Καλή χρονιά και γερή καρδιά | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Καλή χρονιά και γερή καρδιά

Για το τι πρέπει να κάνουμε μετά τις κραιπάλες των εορτών, για να εξασφαλίσουμε γερή καρδιά τη νέα χρονιά, συζητήσαμε με τον Δρ. Ηλία Καραμπίνο, MD, PhD, FESC, Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Πόσο επιβαρύνουν την καρδιά και το κυκλοφορικό μας οι “υπερβολές” τις ημέρες των εορτών;
Η διατροφή των περισσότερων ανθρώπων των Δυτικών Κοινωνιών τις ημέρες των εορτών είναι πλούσια σε αλάτι, αλκοόλ και θερμίδες, οι οποίες προέρχονται κυρίως από υδατάνθρακες και λιπαρά οξέα, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης γλυκών και κόκκινων κρεάτων. Ως εκ τούτου, αυξάνεται η αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία και τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, αντιστοίχως.
Οι καπνιστές, επίσης, “ξεδίνουν” ακόμη περισσότερο τις ημέρες αυτές. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση των αθηροσκληρυντικών βλαβών στα αγγεία, οι οποίες αφ’ ενός αποφράσσουν, αφ’ ετέρου μπορεί να οδηγήσουν ανάλογα με το προσβαλλόμενο όργανο σε οξεία ισχαιμία στην καρδιά, έμφραγμα, εγκεφαλικό, ή ακόμα και θάνατο.

Ποιες ομάδες είναι πιο ευάλωτες;
Όσοι υποφέρουν από καρδιακή ανεπάρκεια, έχουν υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και θα έπρεπε να έχουν αποφύγει τις υπερβολές των εορτών. Όμως υπάρχουν και εκείνοι που, ενώ δεν έχουν υποστεί κάποια βλάβη στο παρελθόν, ανήκουν στη ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως οι υπερτασικοί και οι διαβητικοί. Οι άνθρωποι αυτοί θα έπρεπε να απέχουν όχι μόνο από την κακή διατροφή, αλλά και από το κάπνισμα και το στρες των επανειλημμένων ξενυχτιών.
Με την καινούργια χρονιά, οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να επαναφέρουν τη διατροφή τους στην υγιεινή μεσογειακή δίαιτα και να ασκούνται σε τακτική βάση, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού τους, χωρίς υπερβολές.

Ποια συμπτώματα μετά τις γιορτές αξίζουν άμεσης διερεύνησης;
Ο ανεξήγητος πόνος ή βάρος στο στήθος, η δύσπνοια εύκολα προκαλούμενη χωρίς μεγάλη καταπόνηση και η τάση για λιποθυμία. Όταν παρατηρηθούν τα συμπτώματα αυτά, θα πρέπει να προσφύγουμε άμεσα στον γιατρό, χωρίς καθυστέρηση ή αυτοσχεδιασμούς.

Πώς να προφυλάξουμε την υγεία της καρδιάς μας τη νέα χρονιά;
Το μυστικό, όπως έχουν δείξει όλες οι μελέτες, είναι η σταθερή προσήλωση στην αποφυγή παραγόντων που προάγουν την αθηροσκληρυντική διεργασία: όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία και το κάπνισμα.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποφεύγονται τα αλμυρά και το αλάτι γενικότερα, οι καφέδες και το αλκοόλ, και να υιοθετείται η μεσογειακή δίαιτα, σε συνδυασμό με ελεγχόμενη καθημερινή άσκηση 30 λεπτών.