Νίκος Δημήτρουλας: "Δεν αρκεί μόνο να ζήσει μία πρώην ασθενής, πρέπει να ζήσει και καλά" | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Νίκος Δημήτρουλας: “Δεν αρκεί μόνο να ζήσει μία πρώην ασθενής, πρέπει να ζήσει και καλά”

Μια ομάδα νέων επιστημόνων προσφέρει δωρεάν το τελικό στάδιο στο ταξίδι αποκατάστασης του μαστού, σε γυναίκες που έχουν υποστεί μαστεκτομή: το ιατρικό τατουάζ θηλής. Ο γιατρός Νίκος Δημήτρουλας μάς εξηγεί την όλη διαδικασία, η οποία δεν είναι ακόμα ευρέως διαδεδομένη στη χώρα μας, και τονίζει τη μεγάλη συμβολή ενός τέτοιου τατουάζ στην ουσιαστική επανάκαμψη μιας πρώην καρκινοπαθούς.

συνέντευξη στη Μαρία Λυσάνδρου

Ας αρχίσουμε με τα βασικά: “Ιατρικό τατουάζ θηλής”. Περί τίνος πρόκειται ακριβώς;
Το ιατρικό τατουάζ θηλής είναι, ουσιαστικά, ένα τατουάζ στην περιοχή του μαστού γυναικών, οι οποίες έχουν απολέσει τη θηλή τους κυρίως λόγω μαστεκτομής (αν και, σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να γίνει και μετά από κάποιο αισθητικό χειρουργείο).
Ουσιαστικά, με το συγκεκριμένο τατουάζ γίνεται ανακατασκευή της θηλής, καθώς μια γυναίκα με καρκίνο του μαστού θα χρειαστεί να κάνει μαστεκτομή και, έτσι, να χάσει μαζί με το στήθος και τη θηλή της. Επιπλέον, υπάρχει περίπτωση να κάνει και προφυλακτική μαστεκτομή στον άλλο μαστό, ανάλογα με κάποιες ενδείξεις, όπου ενδεχομένως να διατηρήσει τη θηλή της (η λεγόμενη Nipple-sparing Mastectomy), ενδεχομένως και όχι.
Δεδομένων των παραπάνω, η γυναίκα θα πρέπει να προβεί σε αποκατάσταση του ενός ή και των δύο μαστών, με διάφορους τρόπους: Μπορεί να κάνει αποκατάσταση με ενθέματα σιλικόνης ή και με κρημνούς, προκειμένου να ξαναποκτήσει τον όγκο του μαστού. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Πολλές φορές, υπάρχει και ένα δεύτερο βήμα ανακατασκευής της θηλής με μία μικρή επέμβαση, κατά την οποία δημιουργείται μια αναδίπλωση του δέρματος, ένας δερματικός κρημνός. Τι είναι αυτό; Ουσιαστικά, αναδιπλώνεται τοπικά το δέρμα, ώστε να προκύψει ένα προέχον τμήμα του, και αυτό να σχηματίσει μία πιο σκουρόχρωμη περιοχή δέρματος (αυτή είναι η επικρατούσα τεχνική πια), με ένα τμήμα να “πετάει” προς τα έξω.

Άρα, δημιουργείται κάτι που δίνει την αίσθηση ύπαρξης πραγματικής θηλής.
Ουσιαστικά ναι. Το ζήτημα είναι ότι, ναι μεν θα δώσει και πάλι το 3D-effect, αλλά χρωματικά είναι πάρα πολύ δύσκολο να προσεγγίσει την παλιά θηλή – το σχήμα της και την άλω (το περιφερικό τμήμα της θηλής).
Οπότε, όσο κι αν μια γυναίκα έχει ολοκληρώσει την ανακατασκευή του μαστού, με αποτέλεσμα να μη φαίνεται καμιά διαφορά όταν είναι ντυμένη, θα έρχεται η στιγμή που θα βγάζει τον στηθόδεσμό της (και τότε είναι που θα θέλει να νιώσει πραγματικά γυναίκα) και λόγω μη ύπαρξης θηλής θα νιώθει άσχημα…

Είναι ένα σύμβολο θηλυκότητας, κακά τα ψέματα. Και καθώς είναι τεράστιο το ψυχολογικό σοκ που υφίσταται μια γυναίκα όταν κάνει μαστεκτομή, φαντάζομαι ότι θα είναι λίγο σαν να χάνεις την ταυτότητά σου…
Δεν το συζητώ. Και το ιατρικό τατουάζ θηλής είναι αυτό που λέμε “το κερασάκι στην τούρτα”, η λεπτομέρεια που αλλάζει το σύνολο.

