Τα μεγάλα οφέλη για την υγεία μας
Μπορεί το καλοκαιράκι να είναι στο μυαλό μας συνυφασμένο με τον ήλιο, τη θάλασσα, τις στιγμές χαλάρωσης (και κραιπάλης) και γενικώς τις διακοπές, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτή η εποχή του χρόνου είναι άμεσα συνδεδεμένη και με την καλή μας υγεία. Και, μάλιστα, χωρίς να χρειαστεί εμείς οι ίδιοι να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο – επωφελούμαστε και μόνο που το απολαμβάνουμε!
της Μαρίας Λυσάνδρου
Δεν είναι τυχαίο το ότι το καλοκαίρι νιώθουμε πάντα καλύτερα. Κι ενώ συνήθως αυτή τη γενικότερη ευεξία τείνουμε να την αποδώσουμε στην ανεβασμένη μας διάθεση λόγω του καλού καιρού και της προοπτικής των διακοπών, στην πραγματικότητα οι αιτίες που την προκαλούν είναι και βιολογικές. Γιατί, όπως αποδεικνύεται, το καλοκαίρι από μόνο του μπορεί να δράσει άκρως θεραπευτικά:
• Μειώνει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής
Σε έρευνα που βασίστηκε σε 11.000 άτομα, τα οποία είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή στη Μεγάλη Βρετανία, σε περίοδο εννέα χρόνων, φάνηκε ότι οι δείκτες επιβίωσης ήταν αυξημένοι κατά 19% τους καλοκαιρινούς μήνες, σε σχέση με τον χειμώνα.
• Βελτιώνει την υγεία, λόγω αυξημένης βιταμίνης D
Ο ηλιόλουστος και θερμός καιρός του καλοκαιριού μάς δίνει την πολυτέλεια της… δωρεάν πρόσληψης βιταμίνης D. Μιας βιταμίνης, η οποία συντίθεται και μεταδίδεται μέσω του ηλίου, και φέρεται να δρα προστατευτικά και για τους ανθρώπους με καρδιολογικά προβλήματα. Στα πολλά της οφέλη συγκαταλέγονται η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, του μεταβολισμού και της υγείας των οστών, αλλά και ο ρόλος-κλειδί που παίζει στην πρόληψη του καρκίνου, μαζί με τη γενικότερη βελτίωση της ψυχολογίας. Η έκθεση, λοιπόν, στις ευεργετικές ακτίνες του ηλίου είτε μέσω ηλιοθεραπείας (πάντα με προσοχή), είτε μέσω των καθημερινών μας υποχρεώσεων που μας θέλουν να κυκλοφορούμε αρκετά έξω, αυξάνει την πρόσληψη της βιταμίνης D και μας “ανεβάζει” γενικώς.
• Μειώνει τις πιθανότητες για φλεβική θρόμβωση
Όσο πιο ζεστές είναι οι καλοκαιρινές μέρες, τόσο καλύτερα είναι τα νέα για εκείνους που κινδυνεύουν με θρόμβωση και πνευμονική εμβολή. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο θερμός καιρός βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να διογκωθούν, διευκολύνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος.
• Κάνει καλό στο μυοσκελετικό σύστημα
Το καλοκαίρι είναι μια εξαιρετική εποχή για να αυξήσουμε τις κινητικές μας δραστηριότητες, ακόμα και να ξεκινήσουμε να ασκούμαστε. Το γεγονός ότι λαμβάνουμε περισσότερη βιταμίνη D μάς ανεβάζει τη διάθεση, βοηθώντας μας να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης με μεγαλύτερο ενθουσιασμό. Η άσκηση δεν αποτελεί απλά έναν αποτελεσματικό τρόπο για να κάψουμε θερμίδες, αλλά βελτιώνει και τη ζωτική ροή του οξυγόνου στον εγκέφαλο, ελαττώνοντας τα επίπεδα του στρες. Κι επειδή για πολλούς “γυμναστική το καλοκαίρι” ισούται με κολύμπι, είναι επιβεβαιωμένο ότι, μέσα από την άσκηση στη θάλασσα, εξασφαλίζουμε μεγαλύτερη ευκινησία, περισσότερη ενέργεια και λιγότερο επιβαρυμένες αρθρώσεις, ενώ το χλιαρό νερό, λόγω της γενικής υψηλής θερμοκρασίας, λειτουργεί ευεργετικά για τα άτομα που υποφέρουν από αρθριτικά. Δεν είναι τυχαίο που, τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλοί ασθενείς νιώθουν να έχουν μεγαλύτερη ευλυγισία και λιγότερο πόνο στις αρθώσεις τους.
• Λειτουργεί θεραπευτικά στις δερματικές παθήσεις
Η ελεγχόμενη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να έχει θεραπευτική επίδραση πάνω σε διάφορες παθήσεις του δέρματος, όπως η ακμή, η ψωρίαση και η δερματίτιδα. Ο δρ. Ian White, δερματολόγος και επιστημονικός σύμβουλος στο Νοσοκομείο St Thomas του Λονδίνου, αναφέρει ότι πολλές δερματικές διαταραχές προκαλούνται από ένα υπερ-ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι υπεριώδεις ακτίνες μειώνουν αυτήν ακριβώς την ευαισθησία. Ωστόσο, η θεραπευτική επίδραση του ηλίου προκύπτει μέχρι το σημείο που το δέρμα δεν έχει αρχίσει να κοκκινίζει. Είναι, δε, καλύτερο να κινούμαστε έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά να καθόμαστε άμεσα εκτεθειμένοι στον ήλιο, κάνοντας ηλιοθεραπεία με τις ώρες.
