Διαβήτης και άσκηση
Χρήσιμα tips για να παραμείνουμε υγιείς

Ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη είναι η δίαιτα και η άσκηση. Μελέτες αποδεικνύουν ότι ο συνδυασμός αυτός μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη, ακόμη και σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

της Μαρίας Γλένη

Και για του λόγου του αληθές, μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ακόμη και οι μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου διατροφής, η απώλεια των παραπανίσιων κιλών, αλλά και η άσκηση, μπορούν να κάνουν τη διαφορά τόσο στην αντιμετώπιση ή στην καθυστέρηση εμφάνισης της νόσου, όσο και στην πρόληψή της.
Ενδεικτική, εξάλλου, είναι η κλινική μελέτη του Ινστιτούτου NIDDK του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας, με τίτλο “Πρόγραμμα Πρόληψης του Διαβήτη”, η οποία έδειξε, μεταξύ άλλων, ότι όσοι γυμνάζονται για 150 λεπτά την εβδομάδα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2, κατά 58%.

Τα οφέλη, όμως, δεν σταματούν εδώ, καθώς η γυμναστική:
Αυξάνει τη μυϊκή μάζα και δύναμη.
Μειώνει το ποσοστό σωματικού λίπους.
Βελτιώνει τη διάθεση.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η ήπια έως μέτριας έντασης αερόβια άσκηση, όπως το περπάτημα ή το τζόκινγκ για 10-30 λεπτά, τρεις έως πέντε ημέρες την εβδομάδα, είναι αρκετή για να ρίξει τις τιμές του σακχάρου στο αίμα.
Οι επιστήμονες της Αμερικανικής Ένωσης για τον Διαβήτη συνιστούν αεροβική άσκηση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι, τον χορό, το τένις, το μπάσκετ κ.λπ.
Σε πρώτη φάση, καλό είναι οι ασθενείς να ξεκινούν με 10-15 λεπτά γυμναστική την κάθε φορά και σταδιακά να αυξάνουν τον χρόνο σε 30 λεπτά.

Μυϊκή ενδυνάμωση
Εξίσου σημαντικά θεωρούνται για όλους τους ασθενείς και τα προγράμματα μυϊκής ενδυνάμωσης, τα οποία περιλαμβάνουν ασκήσεις μέτριας έντασης με χαμηλά βάρη και πολλές επαναλήψεις. Στην περίπτωση, όμως, που πάσχει κανείς επί πολλά χρόνια από διαβήτη, καλό είναι να αποφεύγει τις ασκήσεις με αντιστάσεις (βάρη).

Tips για διαβητικούς
“Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης, συζητήστε το με τον γιατρό σας, για να βεβαιωθείτε ότι η άσκηση που επιλέγετε είναι ασφαλής και κατάλληλη για τον τύπο διαβήτη που έχετε”, επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.
Μη βάζετε στόχους που δεν μπορείτε να εκπληρώσετε, για να μην απογοητευτείτε στη συνέχεια.
Αρχίστε σταδιακά και κάθε ημέρα προσθέστε λίγη περισσότερη άσκηση. Μην ανυπομονείτε.
Πάντα να κάνετε ζέσταμα 5 λεπτών πριν από τη γυμναστική και να τελειώνετε με ασκήσεις χαλάρωσης των μυών.
Ελέγξτε το σάκχαρο στο αίμα σας πριν και μετά την άσκηση, μέχρι να είστε σε θέση να γνωρίζετε πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας στην άσκηση.
Έξυπνο τρικ είναι να σταθμεύσετε όσο πιο μακριά μπορείτε το αυτοκίνητο από τον τελικό προορισμό σας, ώστε να αναγκαστείτε να περπατήσετε.
Εάν δεν μπορείτε να περπατήσετε 30 λεπτά, δοκιμάστε να είστε σε κίνηση τουλάχιστον για 10 λεπτά, 3 φορές την ημέρα.
Επιλέξτε με προσοχή τα κατάλληλα παπούτσια. Ιδανικά είναι όσα έχουν ενισχυμένη σόλα.
Προτιμήστε τις κάλτσες από βαμβάκι, για να αποφύγετε τις φουσκάλες.
Έχετε πάντα μαζί ένα κινητό τηλέφωνο.
Αποφύγετε την άσκηση όταν ο υδράργυρος είναι στα ύψη.
Μάθετε να ακούτε το σώμα σας. Αν έχετε ζαλάδα ή δυσκολία στην αναπνοή, σταματήστε αμέσως την άσκηση και ειδοποιήστε τον γιατρό σας.
Μην παραμελείτε να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας τακτικά, ώστε να μειώσετε το ενδεχόμενο διαβητικών επιπλοκών.
Αν υπάρχουν επιπλοκές στα μάτια, τα νεφρά ή την καρδιά, είναι σημαντικό ο γιατρός σας να καθορίσει τα όρια έντασης της σωματικής σας άσκησης.
Προετοιμαστείτε κατάλληλα, ώστε να προλαμβάνετε την υπογλυκαιμία που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια ή και μετά την άσκηση. Φροντίστε να έχετε μαζί σας, για περίπτωση ανάγκης, κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε υδατάνθρακες.
Πίνετε άφθονο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Ένα είναι το μόνο σίγουρο: Η αδράνεια είναι η χειρότερη επιλογή για ένα διαβητικό που θέλει να “δαμάσει” την ασθένειά του!