Άνδρες Vs Γυναίκες στον γιατρό Ποιο είναι το "ασθενές φύλο" στην οδοντιατρική καρέκλα; | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Άνδρες Vs Γυναίκες στον γιατρό
Ποιο είναι το “ασθενές φύλο” στην οδοντιατρική καρέκλα;

Πόσο συχνή είναι η προσέλευση ανδρών και γυναικών στο οδοντιατρείο και ποια η συμπεριφορά τους ως ασθενών; Πόσο ενημερωμένο είναι το κάθε φύλο σε θέματα οδοντιατρικής πρόληψης και φροντίδας; Και κυρίως: πώς αντιμετωπίζουν άνδρες και γυναίκες τον πόνο; 

τoυ Δρ. Γιώργου Κοντακιώτη

Το παρακάτω άρθρο βασίστηκε σε μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς από γιατρούς και ψυχολόγους σε άνδρες και γυναίκες διαφορετικού προφίλ, αποτελώντας παράλληλα και μια προσωπική εκτίμηση που αποτυπώνει δυο τελείως διαφορετικές συμπεριφορές στο οδοντιατρείο, ανάλογα με το φύλο του κάθε ασθενούς.
Έχει ειπωθεί ότι άνδρες και γυναίκες είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, σαν να προέρχονται από διαφορετικούς πλανήτες. Στο ενδιαφέρον βιβλίο του διάσημου ψυχολόγου και συγγραφέα John Gray “Άνδρες από τον Άρη, Γυναίκες από την Αφροδίτη”, το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο συγγραφέας αποκαλύπτει πόσο διαφέρουν τα δύο φύλα σε όλες τις πλευρές της ζωής τους: όχι μόνο επικοινωνούν με διαφορετικό τρόπο, αλλά και σκέφτονται, αισθάνονται, αντιλαμβάνονται και αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο. Αυτό γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο, παρατηρώντας κανείς και τη συμπεριφορά τους όταν επισκέπτονται ένα οδοντιατρείο.
Είναι δεδομένο ότι, σε σύγκριση με τις γυναίκες, οι άνδρες έχουν την τάση να παραμελούν περισσότερο τη στοματική τους υγεία, σύμφωνα με τα Academy of General Dentistry και the American Dental Association. Πιο συγκεκριμένα:
• Μόνο το 21% των ανδρών πλένει τα δόντια του μετά το φαγητό, σε σχέση με το 30% περίπου των γυναικών.
• Σχεδόν το 50% των ανδρών δεν πλένει τα δόντια του δύο φορές την ημέρα.
• Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αμελήσουν την ετήσια επίσκεψη στον οδοντίατρο, αφού, σύμφωνα με μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Periodontology, οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποβληθούν σε τακτικούς ιατρικούς ελέγχους των δοντιών τους.
• Πιο “επιμελείς” αναδεικνύονται οι γυναίκες σχετικά με τις συνήθειες στοματικής υγιεινής, καθώς αλλάζουν την οδοντόβουρτσά τους δύο φορές πιο συχνά σε σχέση με τους άνδρες.
Όλες οι έρευνες το δείχνουν: οι γυναίκες λαμβάνουν την υγεία των δοντιών τους πολύ πιο σοβαρά από ό,τι οι άνδρες.

“Δεν θέλω να πονέσω”
Σε ένα μεγάλο ποσοστό, οι άνδρες, σε σχέση με τις γυναίκες, φοβούνται περισσότερο να μην πονέσουν, είναι καχύποπτοι, έχουν λιγότερη υπομονή και είναι αναβλητικοί στο θέμα των δοντιών. Προτιμούν να πάρουν παυσίπονα και αντιβίωση για να ξεπεράσουν παροδικά το πρόβλημα, αντί να επισκεφτούν τον οδοντίατρο και να το αντιμετωπίσουν μια και έξω. Θα έλεγα ότι οι περισσότεροι άντρες επαναπαύονται, σκεπτόμενοι το γνωστό “εγώ δε παθαίνω τίποτα” – κάτι, όμως, που γυρνάει μπούμερανγκ εις βάρος τους αφού, όσο αφήνεις τα προβλήματα, αυτά πολλαπλασιάζονται και διογκώνονται, αντί να λύνονται.
Από την άλλη, όμως, σε μια εποχή δύσκολη όπως η σημερινή, τα προγράμματα όλων είναι φορτωμένα και οι άνθρωποι είναι πολυάσχολοι, με αποτέλεσμα να παραμελούν τον εαυτό τους, εις γνώσιν τους πολλές φορές. Κι όμως, τις περισσότερες φορές, οι γυναίκες καταφέρνουν να χωρέσουν κάπου στο πρόγραμμα και τον οδοντίατρο. Οι άνδρες όμως…

