Ευερέθιστο έντερο 10 απλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Ευερέθιστο έντερο
10 απλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε

Σε περίπου 60 εκατομμύρια ανέρχονται οι πάσχοντες από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οι οποίοι παρουσιάζουν συμπτώματα επίπονα και ενοχλητικά, όπως φούσκωμα, κράμπες, διάρροια, δυσκοιλιότητα, αέρια και πόνο. Κι όμως, υπάρχουν ειδικοί που λένε στους ασθενείς ότι δεν υπάρχει θεραπεία, ότι όλα είναι στη φαντασία τους ή τους δίνουν φάρμακα που, τελικά, επιδεινώνουν το πρόβλημα. 

“Κάποτε, στις ιατρικές σχολές μάς δίδασκαν ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια ψυχολογική κατάσταση. Όμως η ιατρική επιστήμη του 21ου αιώνα αποδεικνύει ότι αυτή η αντίληψη είναι λάθος”, εξηγεί η Δρ. Νικολέτα Κοΐνη, Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής, πιστοποιημένη από την Αμερικανική Ακαδημία Αντιγηραντικής Ιατρικής.
Επιστημονικές έρευνες έχουν αναδείξει πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση του συνδρόμου. “Η εσωτερική επένδυση του εντέρου με το καλό μικροβίωμα μπορεί να “χαλάσει” από το άγχος, την κατάχρηση αντιβιοτικών ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τις εντερικές λοιμώξεις, τη διατροφή με λίγες φυτικές ίνες και πολλή ζάχαρη και το αλκοόλ, μεταξύ άλλων. Οι παράγοντες αυτοί ενεργοποιούν μια ανοσοαπόκριση που προκαλεί χάος στο εντερικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα την εκδήλωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου”, εξηγεί η ειδικός.
“Στη Λειτουργική Ιατρική γνωρίζουμε ότι μια ασθένεια μπορεί να έχει πολλές αιτίες ή ότι μία αιτία μπορεί να δημιουργήσει πολλές ασθένειες. Εάν έχετε πέντε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οι αιτίες μπορεί να είναι διαφορετικές για καθένα εξ αυτών, οπότε για κάθε άτομο εστιάζουμε την προσπάθειά στο να φτάσουμε στη ρίζα της νόσου”, λέει η Δρ. Κοΐνη. Και συμπληρώνει: “Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι δύο από τις μεγαλύτερες αιτίες του ευερέθιστου εντέρου είναι οι τροφικές αλλεργίες και η υπερβολική ανάπτυξη βακτηριδίων στο λεπτό έντερο. Μπορεί να υπάρχουν κι άλλες, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης πεπτικών ενζύμων, παρασίτων που ζουν στο έντερο, της ανεπάρκειας ψευδαργύρου ή μαγνησίου και της τοξικότητας βαρέων μετάλλων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καθίσταται τόσο σημαντικό να εξατομικεύεται η θεραπεία, με βάση τις μοναδικές συνθήκες που υπάρχουν για κάθε άτομο που πάσχει από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου”.
Άρα, όχι στη λύση “One size fits all”, αφού πλέον υπάρχουν διαφορετικές λύσεις και προσεγγίσεις, ανάλογα με τις υποκείμενες αιτίες του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Αλλεργιογόνα ή ευαισθησία σε τροφές
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut διαπίστωσε ότι ο αποκλεισμός των τροφίμων που εντοπίστηκαν μέσω τεστ αλλεργίας σε τρόφιμα (αντισώματα IgG) από το διαιτολόγιο των πασχόντων, οδήγησε σε δραματικές βελτιώσεις στα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
Άλλο άρθρο, που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Γαστρεντερολογίας, αναφέρει σαφώς ότι πρέπει να σεβόμαστε και να αναγνωρίζουμε τον ρόλο των αλλεργιών και της φλεγμονής που προκαλούν τα τρόφιμα στην εκδήλωση της νόσου.
“Αυτό που λένε, εν ολίγοις, αυτές οι μελέτες είναι ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να ερεθίσουν το έντερο και το πεπτικό σύστημα. Αυτές οι ευαισθησίες στα τρόφιμα δεν είναι μια πραγματική αλλεργία, όπως η αλλεργία στα φιστίκια ή τα οστρακοειδή, αλλά μια πιο ήπια ευαισθησία, που μπορεί όμως να προκαλέσει τρομερά συμπτώματα. Από τις πολλές κοινές ευαισθησίες σε τρόφιμα, αυτή στη γλουτένη είναι ίσως η πιο διαδεδομένη. Ακόμα, λοιπόν, κι αν ο γιατρός πει ότι οι εξετάσεις σας για αντισώματα γλουτένης ή κοιλιοκάκη είναι φυσιολογικές, είναι πιθανό και πάλι να έχετε μια σοβαρή αντίδραση”, σύμφωνα με τη Δρ. Κοΐνη.
Τα γαλακτοκομικά που περιέχουν πρωτεΐνες, όπως η καζεΐνη και ο ορός γάλακτος, μπορούν επίσης να ερεθίσουν και να προκαλέσουν φλεγμονή στο έντερο. Και φυσικά υπάρχουν και άλλες τροφές, συμπεριλαμβανομένης της σόγιας, του καλαμποκιού και των αυγών. Οι αντιδράσεις σε αυτά τα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας σοβαρότερα από απλά προβλήματα στο έντερο, όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη και η ακμή.

