Μανικιούρ – πεντικιούρ Βασικοί κανόνες υγιεινής για την αποφυγή λοιμώξεων | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Μανικιούρ – πεντικιούρ
Βασικοί κανόνες υγιεινής για την αποφυγή λοιμώξεων

Οι περισσότερες γυναίκες, αλλά πλέον και πολλοί άνδρες, ασχολούνται επισταμένα με την περιποίηση των νυχιών τους. Μόνο που η πιθανότητα μολύνσεων καραδοκεί.
Τι πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουμε, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις;

της Έλενας Κιουρκτσή

Μια επίσκεψη σε ένα beauty salon είναι συνήθως μια ευχάριστη και χαλαρωτική εμπειρία. Παρόλα αυτά, πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας όλους τους κινδύνους που παραμονεύουν, χωρίς να είναι εμφανείς με την πρώτη ματιά. Μολύνσεις και ερεθισμοί είναι ανάμεσα στα πιο συχνά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από ελλιπείς συνθήκες υγιεινής στα σαλόνια περιποίησης, ειδικά από εργαλεία μανικιούρ και πεντικιούρ. Διότι όταν εργαλεία, όπως οι λίμες νυχιών και τα ψαλιδάκια, χρησιμοποιούνται σε περισσότερους από έναν πελάτη χωρίς να έχει προηγηθεί η κατάλληλη διαδικασία απολύμανσης ή αποστείρωσης, υπάρχει το ενδεχόμενο μόλυνσης.
Μεταξύ των παθογόνων οργανισμών που συχνά εξαπλώνονται από πελάτη σε πελάτη μέσω των καλλυντικών προϊόντων νυχιών, περιλαμβάνεται ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος, οι μύκητες και τα ιογενή κονδυλώματα, εξηγεί ο Δρ. Στέλιος Αγγελίδης, Δερματολόγος-Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.
Επίσης, εάν δεν γίνει σωστή απολύμανση των φίλτρων του υδρομασάζ ποδιών, μπορεί να προαχθεί η ανάπτυξη άτυπων μυκοβακτηρίων, όπως το Mycobacterium fortuitum. Οι σχετικές με το πεντικιούρ λοιμώξεις από τα άτυπα μυκοβακτήρια εμφανίζονται συνήθως ως δοθιήνωση του κάτω άκρου. Τέτοιου είδους λοιμώξεις, αν δεν τους δοθεί η κατάλληλη προσοχή, μπορεί να έχουν δυσάρεστες εξελίξεις, οδηγώντας σε πολύ σοβαρές παθήσεις.

Μανικιούρ – πεντικιούρ
Πρόκειται για μια σχετικά απλή διαδικασία. Αρχικά ο επαγγελματίας μαλακώνει τα χέρια ή τα πόδια μας μέσα σε χλιαρό νερό με αιθέρια έλαια, τα οποία βοηθούν στη χαλάρωση. Στη συνέχεια, κόβει τα νύχια και δίνει σχήμα με τη λίμα, καθαρίζει την επιφάνεια του νυχιού από τυχόν νεκρά κύτταρα και το τριγύρω δέρμα από παρανυχίδες, και κάνει απολέπιση. Τελειώνοντας, κάνει μασάζ με αντίστοιχη κρέμα χεριών ή ποδιών.
Η διάρκεια διαφέρει ανάλογα με τον χώρο και τον χρόνο που διαθέτουμε (μισή έως μία ώρα για τα χέρια και 45 λεπτά έως μία ώρα για τα πόδια). Ο μέσος όρος συχνότητας της περιποίησης εξαρτάται από τις ανάγκες του δέρματός μας και αντιστοιχεί σε περίπου 10 μέρες για το μανικιούρ και σε 20-25 ημέρες για το πεντικιούρ.

Όταν οι άνδρες φτάνουν στα… άκρα
Τα τελευταία χρόνια, οι άνδρες αφιερώνουν όλο και περισσότερο χρόνο για την περιποίησή τους, είτε για καλλωπιστικούς λόγους, είτε για λόγους υγιεινής. Ένας άνδρας που περιποιείται και φροντίζει τον εαυτό του αποκτά και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αναφέρει η κα Μαριάνθη Καράμπαλη, επαγγελματίας υπηρεσιών μανικιούρ-πεντικιούρ.
Καθώς η πλειοψηφία των ανδρών ταλαιπωρούνται από παρανυχίδες, κάλους, σκληρύνσεις ή ονυχοπτώσεις (όταν το νύχι εισέρχεται μέσα στο δέρμα προκαλώντας πόνο, ειδικά στα δάχτυλα των ποδιών), το ανδρικό μανικιούρ-πεντικιούρ καθίσταται, κατ’ αρχάς, θέμα υγιεινής. Οι περισσότερες από τις παραπάνω καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν από έναν ειδικό περιποίησης των άκρων, αλλά αν η έκταση των προβλημάτων είναι ανησυχητική, καλό είναι να επισκεφθούμε έναν ιατρό ποδολόγο.

