ΙΦΝΕ | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

ΙΦΝΕ: Η καινοτομία φορέας ελπίδας για το μέλλον

Οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ) είναι μια ομάδα ασθενειών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από χρόνια φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα, με πιο κοινές μορφές τους τη Νόσο του Crohn και την Ελκώδη Κολίτιδα. Τα τελευταία χρόνια, οι αριθμοί που αφορούν τις ΙΦΝΕ παρουσιάζουν συνεχή αύξηση, πυροδοτώντας παράλληλα μία αύξηση και στον τομέα των κλινικών μελετών, οι οποίες έχουν ως στόχο να διαμορφώσουν καινοτόμες θεραπείες που θα επιτρέψουν στον ασθενή να διατηρεί σε ύφεση τη νόσο που τον ταλαιπωρεί, επιτρέποντάς του έτσι να ζει μια φυσιολογική ζωή.

Μαρία ΛυσάνδρουΜαρία Λυσάνδρου

Οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ) είναι μια ομάδα ασθενειών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από χρόνια φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα, με πιο κοινές μορφές τους τη Νόσο του Crohn και την Ελκώδη Κολίτιδα. Τα τελευταία χρόνια, οι αριθμοί που αφορούν τις ΙΦΝΕ παρουσιάζουν συνεχή αύξηση, πυροδοτώντας παράλληλα μία αύξηση και στον τομέα των κλινικών μελετών, οι οποίες έχουν ως στόχο να διαμορφώσουν καινοτόμες θεραπείες που θα επιτρέψουν στον ασθενή να διατηρεί σε ύφεση τη νόσο που τον ταλαιπωρεί, επιτρέποντάς του έτσι να ζει μια φυσιολογική ζωή.

Περί ΙΦΝΕ

H Νόσος του Crohn εκδηλώνεται με τη μορφή φλεγμονής στο εσωτερικό του γαστρεντερικού σωλήνα, συνήθως στην περιοχή ανάμεσα στο λεπτό έντερο (ειλεό) και το παχύ έντερο, προκαλώντας επίμονη διάρροια και κοιλιακό πόνο.

Η δε Ελκώδης Κολίτιδα είναι μία χρόνια, ιδιοπαθής, ανοσοδιαμεσολαβούμενη φλεγμονώδης νόσος του παχέος εντέρου, η οποία προκαλεί συνεχή φλεγμονή του βλεννογόνου που εκτείνεται από το ορθό μέχρι το πιο εγγύς κόλον. Τα χαρακτηριστικά της συμπτώματα περιλαμβάνουν αιμορραγία από το ορθό, κοιλιακό πόνο, αιματηρή διάρροια, αίσθηση πίεσης, αλλά και επιτακτικότητα και ακράτεια κοπράνων.

Οι δύο αυτές νόσοι λειτουργούν προοδευτικά – με λίγα λόγια, επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές ή στην πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης.

Δεδομένης, δε, της απρόβλεπτης φύσης των σημείων και συμπτωμάτων της Νόσου του Crohn και της Ελκώδους Κολίτιδας, η εκδήλωσή τους συνδέεται με σημαντική επιβάρυνση για τους ασθενείς, τόσο σε σωματικό, όσο και σε συναισθηματικό και οικονομικό επίπεδο.

Το κρίσιμο ζήτημα της ποιότητας ζωής

Η επίτευξη υψηλής ποιότητας ζωής είναι ένα από τα κυριότερα ζητούμενα για ασθενείς, θεράποντες ιατρούς, αλλά και ερευνητές επιστήμονες, λειτουργώντας καθοριστικά στην πορεία της υγείας του ασθενούς. Οι ΙΦΝΕ, όπως και όλες οι χρόνιες νόσοι, μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των ασθενών, αλλά και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, στιγματίζοντάς τους κοινωνικά και συχνά οδηγώντας πολλούς εξ αυτών σε κοινωνική απομόνωση και περιθωριοποίηση.

Μία άλλη παράμετρος είναι και η συχνή εμφάνιση των ΙΦΝΕ σε νεαρές ηλικίες, με αποτέλεσμα ο ασθενής να «κουβαλά» μετά για πολλά χρόνια την ασθένεια. Το γεγονός αυτό τον κουράζει σωματικά και ψυχικά, φέρνοντάς τον, κατά καιρούς, αντιμέτωπο και με καταστάσεις που μπορεί να του προκαλούν ντροπή. Έτσι, ενισχύεται ακόμα περισσότερο η επιθυμία αποχής από διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, εξίσου καθοριστικά μπορεί να επηρεάζονται και τα άτομα του άμεσου οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος των ασθενών, καθώς εκείνα είναι οι πρώτοι δέκτες, αλλά και διαχειριστές, των όσων φέρνει μία τόσο δύσκολη χρόνια ασθένεια στον δικό τους άνθρωπο.

