητική λίστα, δηλαδή από την τσέπη του, ή να λέμε ότι το έχουμε στη θετική λίστα και τελικά να μην το βρίσκει κανένας; Το Lonarid, λοιπόν, που δεν υπήρχε επί σειρά ετών, πλέον θα υπάρχει. Αυτό έκανε η συγκεκριμένη απόφασή μου.