Και μια και μιλάμε γι’ αυτό, στο ενημερωτικό σας έντυπο έχετε κάπου τον τίτλο “Νιώθοντας ολοκληρωμένη”. Πόσο σημαντικός είναι, τελικά, ο ψυχολογικός παράγοντας για τη γενικότερη επανάκαμψη μιας επιβιώσασας από καρκίνο του μαστού και τι ρόλο έρχεται να παίξει εδώ το ιατρικό τατουάζ θηλής;
Για να είμαστε και συμβατοί με τον τίτλο του περιοδικού σας, το “Plan A” σε μια γυναίκα που πάσχει από καρκίνο του μαστού είναι να επιζήσει. Και αυτό το καταφέρνει. Αφού το επιτύχει αυτό, το “Plan B” είναι να έχει ποιότητα ζωής. Οπότε, αυτό που προσπαθούμε εμείς είναι να τη βοηθήσουμε σ’ αυτό το κομμάτι.
Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος την οποία, εφόσον την ξεπεράσεις, θα είσαι απαλλαγμένη για την υπόλοιπη ζωή σου (κι εδώ ακριβώς είναι που παίζει καταλυτικό ρόλο η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση). Εφόσον, λοιπόν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχεις μπροστά σου πολλά και καλά χρόνια, αυτή η ποιότητα ζωής είναι σημαντική. Κι αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο, πλέον, η Ιατρική δίνει πολύ μεγάλη σημασία.
Δεν αρκεί μόνο να ζήσει ένας πρώην ασθενής, πρέπει να ζήσει και καλά. Και αυτή η λεπτομέρεια τού να έχει θηλή μια επιβιώσασα από καρκίνο του μαστού, συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στο να ζήσει ισορροπημένα τα υγιή χρόνια που έχει μπροστά της. Έτσι θα νιώθει κι εκείνη “ολόκληρη”…

iatriko_tatouaz2

Έχετε επιβεβαιώσει και στην πράξη αυτή την αλλαγή στην ψυχολογία, μετά από ένα τέτοιο τατουάζ θηλής;
Υπάρχει ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα που μ’ αρέσει να χρησιμοποιώ: Ένα από τα πρώτα μας περιστατικά ήταν μια κυρία, συνάδελφος γιατρός, η οποία έμενε εκτός Αθηνών, κάτι που έκανε την επικοινωνία μας λίγο δύσκολη. Οπότε, επικοινωνούσαμε κυρίως μέσω μηνυμάτων. Πριν κάνουμε, λοιπόν, το ραντεβού για το τατουάζ, της είχαμε ζητήσει και μας είχε στείλει φωτογραφίες του χειρουργημένου μαστού της, για να αξιολογήσουμε την περίπτωση.
Έρχεται, λοιπόν, κάνει το τατουάζ και συμφωνούμε να ξαναεπικοινωνήσουμε μετά από κάποιο διάστημα, για να βεβαιωθούμε ότι όλα είναι εντάξει. Αφού πέρασε κάποιος καιρός, κάνουμε μια απόπειρα να επικοινωνήσουμε μαζί της, αλλά εκείνη άφαντη. Της στέλνει μήνυμα η γραμματέας μου “Μπορείτε να μας στείλετε κάποιες φωτογραφίες, για να δούμε πώς έχει η κατάσταση;”, και πάλι δεν απαντά.
Κάποια στιγμή ανησύχησα, λέω “Κάτι συμβαίνει, δεν είναι ευχαριστημένη. Είναι και συνάδελφος…”. Την παίρνω, λοιπόν, τηλέφωνο προσωπικά. “Όχι”, μου λέει, “δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη”. Της ζήτησα, λοιπόν, να μου στείλει μερικές φωτογραφίες, για να δω πώς έχει η κατάσταση του μαστού της. “Δεν γίνεται αυτό”, μου λέει. “Για ποιον λόγο δεν γίνεται; Αφού μας έχετε ξαναστείλει!”. “Άκου, συνάδελφε… Όταν σου έστελνα φωτογραφίες προηγουμένως, δεν είχα πρόβλημα. Τώρα, αν σου στείλω, νιώθω ότι κάνω γυμνισμό!”. Το μόνο που είπα ήταν “Εντάξει, σας ευχαριστώ” και έκλεισα. Δεν είχα κάτι άλλο να πω, για μένα αυτό ήταν η υπέρτατη ικανοποίηση.