Ανισορροπίες στο έντερο
Η επιφάνεια του λεπτού εντέρου, όπου απορροφάται το φαγητό, μπορεί να έχει το μέγεθος ενός γηπέδου τένις, αλλά φιλοξενεί περίπου το 60% του ανοσοποιητικού σας συστήματος. “Αυτό το περίπλοκο έντερο-ανοσοποιητικό σύστημα είναι μόνο ένα στρώμα κυττάρων που κρατά σε απόσταση ασφαλείας όλα τα βακτηρίδια και τα άγρια σωματίδια τροφής. Αν αυτή η επένδυση υποβαθμιστεί, το ανοσοποιητικό σύστημα θα εκτεθεί σε ξένα σωματίδια από τρόφιμα, βακτήρια και άλλα μικρόβια. Με απλά λόγια, το μικροβιακό οικοσύστημα του εντέρου πρέπει να είναι υγιές, για να είναι κανείς υγιής. Όταν υπάρχει βακτηριακή ανισορροπία στο έντερο, δηλαδή τα παθογόνα είναι περισσότερα από τα υγιή βακτήρια, το άτομο αρρωσταίνει”, εξηγεί η Δρ. Κοΐνη.
Οι ανισορροπίες στο εντερικό οικοσύστημα που μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, περιλαμβάνουν διαρροές στο έντερο, βακτηριακή υπερανάπτυξη μικρού εντέρου (SIBO) και υπερανάπτυξη ζύμης. Εδώ το “κλειδί” για την αντιστροφή των καταστάσεων αυτών είναι η επανεκκίνηση του εντέρου, με το να ξεφορτωθούμε τα κακά πράγματα και να κρατήσουμε τα καλά.

Πώς να αντιμετωπίσουμε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Αυτό που επιθυμεί κάποιος που πάσχει από το εν λόγω σύνδρομο είναι η γρήγορη ανακούφιση. “Αν θέλετε σχεδόν άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα, τολμήστε την αλλαγή της διατροφής σας. Κάντε μια απλή, αντιφλεγμονώδη διατροφή, χαμηλή σε αλλεργιογόνα, εκλεπτυσμένους υδατάνθρακες, σάκχαρα και επεξεργασμένα τρόφιμα. Καταγράψτε πώς αισθάνεστε μετά από κάθε γεύμα. Ίσως θελήσετε, επίσης, να εξετάσετε την αφαίρεση τροφών που είναι “δύσκολα” για το έντερο, όπως οι σπόροι και τα φασόλια”, λέει η ειδικός. 