Η εύρεση καινοτόμων λύσεων, λοιπόν, πέρα από την αντιμετώπιση των επώδυνων για τον ασθενή εκφάνσεων της Νόσου του Crohn και της Ελκώδους Κολίτιδας, λαμβάνει πλέον σοβαρά υπ’ όψιν και τη σημαντικότατη πτυχή της ποιότητας ζωής, η επίδραση της οποίας αφορά πρωτίστως τον ίδιο τον ασθενή, αλλά τελικά τείνει να διευρύνεται και στον περίγυρό του. Παράλληλα, η επίτευξη μίας φυσιολογικής καθημερινότητας, η οποία επιτρέπει σε έναν ασθενή με ΙΦΝΕ να ζει και να εργάζεται κανονικά παραμένοντας κοινωνικά ενεργός, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά και στην υψηλή συμμόρφωσή του στη θεραπεία, όσο εκείνος παρατηρεί τα οφέλη της στην πράξη.

Η πολλά υποσχόμενη φαρμακευτική καινοτομία

Κι όμως, παρά τα επιστημονικά άλματα που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να συναντώνται ασθενείς με μη ελεγχόμενη νόσο, μαρτυρώντας την ανάγκη για ακόμα πιο εντατική έρευνα, η οποία θα οδηγήσει στην εύρεση περισσότερων και πιο στοχευμένων θεραπευτικών λύσεων σχετικά με τις ΙΦΝΕ. Κι εδώ η Καινοτομία έρχεται να κάνει τη διαφορά:

Οι κλινικές μελέτες έρχονται να προσθέσουν, με πολύ γοργούς ρυθμούς, νέες φαρμακευτικές επιλογές, οι οποίες προσφέρουν περισσότερα στους ασθενείς τόσο από πλευράς καλύτερης αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, όσο και από πλευράς τρόπων χορήγησης της αγωγής. Οι εξελίξεις αυτές θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς συμβάλλουν περαιτέρω στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, δίνοντας στον θεράποντα ιατρό την ευκαιρία να διαμορφώνει πλέον ένα θεραπευτικό πλάνο προσαρμοσμένο ανάλογα με τις συνθήκες ζωής και τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς, μειώνοντας έτσι σημαντικά το ποσοστό των ασθενών με μη ελεγχόμενη νόσο.

«Παρά τις συνεχείς εξελίξεις, πολλοί ασθενείς συνεχίζουν να είναι αντιμέτωποι με τις εξουθενωτικές συνέπειες των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου»

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω, κατά το 19ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Νόσο του Crohn και την Ελκώδη Κολίτιδα (ECCO), το οποίο πραγματοποιήθηκε φέτος τον Φεβρουάριο στη Στοκχόλμη, παρουσιάστηκαν νέα δεδομένα από το ισχυρό χαρτοφυλάκιo της φαρμακευτικής εταιρείας AbbVie στη Γαστρεντερολογία.

«Παρά τις συνεχείς εξελίξεις, πολλοί ασθενείς συνεχίζουν να είναι αντιμέτωποι με τις εξουθενωτικές συνέπειες των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου», δήλωσε η Sofie Berg, Pharm.D, Ph.D., επικεφαλής θεραπευτικής κατηγορίας, Τμήμα Διεθνούς Ανοσολογίας, Τομέας Διεθνών Ιατρικών Υποθέσεων στην AbbVie. «Η συλλογή δεδομένων που παρουσιάστηκε στο φετινό συνέδριο είναι ενδεικτική της αδιάκοπης προσπάθειάς μας να προάγουμε τα πρότυπα φροντίδας στο πεδίο των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου με τη συμπερίληψη ενδοσκοπικών αποτελεσμάτων, όπως η επούλωση του βλεννογόνου, ως βασικών καταληκτικών σημείων των μελετών».

«Η έρευνα στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου έχει οδηγήσει σε νέες αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, εξακολουθούμε να συναντάμε ασθενείς με μη ελεγχόμενη νόσο», δήλωσε ο Remo Panaccione, M.D., καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής της Μονάδας Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς αλλάζει το θεραπευτικό παράδειγμα, να αλλάζει παράλληλα και η κοινότητα της Γαστρεντερολογίας. Τα δεδομένα που προκύπτουν από μελέτες στη Νόσο του Crohn και στην Ελκώδη Κολίτιδα από το χαρτοφυλάκιο της AbbVie παρέχουν πληροφορίες για το τι είναι εφικτό, καθώς συνεργαζόμαστε με τους ασθενείς μας για να θέσουμε πιο φιλόδοξους θεραπευτικούς στόχους που θα βοηθήσουν στη μείωση του φορτίου της νόσου».