Πόσο γνωστή είναι στην Ελλάδα η επιλογή του ιατρικού τατουάζ θηλής; Είναι ενημερωμένες οι Ελληνίδες;
Δεν είναι ιδιαίτερα ενημερωμένες. Ενδεχομένως μόνο οι μισές από όσες κάνουν αποκατάσταση να γνωρίζουν για το μετέπειτα κομμάτι.
Και δεν είναι ότι το φέραμε εμείς ως “καινοτομία”· η διαδικασία αυτή υπάρχει εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Εκεί είναι standard πρακτική: θα συνεχίσουν στο κομμάτι της αποκατάστασης κάνοντας το τατουάζ, δηλαδή θα το ολοκληρώσουν. Και στην Ελλάδα υπήρχε πριν το ξεκινήσουμε εμείς, απλά δεν έχει διαδοθεί τόσο. Και απορείς γιατί…

Εν τω μεταξύ, λέμε “ιατρικό” τατουάζ θηλής. Αυτό σημαίνει ότι το κάνουν κυρίως γιατροί;
Όχι. Κατ’ αρχήν, δεν είναι ιατρική πράξη· είναι ένα τατουάζ.
Τώρα λέγεται “medical tattooing”, ιατρικό τατουάζ δηλαδή, επειδή έχει κάποιες διαφοροποιήσεις ως προς τις ουσίες που χρησιμοποιούνται. Κάποιες έχουν μια άλλη αραίωση σε σχέση με τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στο συμβατικό τατουάζ. Και στο εξωτερικό πολλές φορές γίνεται σε χώρους ιατρείων, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο – μπορεί να γίνει και από tattoo artists. Απλά είναι σύνηθες οι γιατροί που αποκαθιστούν τον μαστό, να αναλάβουν και το κομμάτι της θηλής.

Είστε μια ομάδα νέων σε ηλικία γιατρών. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο θέμα;
Για εμάς είναι ουσιαστικά μια παράπλευρη δραστηριότητα, δεν είναι η κύρια μας ασχολία. Η ιατρική ομάδα είναι διεπιστημονική – έχουμε όλοι διαφορετικές, αλλά συναφείς ειδικότητες.
Ουσιαστικά, βλέποντας την πρακτική αυτή και στο εξωτερικό, είδαμε πως ήταν κάτι που θα μπορούσαμε να οργανώσουμε. Ήταν μια προσωπική μας ανάγκη, αλλά και ενδιαφέρον για το θέμα αυτό. Μόλις, λοιπόν, εξασφαλίσαμε ότι έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε το μηχάνημα και όλα τα σχετικά, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε.
Εφόσον υπάρχει πλέον και ο θεσμός ΚοινΣΕπ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση), αποφασίσαμε το όλο εγχείρημα να έχει κοινωφελή χαρακτήρα και, σε δεύτερο χρόνο, να είναι μια παροχή που γίνεται εντελώς δωρεάν. Ήταν κλιμακωτές αυτές οι αποφάσεις, οι οποίες ελήφθησαν από όλους μας. Έτσι, λοιπόν, δημιουργήθηκε η COSMEDIC TATTOO. 

Δηλαδή, αν κάποια γυναίκα ενδιαφέρεται, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας και να έρθει να τη δείτε; Τόσο απλά;
Ναι, και αυτό οι περισσότεροι δεν το πιστεύουν. Όταν αυτό άρχισε να γίνεται γνωστό, μας έπαιρναν τηλέφωνο και μας ρωτούσαν “Μα, αλήθεια, είναι δωρεάν;”. Πίστευαν ότι υπάρχει κάποια παγίδα από πίσω. Κι όμως, δεν υπάρχει!

Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, τις οποίες θα πρέπει να πληροί μια γυναίκα για να έρθει να κάνει το συγκεκριμένο τατουάζ;
Σίγουρα πρέπει να πάρουμε κάποιο ιστορικό, να δούμε σε ποια φάση βρίσκεται θεραπευτικά. Θα πρέπει, κατ’ αρχάς, να έχει ολοκληρώσει τη χημειοθεραπεία.
Από εκεί και πέρα, θα πάρουμε κι ένα ιστορικό για άλλα προβλήματα υγείας που ενδεχομένως να υφίστανται σχετικά με θέματα επούλωσης – για παράδειγμα, κάποια γυναίκα μπορεί να έχει διαβήτη, γεγονός που μπορεί να μη μας επιτρέπει να κάνουμε τη θεραπεία. Ωστόσο, είναι πολύ μικρό το ποσοστό των γυναικών στις οποίες δεν μπορούμε να κάνουμε το τατουάζ.

