Κέντρο Αριστείας για τη Θεραγνωστική του καρκίνου στο ΕΙΕ υπό τη διεύθυνση του Δ. Σαρηγιάννη | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Κέντρο Αριστείας για τη Θεραγνωστική του καρκίνου στο ΕΙΕ υπό τη διεύθυνση του Δ. Σαρηγιάννη

«Το πραγματικό στοίχημα είναι το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών να είναι ένας καταλύτης για την επέκταση και την ενδυνάμωση των διασυνδέσεων σε όλο το ακαδημαϊκό και ερευνητικό οικοσύστημα της χώρας», είχε δηλώσει ο Διευθυντής και Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναλαμβάνοντας 9 μήνες πριν τα ηνία ενός από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας.

Planbe teamPlanbe team

«Το πραγματικό στοίχημα είναι  το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών να είναι ένας καταλύτης για την επέκταση και την ενδυνάμωση των διασυνδέσεων σε όλο το ακαδημαϊκό και ερευνητικό οικοσύστημα της χώρας», είχε δηλώσει ο Διευθυντής και Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναλαμβάνοντας 9 μήνες πριν τα ηνία ενός από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι το Κέντρο Αριστείας για τη Θεραγνωστική του καρκίνου και άλλων ασθενειών, το οποίο θα είναι μοναδικό σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη λόγω του τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμού του, θα ολοκληρωθεί το 2025, αλλά θα είναι σε φάση λειτουργίας πριν εκπνεύσει το 2024, μιλώντας στην εκπομπή «Τα Λέμε» και τη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα, στη Βεργίνα Τηλεόραση.

Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο σε πλήρη λειτουργία έως το τέλος του 2025

Όπως εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, η Θεραγνωστική συνδυάζει την τεχνολογία αιχμής με την κλινική πράξη και τη θεραπεία ασθενειών όπως ο καρκίνος. Διαθέτει τα εργαλεία που επιτυγχάνουν τον ακριβή εντοπισμό και δημιουργεί τα θεραπευτικά σχήματα που στοχεύουν με υψηλή ακρίβεια το σημείο στο οποίο εντοπίζεται ο καρκίνος και άλλες ασθένειες.

«Προσπαθούμε να συνδυάσουμε διάφορες τεχνολογίες, ειδικά λόγω της τεχνολογίας της θεραγνωστικής,  που επιτρέπουν ταυτόχρονα και με στοχευμένο τρόπο να διαγνώσουμε ακριβώς το σημείο στο οποίο υπάρχει το πρόβλημα και, με το ίδιο θεραπευτικό εργαλείο, να μπορούμε να το  θεραπεύσουμε.

Φτιάχνουμε Κέντρο Αριστείας για τη Θεραγνωστική του καρκίνου, αλλά και για άλλες ασθένειες, μοναδικό στη χώρα και τη ΝΑ Ευρώπη, καθώς δεν υπάρχουν αντίστοιχες τεχνολογίες διαθέσιμες. Το κόστος της πρωτοβουλίας υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ και έχει ήδη εξασφαλιστεί με την στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Και συνδυάζεται με το ολοκληρωμένο κέντρο για τον καρκίνο που, σε επιστημονικό επίπεδο, ήδη λειτουργεί στο ΕΙΕ».

Το ολοκληρωμένο Κέντρο για τον Καρκίνο στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών θα ενισχύσει τη συνεργασία των ερευνητών, με τους κλινικούς ιατρούς των νοσοκομείων και τους ασθενείς, γεγονός που ενισχύει και η νευραλγική θέση του Ιδρύματος στο κέντρο της Αθήνας σε πολύ μικρή απόσταση από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας. Το Κέντρο Αριστείας του ΕΙΕ, εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2025.

Το ολοκληρωμένο Κέντρο για τον Καρκίνο και το Κέντρο Αριστείας Θεραγνωστικής, αξιοποιώντας την τεχνολογία αιχμής και το υψηλής εξειδίκευσης επιστημονικό προσωπικό της χώρας, θα εξελίξουν το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών σε κέντρο αναφοράς για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.