Πότε απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή  
Δεν υπάρχουν αντενδείξεις στο να κάνει κάποιος μανικιούρ-πεντικιούρ, εκτός και αν το έχει απαγορεύσει ο θεράπων ιατρός του, διευκρινίζει η κα Καράμπαλη.
Για παράδειγμα, σε κάποιον που πάσχει από διαβήτη, ο επαγγελματίας υπηρεσιών μανικιούρ-πεντικιούρ πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Η συγκεκριμένη πάθηση δημιουργεί συνήθως ευαισθησία στα άκρα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται έντονη υπερκεράτωση, ειδικά στα πέλματα των ποδιών. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν θα πρέπει να προκληθεί αιμορραγία στην πάσχουσα περιοχή.
Το ίδιο –αν όχι και περισσότερο– προσεκτικός θα πρέπει να είναι ο επαγγελματίας με πελάτες που πάσχουν από ηπατίτιδα ή είναι φορείς HIV. Γι’ αυτό, είναι καλό να γνωρίζει το ιστορικό του κάθε πελάτη, ώστε να προσφέρει και τις ανάλογες υπηρεσίες.

Απαράβατοι κανόνες ασφαλείας
Από την άλλη, ο ειδικός περιποίησης οφείλει να γνωρίζει και να ακολουθεί όλους τους κανόνες υγιεινής: να φορά κατάλληλο ρουχισμό, να χρησιμοποιεί γάντια μίας χρήσεως και τα εργαλεία να τα αποστειρώνει σε ειδικό κλίβανο. Επιπροσθέτως, είναι σημαντικό να γίνεται αποστείρωση των μη μεταλλικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται για το λιμάρισμα και το γυάλισμα των νυχιών. Έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος για τυχόν μολύνσεις, η μετάδοση ασθενειών και μυκητιάσεων.
Μόνο όταν είμαστε απόλυτα βέβαιοι για το θέμα της απολύμανσης και αποστείρωσης, θα πρέπει να κάνουμε μανικιούρ-πεντικιούρ, τονίζει η κα Καράμπαλη. Εναλλακτικά, ο κάθε πελάτης μπορεί να φέρει μαζί του τα προσωπικά του εργαλεία και λίμες.
Τέλος, είναι προτιμότερο να κλείνουμε ραντεβού νωρίς το πρωί και να επιδιώκουμε να είμαστε πρώτη/ος στη σειρά. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με μελέτες, η τήρηση των κανόνων αποστείρωσης στα ινστιτούτα ατονεί με την πάροδο της ημέρας.

Όταν περιποιούμεστε μόνοι τα νύχια μας
1
Πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά από κάθε μανικιούρ/πεντικιούρ.
Αποφεύγουμε την επαφή με το στόμα, τα μάτια και το πρόσωπό μας κατά τη διάρκεια του μανικιούρ/πεντικιούρ.
Πετάμε αμέσως τα εργαλεία και αντικείμενα μιας χρήσης (π.χ. πλαστικά γάντια), ακόμη κι αν θα τα ξαναχρησιμοποιούσαμε μόνο εμείς.
Βάζουμε τις πετσέτες για πλύσιμο, σε υψηλή θερμοκρασία.
Αποστειρώνουμε όλα τα εργαλεία πολλαπλών χρήσεων (τα βράζουμε ή τα πλένουμε καλά, τα περνάμε με οινόπνευμα ή απολυμαντικό σπρέι).
Καθαρίζουμε όλες τις επιφάνειες. Σκουπίζουμε το πάτωμα και καθαρίζουμε τυχόν υπολείμματα.
Ειδικά για το πεντικιούρ: απομακρύνουμε το νερό από τη λεκάνη ή τη συσκευή ποδόλουτρου και πλένουμε πολύ καλά όλα τα τεμάχια που έχουμε χρησιμοποιήσει. Χρησιμοποιούμε σαπούνι, χλιαρό νερό και απολυμαντικό υγρό.