iatriko_tatouaz3

Και πόσο χρόνο παίρνει η όλη διαδικασία;
Ας πούμε καλύτερα πώς έχει ακριβώς η διαδικασία: Μια γυναίκα έχει μιλήσει από πριν στο τηλέφωνο, έρχεται, κάνει ένα ραντεβού μαζί μας, όπου μιλάμε, σχεδιάζουμε τη θηλή που πρόκειται να αποκτηθεί· το πώς ακριβώς θα μοιάζει είναι κάτι που το συναποφασίζουμε. Από εκεί και πέρα, επιλέγουμε χρώματα (και με βάση το χρώμα του δέρματος της ίδιας, αλλά και με βάση αυτό που θυμάται πως είχε ή με το χρώμα της άλλης θηλής, αν δεν έχει απολέσει και τις δύο θηλές της). Στη συνέχεια, βάζουμε κάποια αναισθητική κρέμα, η οποία πρέπει να παραμείνει για 40 λεπτά στην περιοχή – οι περισσότερες γυναίκες, βέβαια, δεν το έχουν ανάγκη, καθώς έχουν μια υπαισθησία στην περιοχή λόγω των προηγούμενων χειρουργείων. Ωστόσο, πολλές φορές βάζουμε την κρέμα και για ψυχολογικούς λόγους. Ως διαδικασία έχει μια διάρκεια της τάξεως των 40 λεπτών, με 1 ώρα. Αυτή είναι η πρώτη συνεδρία, από την οποία παίρνουμε ένα 60% του αποτελέσματος μακροπρόθεσμα (περίπου μέσα σε ένα μήνα).
Στην αρχή ο χρωματικός τόνος είναι πολύ πιο έντονος – είναι, δηλαδή, προς τους τόνους του κόκκινου, ακριβώς επειδή θα υπάρχει λίγο αίμα στην περιοχη. Μετά εφαρμόζουμε λίγη κρέμα και, τις επόμενες μέρες, η γυναίκα εφαρμόζει ενυδατική κρέμα και μόνο. Για 1-2 μέρες θα πρέπει να μη ρίξει νερό, αλλά μετά μπορεί να κάνει το ντους της κανονικά.
Μετά από ένα μήνα η γυναίκα θα επανέλθει και, σε αυτήν την “ξεθωριασμένη” θηλή που έχει προκύψει, θα επαναλάβουμε τη διαδικασία, ώστε να κάνουμε πιο ζωντανά τα χρώματα και να προσεγγίσουμε τα πραγματικά χρώματα της θηλής και της άλω. Μετά τη δεύτερη εφαρμογή έχουμε ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα διαρκέσει περίπου 5 χρόνια.

Άρα, γενικώς το τατουάζ χρειάζεται ανανέωση ανά τακτά χρονικά διαστήματα;
Είναι ημι-μόνιμο το τατουάζ – και έτσι πρέπει να είναι. Γι’ αυτό και τα χρώματα έχουν διαφορετική χημική σύσταση από εκείνα του συμβατικού τατουάζ. Οι γυναίκες αυτές χρειάζεται να κάνουν σε κάποια στιγμή μαγνητική τομογραφία, οπότε πρέπει τα χρώματα να είναι αραιά, για να μπορούν να μπαίνουν στον μαγνήτη.

Σε πρακτικό επίπεδο, τι άλλο είναι καλό να πούμε;
Ουσιαστικά, υπάρχει το 3D τατουάζ θηλής, αλλά υπάρχει και το τατουάζ που γίνεται πάνω σε ήδη ανακατασκευασμένη θηλή.
Στην περίπτωση που έχει γίνει το χειρουργείο του κρημνού, διευκολύνεται και η δική μας δουλειά, γιατί είναι ήδη σχηματισμένες κάποιες δομές, τις οποίες χρωματίζουμε και δημιουργούμε ευκολότερα τις σκιάσεις. Ακόμα, όμως, κι αν δεν έχει προϋπάρξει το χειρουργείο, εμείς πάλι μπορούμε να δημιουργήσουμε θηλή και άλω – και πολύ ρεαλιστική, μάλιστα, με την τεχνική του 3D τατουάζ.
Πολλές φορές, για να καταλάβεις ότι η θηλή δεν υπάρχει και ότι αυτό είναι 3D τατουάζ, πρέπει να περάσεις το δάχτυλό σου από πάνω. Διαφορετικά, το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που, όταν το κοιτάς από μακριά, λες πραγματικά “Τώρα, αποκλείεται!”.

Περισσότερες πληροφορίες
https://cosmedic.gr
e-mail: hello@cosmedic.gr