Πάτα γκάζι! Ενίσχυση του οργανισμού για υψηλές αποδόσεις | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Πάτα γκάζι! Ενίσχυση του οργανισμού για υψηλές αποδόσεις

Από τη μια, η απαιτητική καθημερινότητα που μας θέλει πάντα ετοιμοπόλεμους και μονίμως αποτελεσματικούς. Από την άλλη, η καλή φυσική κατάσταση που οι περισσότεροι έχουν αρχίσει να φροντίζουν σιγά-σιγά, πηγαίνοντας στο γυμναστήριο ή αθλούμενοι ιδιωτικά. Πόσο εύκολο είναι για τον οργανισμό ν’ αντέξει σε τόσο μεγάλη δραστηριότητα, αυξάνοντας συνεχώς τις επιδόσεις του; Η απάντηση είναι εύκολη και… φυσική!

Η Φύση έχει φροντίσει να μας προσφέρει όλα όσα χρειαζόμαστε για κάθε περίσταση που μπορεί να μας προκύψει. Έτσι, και στην περίπτωση της ανάγκης για υψηλές αποδόσεις –είτε στη δουλειά, είτε στο γυμναστήριο, είτε στο εντατικό διάβασμα–, η λύση υπάρχει εκεί έξω. Όποιος, λοιπόν, παλεύει συνεχώς για “κάτι περισσότερο”, μπορεί να έχει άμεσα ορατά αποτελέσματα στην απόδοσή του, αν επιλέξει να ενισχύσει τον οργανισμό του με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία μεμονωμένα ή, ακόμα καλύτερα, με ένα συνδυασμό τους:

• Σύμπλεγμα βιταμινών Β: Περιέχει βιταμίνες όπως η θειαμίνη, η ριζοφλαβίνη, η νιασίνη, η κοβαλαμίνη (Β12), το φυλλικό οξύ κ.λπ. Ενδείκνυται για καταπονημένα άτομα, καθώς μέσω αυτού αναπληρώνονται οι βιταμίνες Β που χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις άγχους, αυξάνεται η απελευθέρωση ενέργειας και προστατεύεται η υγεία των επινεφριδίων, του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου. Το εν λόγω σύμπλεγμα μπορεί να φανεί χρήσιμο σε άτομα που βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση (π.χ. αθλητές, ποδηλάτες κ.λπ.), διότι όσο πιο δραστήριο είναι ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερες ανάγκες έχει σε βιταμίνες Β για τη μετατροπή των λιπών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών σε ενέργεια.

• Βιταμίνη C: Ένα από τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά. Καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει την ικανότητα να συνθέσει τη βιταμίνη C, μπορεί να την προσλάβει από τις τροφές ή από σχετικά συμπληρώματα. Πρόκειται για μια βιταμίνη που ενισχύει το ανοσοποιητικό, συμβάλλει στη σύνθεση του κολλαγόνου, στην αποκατάσταση ιστών και την επούλωση πληγών, στη διέγερση λευκών αιμοσφαιρίων, στην απορρόφηση του σιδήρου, ενώ παράλληλα δρα και ως αντι-ισταμινικό. Πρόσφατες έρευνες, ωστόσο, δείχνουν ότι προστατεύει από την οστεοπόρωση αποτρέποντας την απώλεια μυϊκής μάζας, προστατεύει τους πνεύμονες τις ημέρες με αυξημένα επίπεδα μόλυνσης στην ατμόσφαιρα, ενώ μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

• Σίδηρος: Ένα από τα πλέον σημαντικά ιχνοστοιχεία για τον οργανισμό, το οποίο συμμετέχει στη δημιουργία της αιμοσφαιρίνης και ενζύμων υπεύθυνων για τη μεταφορά οξυγόνου στα όργανα και στους μυς. Ο σίδηρος συμβάλλει, ακόμα, στην επιτέλεση των λειτουργιών των κυττάρων, στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού ενάντια στις λοιμώξεις, αλλά και στη φυσιολογική λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην αθλητική διατροφή, κυρίως στους αθλητές αντοχής, καθώς η έλλειψή του φαίνεται να επηρεάζει την απόδοση (φαινόμενο πιο σύνηθες σε νεαρές αθλήτριες, που οφείλεται εν μέρει σε ανεπαρκή δίαιτα και στην έμμηνο ρύση).

• Σελήνιο: Αντιοξειδωτικό ιχνοστοιχείο που δρα ευεργετικά σε περιπτώσεις κατάθλιψης, άγχους, δυσλειτουργιών του θυρεοειδούς και προβλημάτων του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην πρόληψη του άσθματος, της ψωρίασης, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, των ηπατικών βλαβών, των καρδιοπαθειών και του καρκίνου.

• Ψευδάργυρος: Αποτελώντας βασικό στοιχείο πολλών ενζύμων, ο ψευδάργυρος ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχει αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλει στην παραγωγή κυττάρων και στην παραγωγή κολλαγόνου, και καταπολεμά τα βαρέα μέταλλα στο σώμα (π.χ. υδράργυρο και μόλυβδο). Συχνά χρησιμοποιείται σε χρόνιες δερματολογικές παθήσεις, στην επούλωση πληγών και σε περιπτώσεις τριχόπτωσης, ενώ φέρεται να δρα βοηθητικά στη θεραπεία του διαβήτη, λειτουργώντας υποστηρικτικά προς την ινσουλίνη.

• Ginseng: Τονωτικό βότανο που συμβάλλει στη βελτίωση της αντοχής, στην ανακούφιση από την κούραση και τους πονοκεφάλους, στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος, αλλά και στην τόνωση του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, έχει φανεί ότι ενισχύει την πνευματική απόδοση, συμβάλλοντας στη βελτίωση της νοητικής διαύγειας, ενώ είναι επίσης γνωστό για την ενίσχυση της libido και την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη.

• Gingko Biloba: Ένα βότανο αποτελεσματικό στην αύξηση της ροής του αίματος στα άκρα και τον εγκέφαλο, βοηθώντας σημαντικά στην οξυγόνωση των αιμοφόρων αγγείων. Αποκαθιστώντας μια ομαλότερη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο, μειώνει την απώλεια μνήμης, τη σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό, αλλά και γενικώς τις νοητικές δυσλειτουργίες που σχετίζονται με τα γηρατειά. Σε αυτά τα πλαίσια, θεωρείται ότι μπορεί να βελτιώσει και την κατάσταση ατόμων που πάσχουν από άνοια. Ακόμα, το εκχύλισμα gingko biloba έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες, ότι δρα ευεργετικά στον αμφιβληστροειδή του οφθαλμού, ενώ βοηθά και στην καλύτερη αιμάτωση των γεννητικών οργάνων, αντιμετωπίζοντας τη στυτική δυσλειτουργία.