Ως θεράπων οδοντίατρος, θα ήθελα να επιστήσω ιδιαιτέρως την προσοχή στους άνδρες, τόσο όσον αφορά την πρόληψη, όσο και τη θεραπεία των δοντιών, για τους εξής λόγους:
• Ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο είναι το “κλειδί” για να οδηγηθεί κανείς στη δημιουργία νέων γνωριμιών κοινωνικά, αλλά και ένα σημαντικό “όπλο” σε επαγγελματικό επίπεδο, συμβάλλοντας στην καταξίωση και, κατ’ επέκταση, στην προσωπική επιτυχία του καθενός.
• Όσο αφήνει κανείς τα προβλήματα, αυτά λύνονται δυσκολότερα, απαιτώντας τελικά περισσότερο χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.
• Ως γονείς, αποτελούμε παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά μας, τα οποία πρέπει να μάθουν για τη στοματική υγεία και την επαφή με τον οδοντίατρο από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Άρα, ένας λόγος παραπάνω να είμαστε συνεπείς με τον οδοντίατρο, αν έχουμε παιδιά.
• Και το πιο σημαντικό: βλάβες και τραύματα στο στόμα ή τα χείλη, τα οποία δεν έχουν εντοπιστεί, μπορεί να αποδειχθούν απειλητικά για τη ζωή.

Κάπνισμα, κακή διατροφή, αλκοόλ και στρες θεωρούνται κύριοι ένοχοι για τον καρκίνο του στόματος. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι απαραίτητη η αυτό-εξέταση, ο έλεγχος παρειών (εσωτερικό στα μάγουλα), ούλων, γλώσσας, χειλιών, αλλά και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για τον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο.

Γυναίκες, οι συνεπείς
Οι γυναίκες είναι συνήθως πιο ψύχραιμες στην ιδέα του πόνου, περισσότερο ανθεκτικές σε αυτόν, πιο συνεργάσιμες και πιο συνεπείς με τις οδηγίες που τους δίνονται. Βέβαια, τίποτα δεν είναι τυχαίο… Γι’ αυτό και η Φύση έχει προνοήσει να είναι οι γυναίκες εκείνες που εγκυμονούν και τεκνοποιούν. Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για τη στοματική υγιεινή και είναι τακτικές στα ραντεβού τους με τον οδοντίατρο.

Κατηγοριοποιώντας τους λόγους της επίσκεψής τους στον οδοντίατρο, θα λέγαμε ότι οι γυναίκες έρχονται:
• Προληπτικά κάθε έξι μήνες, κατά μέσο όρο, για προληπτικό έλεγχο.
• Για λόγους στοματικής υγιεινής (σφραγίσματα, θεραπεία ουλίτιδας, εξαγωγή φρονιμίτη κ.ά.).
• Για λόγους αισθητικής.
• Για επανορθωτική δοντιών.
Και στις 4 κατηγορίες, οι γυναίκες είναι αυτές που ενδιαφέρονται περισσότερο. Θα έλεγε κανείς ότι το “ισχυρό φύλο” είναι μάλλον… ασθενές στον τομέα της φροντίδας της υγείας του.

Είναι απαραίτητο οι άνδρες να μάθουν να έρχονται αντιμέτωποι με την πάθηση και να επισκέπτονται τον γιατρό. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, διαθέτουμε τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, τις γνώσεις και τα σύγχρονα μέσα για να αντιμετωπίσουμε όλα τα οδοντιατρικά προβλήματα. Δεν μένει, λοιπόν, παρά να ενισχύσουμε όλοι οι επαγγελματίες υγείας την επικοινωνία μας με τους άνδρες, κατευθύνοντάς τους προς τον δρόμο της πρόληψης και της φροντίδας της υγείας τους.

kontakiwtisO Δρ. Γιώργος Κοντακιώτης είναι χειρουργός οδοντίατρος στο Αthens Dental Science, συνεργάτης Προσθετικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου έχει μετεκπαιδευτεί και στα εμφυτεύματα. Στο ιδιωτικό ιατρείο που διατηρεί στην Αθήνα ασχολείται με τη στοματική υγιεινή, την αισθητική οδοντιατρική, την προσθετική, τα εμφυτεύματα (χειρουργική τοποθέτηση και προσθετική αποκατάσταση), καθώς επίσης και με ενέσιμες αισθητικές θεραπείες με υαλουρονικό οξύ και botulinum toxin περιστοματικά (Medical Aesthetics Training, London, UK).
E-mail: gkontak766@gmail.com, info@kontakiotis.gr