• Περιορίζει τις ημικρανίες
Καναδοί επιστήμονες, οι οποίοι πραγματοποίησαν μελέτες σχετικά με τη σύνδεση καιρικών συνθηκών και ημικρανιών, κατέληξαν στο ότι ο ηλιόλουστος και ξηρός καιρός ελαττώνει και την εκδήλωση ημικρανιών. Παρόλα αυτά, μόλις ο καιρός αρχίσει και πάλι να γίνεται υγρός, είναι πιθανό τα συμπτώματα να κάνουν την επανεμφάνισή τους.
• Αυξάνει την κατανάλωση νερού
Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για χιλιάδες χημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα μέσα στα κύτταρα του οργανισμού, προκειμένου να τον καταστήσουν λειτουργικό. Τέτοιες διεργασίες περιλαμβάνουν την προώθηση της πέψης, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και την αποβολή τοξινών. Όπως είναι λογικό, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, το καλοκαίρι οι περισσότεροι καταναλώνουμε τα συνιστώμενα 2 λίτρα νερού ημερησίως (συχνά και περισσότερο), τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή μας υγεία – κάτι που δύσκολα κάνουμε τους χειμερινούς μήνες.
• Προκαλεί μεγαλύτερη εφίδρωση, αποτοξινώνοντας τον οργανισμό
Όσο κι αν αυτό ακούγεται άβολο, οι αυξημένες πιθανότητες να ιδρώσουμε αποτελούν στην πραγματικότητα ένα τεράστιο όφελος για την υγεία μας. Καθώς οι περισσότεροι από εμάς δεν γυμναζόμαστε αρκετά (ή και καθόλου) κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, παράγοντας έτσι πολύ περιορισμένο ιδρώτα, το καλοκαίρι είναι η ευκαιρία μας να επανακάμψουμε. Η εφίδρωση αποτελεί διαδικασία-κλειδί για μια καλή αποτοξίνωση του οργανισμού, και το καλοκαίρι, ειδικά στην Ελλάδα, θα την παρουσιάσουμε αναπόφευκτα, όσα προϊόντα κι αν χρησιμοποιήσουμε. Ας μην παραπονεθούμε την επόμενη φορά που θα ιδρώσουμε, λοιπόν, κι ας σκεφτούμε ότι είναι για το καλό μας!
• Ευνοεί την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών
Οι υψηλές θερμοκρασίες και η μεγάλη ποικιλία καλοκαιρινών φρούτων καθιστούν ευκολότερη την κάλυψη των πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών που συνιστώνται ημερησίως. Σύμφωνα με τη Sarah Schenker του Βρετανικού Ινστιτούτου Διατροφής, πολλά καλοκαιρινά μούρα, αλλά και οι φράουλες, αποτελούν φρούτα πολύ πλούσια σε βιταμίνη C και περιέχουν φυτοχημικά, η αντιοξειδωτική δράση των οποίων συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος. Επιπλέον, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και, λόγω της χαμηλής θερμιδικής τους αξίας, μπορούν να συμβάλουν παράλληλα και στην απώλεια βάρους.
• Αυξάνει τις πιθανότητες να περπατήσουμε ξυπόλυτοι
Κι όμως, το να περπατά κανείς ξυπόλυτος συμβάλλει στην καλή υγεία. Λόγω του θερμού καλοκαιρινού καιρού, νιώθουμε μεγαλύτερη ανάγκη να περπατήσουμε ξυπόλυτοι είτε στην παραλία, είτε στην αυλή μας. Αυτό, λοιπόν, μας ωφελεί με δύο διαφορετικούς τρόπους:
Αφ’ ενός, αποτελεί ένα εξαιρετικό είδος ρεφλεξολογικού μασάζ. Καθώς οι αρχαίοι θεραπευτές είχαν ανακαλύψει ότι τα όργανα του σώματος συνδέονται με τις απολήξεις των νεύρων στις πατούσες μας, καθίσταται ζωτικής σημασίας το μασάζ στο κάτω μέρος των ποδιών. Ενώ περπατάμε ξυπόλυτοι σε ανομοιογενείς επιφάνειες, όπως η άμμος ή οι πετρώδεις παραλίες, διεγείρονται πολλά από τα σημεία αυτά στις πατούσες μας, λειτουργώντας ως φυσικό υποκατάστατο του ρεφλεξολογικού μασάζ και τονώνοντας έτσι τον οργανισμό.
Αφ’ ετέρου, περπατώντας ξυπόλυτοι, έχουμε την ευκαιρία να “συνδεθούμε” ξανά με τη Γη και την ενέργειά της, από την οποία έχουμε αποκοπεί λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. Η επαφή αυτή με τη Γη φέρεται να λειτουργεί ευεργετικά στην αποκατάσταση της ισορροπίας σώματος και πνεύματος, επιφέροντας ηρεμία και χαλάρωση. Γιατί να μην την εκμεταλλευτούμε, λοιπόν;
Πηγές
http://www.dailymail.co.uk/health/article-110102/Ten-reasons-summer-good-you.html
http://www.evolvingwellness.com/post/7-simple-summer-health-benefits