Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία. Γι’ αυτό, προτού φύγουμε για διακοπές, και ειδικά αν σκοπεύουμε να λείψουμε για μεγάλο διάστημα ή να βρεθούμε σε κάποιον απομακρυσμένο προορισμό, καλό είναι να έχουμε φροντίσει να επισκεφθούμε τον οδοντίατρό μας για προληπτικό έλεγχο. Έτσι, θα αποφύγουμε πιθανές δυσάρεστες εκπλήξεις που μπορεί να μας χαλάσουν την ηρεμία και την ξεκούραση των καλοκαιρινών μας διακοπών.
τoυ Δρ. Γιώργου Κοντακιώτη
Παρά την πρόληψη, ωστόσο, καμιά φορά προκύπτουν ατυχήματα και δυσάρεστες καταστάσεις που μας ανατρέπουν τα σχέδια. Γι’ αυτό τον λόγο, καλό θα ήταν να έχουμε κάποιες βασικές γνώσεις που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τα απρόοπτα.
▶ Ένα πρόβλημα που μπορεί να προκύψει είναι η εμφάνιση ενός αποστήματος στην άνω ή κάτω γνάθο. Πρόκειται για μια δυσάρεστη κατάσταση, αφού, εκτός από το πρήξιμο που δημιουργείται, μπορεί να συνοδεύεται και από πόνο, κακουχία ή ακόμα και πυρετό. Επιπλέον, αν δεν το αντιμετωπίσουμε εγκαίρως, μπορεί να επεκταθεί και να γίνει πολύ επικίνδυνο.
Σε αυτή την περίπτωση, και εφόσον βρισκόμαστε σε διακοπές, το πρώτο βήμα είναι να έρθουμε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον οδοντίατρό μας, ο οποίος γνωρίζει και το ιστορικό μας (πιθανές αλλεργίες, στομαχικές διαταραχές κ.ά.) και είναι αυτός που θα μας συμβουλεύσει για κάποια συγκεκριμένη αντιβίωση, για τη δοσολογία, αλλά και το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να την πάρουμε.
Στοματικές πλύσεις με χλιαρό ή κρύο χαμομήλι, 4-5 φορές την ημέρα, θα βοηθήσουν. Έπειτα, τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να είμαστε σε επικοινωνία με τον οδοντίατρο και, αν εκείνος το κρίνει, να μας συμβουλεύσει να επισκεφθούμε τον πιο κοντινό οδοντίατρο ή Κέντρο Υγείας στην περιοχή που κάνουμε διακοπές. Παράλληλα, δε, με τη χορήγηση αντιβίωσης, θα πρέπει να αποφύγουμε και την κατανάλωση αλκοόλ. ΔΕΝ πρέπει να τοποθετούμε ασπιρίνη ή ούζο στα ούλα ή στο δόντι που πονάει.
▶ Μια άλλη περίπτωση είναι να σπάσει κάποιο δόντι. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ξεπλένουμε με χλιαρό νερό το στόμα και, στη συνέχεια, βουρτσίζουμε προσεκτικά την περιοχή, για να απομακρυνθούν τυχόν υπόλοιπα σπασμένα κομματάκια.
Η κατάσταση δυσκολεύει, εάν το δόντι που έσπασε πονάει. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να έχουμε μαζί μας παυσίπονα, μέχρι να επισκεφθούμε το κοντινότερο οδοντιατρείο για τη θεραπευτική αντιμετώπιση – είτε προσωρινή, είτε μόνιμη. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που κάποιο δόντι αρχίσει να πονάει χωρίς να έχει σπάσει, όπως π.χ. φρονιμίτης.
Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη λήψη παυσίπονων, καθώς αυτή πρέπει να γίνεται με μέτρο, δηλαδή κάθε 4-5 ώρες επί πόνου. Ας έχουμε υπ’ όψιν μας ότι κάποια παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση.
Προσοχή: τα παυσίπονα και τα αντιφλεγμονώδη δεν αποτελούν είδος θεραπείας και, κατά συνέπεια, δεν λύνουν το πρόβλημα· απλώς μας ανακουφίζουν προσωρινά από τον πόνο, μέχρι να αναζητήσουμε λύση από τον οδοντίατρό μας.
▶ Στα μικρής έκτασης, επιφανειακά, τραύματα με μικρή αιμορραγία στα χείλη, αρχικά ξεπλένουμε την πληγή. Εάν δεν υπάρχει φυσιολογικός ορός, τότε χρησιμοποιούμε άφθονο κρύο και καθαρό νερό, και στη συνέχεια πιέζουμε την πληγή με μια γάζα για να σταματήσει η αιμορραγία. Τέλος, τοποθετούμε πάγο ανά 10 -15 λεπτά, για να περιορίσουμε το πρήξιμο. Τις επόμενες ημέρες, φροντίζουμε να κρατάμε το τραύμα καθαρό.