10 απλά βήματα για την αντιμετώπιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου:
1. Τρώτε πρωτεΐνη. Για να αποφύγετε τις ανισορροπίες του σακχάρου στο αίμα, οι οποίες τροφοδοτούν τα βαριά βακτήρια του εντέρου, τρώτε πρωτεΐνες με κάθε γεύμα. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις ξαφνικές αυξήσεις του σακχάρου. Προτιμήστε καθαρή και ζωϊκή πρωτεΐνη, όπως τα ψάρια, τη γαλοπούλα, το κοτόπουλο και τα άπαχα κομματάκια αρνιού, και πολλές φυτικές πρωτεΐνες, όπως καρύδια, φασόλια, σπόρους και τόφου.
2. Τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ολόκληροι κόκκοι, λαχανικά, καρύδια, σπόροι και φρούτα περιέχουν όλα ωφέλιμες φυτικές ίνες.
3. Μη φοβάστε τα καλά λιπαρά. Αυξήστε τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τρώγοντας άγριο σολομό κρύου νερού, σαρδέλες, ρέγκα, λιναρόσπορο, ακόμη και φύκια. Χρησιμοποιήστε περισσότερα ζωϊκά προϊόντα με χορτονομή ή βιολογικά προϊόντα. Εξαλείψτε το υδρογονωμένο λίπος, που βρίσκεται στη μαργαρίνη και τα μεταποιημένα έλαια, καθώς και πολλά ψημένα προϊόντα και επεξεργασμένα τρόφιμα. Χρησιμοποιήστε φυτικά έλαια, όπως λάδι καρύδας, ελαιόλαδο (ειδικά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο), σουσάμι ψυχρής έκθλιψης και καρύδια.
4. Τρώτε τουλάχιστον 8 με 10 μερίδες πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, τα οποία περιέχουν βιταμίνες που καταπολεμούν τη νόσο, μέταλλα, φυτικές ίνες, φυτοθρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη μόρια.
5. Αποφύγετε τα μεταποιημένα τρόφιμα, όπως αναψυκτικά, χυμούς και ενεργειακά ποτά, τα οποία επηρεάζουν τον μεταβολισμό του σακχάρου και των λιπιδίων.
6. Προσθέστε στη διατροφή σας καλά στοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Α, η γλουταμίνη, τα λιπαρά ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο), τα οποία βοηθούν στην αποκατάσταση της επένδυσης του εντέρου. Χρησιμοποιήστε, επίσης, βότανα, όπως η κουερσετίνη και ο κουρκουμάς, για να μειώσετε τη φλεγμονή.
7. Προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος. Ο διαλογισμός, οι βαθιές ανάσες και η γιόγκα βοηθούν στη μείωση του άγχους.
8. Κοιμηθείτε επαρκώς.
9. Γυμναστείτε τακτικά. Ακόμη και 30 λεπτά ζωηρού βαδίσματος μπορούν να σας βοηθήσουν, ενώ αν θέλετε κάτι πιο έντονο, δοκιμάστε προπόνηση υψηλής έντασης ή αντίσταση με βάρη.
10. Εντάξτε τα προβιοτικά στη διατροφή σας. Βοηθήστε στον εποικισμό του πεπτικού σας σωλήνα με καλά βακτήρια, όπως Lactobacillus, Bifidobacterium και Saccharomyces boulardii, λαμβάνοντας συμπληρώματα διατροφής δύο φορές την ημέρα για ένα έως δύο μήνες. Ξεκινήστε αργά και παρατηρήστε πώς τα προβιοτικά επηρεάζουν το έντερό σας. 


koiniΗ Δρ. Νικολέτα Κοΐνη είναι δερματολόγος, με είκοσι χρόνια κλινικής εμπειρίας στην αντιμετώπιση δερματολογικών, χρόνιων, μεταβολικών και αυτοάνοσων νοσημάτων. Έχει εκπαιδευτεί σε ιατρικά lasers σε Ελβετία και Αμερική. Είναι μία από τους επτά ιατρούς επιστήμονες σε όλη την Ευρώπη, και μοναδική στην Ελλάδα, που κατέχει αντίστοιχους τίτλους σπουδών εκπαίδευσης από τις ΗΠΑ στη Λειτουργική Ιατρική και την Αναγεννητική, Προληπτική και Αντιγηραντική Ιατρική. Πλέον της Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας (τίτλος ειδικότητας), έχει λάβει διετή εκπαίδευση στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και εξειδίκευση στην εσωτερική αντιγήρανση του οργανισμού, πρωτόκολλα θεραπειών με βιομιμητικές ορμόνες, θεραπείες βλαστοκυττάρων και γονιδιακές θεραπείες.