▶ Ένα άλλο ατύχημα, συχνό σε παιδιά, είναι η εκγόμφωση δοντιού. Με λίγα λόγια, μετά από χτύπημα, να εξαχθεί ολόκληρο το δόντι από το φατνίο. Στην περίπτωση αυτή, δεν ξεπλένουμε το δόντι και δεν το κρατάμε από τη ρίζα, για να μην καταστρέψουμε τα εναπομείναντα ζωντανά κύτταρα, ενώ προσέχουμε να μην στεγνώσει. Κατόπιν, το τοποθετούμε σε γάλα ή σε φυσιολογικό ορό και το μεταφέρουμε στον οδοντίατρο.
Τα περισσότερα δόντια, αν έχουν διατηρηθεί σωστά και το χρονικό διάστημα μεταφοράς που μεσολαβεί είναι μικρό, μπορούν να επανατοποθετηθούν στο στόμα με επιτυχία.
▶ Σε σοβαρότερες καταστάσεις, όπως όταν υπάρχει τραύμα στο κεφάλι ή στο πρόσωπο, και κάταγμα στη γνάθο, όπως συμβαίνει συνήθως στα ατυχήματα με μηχανή ή αυτοκίνητο, καλούμε άμεσα το 166 και ακινητοποιούμε το κεφάλι και τον αυχένα. Αν έχει υποστεί κάταγμα η γνάθος, τότε με τη βοήθεια επιδέσμου την ακινητοποιούμε, δένοντάς τη μαζί με το κεφάλι. Μεταφέρουμε με πολύ μεγάλη προσοχή τον τραυματία στο κοντινότερο Κέντρο Υγείας ή νοσοκομείο, μόνο αν μας το επιτρέπει η κατάστασή του.
▶ Σε περίπτωση λιποθυμικού επεισοδίου, το πιο σημαντικό είναι να ελευθερώσουμε την αεροφόρο οδό από τη γλώσσα του. Όταν κάποιος χάνει τις αισθήσεις του, η γλώσσα χαλαρώνει και λόγω βαρύτητας πέφτει προς τα πίσω, φράσσοντας τον αεραγωγό. Βάζοντας το ένα χέρι μας στο μέτωπο του τραυματία (σαν να θέλαμε να κοιτάξουμε αν έχει πυρετό) και το άλλο κάτω από το πηγούνι του, ανυψώνουμε ελαφρά το κεφάλι του. Η κίνηση αυτή είναι αρκετή για να επαναφέρει τη γλώσσα στην αρχική της θέση και να επιτρέψει τον αερισμό. Επίσης, ανασηκώνουμε τα πόδια περίπου 30 εκατοστά, ώστε να βελτιώσουμε τη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο.
▶ Σε περίπτωση που είτε έχουμε επιλέξει ένα απομονωμένο μέρος για camping, είτε κάνουμε διακοπές σε σκάφος, τότε είναι απολύτως απαραίτητο να έχουμε μαζί ένα κουτί-φαρμακείο Πρώτων Βοηθειών με ιατρικά είδη και φάρμακα, έχοντας ελέγξει από πριν τις ημερομηνίες λήξης. Τα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τον ήλιο.
▶ Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα παιδιά, αφού οι καλοκαιρινές διακοπές είναι ευκαιρία γι’ αυτά να επιδοθούν στα αγαπημένα τους καλοκαιρινά σπορ, τα οποία μπορεί να γίνουν επικίνδυνα ειδικά εάν δεν τηρούνται μέτρα ασφαλείας.
Οι ενήλικες θα πρέπει να έχουμε φροντίσει να έχουμε μαζί μας απαραιτήτως: είδη στοματικής υγιεινής, παυσίπονα, φάρμακα (ειδικά αν λαμβάνουμε συγκεκριμένη αγωγή), αλλά και αντηλιακά προσώπου και σώματος.
Μετά από όλα αυτά… καλό καλοκαίρι!
Ο Δρ. Γιώργος Ε. Κοντακιώτης είναι χειρουργός οδοντίατρος στο Αthens Dental Science, συνεργάτης Προσθετικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και είναι μετεκπαιδευθείς στα εμφυτεύματα.
Στο ιδιωτικό ιατρείο που διατηρεί στην Αθήνα, ασχολείται κυρίως με την αισθητική οδοντιατρική, την προσθετική και τα εμφυτεύματα, τόσο όσον αφορά τη χειρουργική τοποθέτηση, όσο και την προσθετική αποκατάστασή τους.
Από τo 2018 είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οστεοενσωμάτωσης Εμφυτευμάτων (Academy of Osseointegration). Είναι ομιλητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σχετικά με την προσθετική και τα εμφυτεύματα σε επιστημονικά περιοδικά. Επίσης, ειδικεύεται στις ενέσιμες αισθητικές θεραπείες με υαλουρονικό οξύ περιστοματικά (Medical Aesthetics Training, London,UK).
http//: kontakiotis.gr
e-mail: gkontak766@gmail.com