Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Απαραίτητη η ρύθμιση του σακχάρου αίματος για αποφυγή των επιπλοκών | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Απαραίτητη η ρύθμιση του σακχάρου αίματος για αποφυγή των επιπλοκών

Ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) η 14η Νοεμβρίου. Η εκστρατεία στοχεύει στην πρόληψη και στην καλύτερη διαχείριση του διαβήτη, αλλά και των επιπλοκών που προκαλεί, όπως τα καρδιαγγειακά συμβάντα. Ειδικότερα φέτος, ο στόχος της εκστρατείας είναι η ισοδύναμη και επαρκής πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.

Planbe teamPlanbe team

Ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) η 14η Νοεμβρίου. Η εκστρατεία στοχεύει στην πρόληψη και στην καλύτερη διαχείριση του διαβήτη, αλλά και των επιπλοκών που προκαλεί, όπως τα καρδιαγγειακά συμβάντα. Ειδικότερα φέτος, ο στόχος της εκστρατείας είναι η ισοδύναμη και επαρκής πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.

Η μη ικανοποιητική ρύθμιση του ΣΔ οδηγεί σε μακροχρόνιες επιπλοκές, με σοβαρότερες αυτές από το καρδιαγγειακό. Ειδικότερα οι επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 • Καρδιαγγειακά συμβάματα, όπως οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια και ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
 • Διαβητική νεφροπάθεια, που δύναται να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και αιμοκάθαρση.
 • Περιφερική αγγειοπάθεια και νευροπάθεια, που δύνανται να οδηγήσουν σε έλκη – λοιμώξεις στα κάτω άκρα (διαβητικό πόδι) και σε ακρωτηριασμό.
 • Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια που δύναται να οδηγήσει σε τύφλωση. 

Με απλούς αριθμούς:

 • 537 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και 1 στους 11 διαγιγνώσκεται με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.
 • Στη χώρα μας νοσούν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άτομα.
 • Το 50% των ασθενών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από Διαβήτη.
 • Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
 • Το 84% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω με ΣΔ πεθαίνουν από καρδιαγγειακά αίτια (οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, ισχαιμικό αγγειακό επεισόδιο).
 • Όσοι ζουν με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο ή ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό, σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς διαβήτη.
 • Περίπου 212.400.000 συνάνθρωποί μας ή το 1/2 από το σύνολο των ατόμων ηλικίας 20-79 ετών με διαβήτη δεν γνωρίζουν την ασθένειά τους και όλοι αυτοί οι άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ιατρεία Καρδιάς και Διαβήτη

Η Ομάδα Εργασίας για την Καρδιά και Διαβήτη της Ελληνικής Καρδιολογικής εταιρείας, έχει οργανώσει ειδικά Ιατρεία, με τη στενή συνεργασία καρδιολόγων, ενδοκρινολόγων και παθολόγων με εξειδίκευση στον διαβήτη ανά την ελληνική επικράτεια για την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή προ-διαβήτη.

Επίσης, μέσα από διάφορες δράσεις και σε συνεργασία με δημοτικούς και κρατικούς φορείς, προσπαθεί να ενημερώσει το κοινό για την πρόληψη του διαβήτη, αλλά και της καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς που ήδη νοσούν από σακχαρώδη διαβήτη ή εμφανίζουν προ-διάθεση για την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη.

Τα Ιατρεία Καρδιάς και Διαβήτη, εκτός από τη βέλτιστη ρύθμιση της γλυκαιμίας και των μεταβολικών διαταραχών, έχουν ως στόχο τη διάγνωση και αντιμετώπιση των συννοσηροτήτων που προδιαθέτουν σε εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, αλλά και την καλύτερη διαχείριση μετά την εκδήλωσή της. Επίσης συμβάλλουν ουσιαστικά στον έλεγχο των ατόμων για την ύπαρξη σακχαρώδη διαβήτη και παρέχουν τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε διεπιστημονικές ομάδες ιατρών παρέχοντας την ευκολία της αντιμετώπισης συνολικά των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη.

Ο Γεράσιμος Σιάσος, Πρύτανης του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την Καρδιά και Διαβήτη της Ελληνικής Καρδιολογικής εταιρείας, αναφέρει: «Στη χώρα μας πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα έχουν σακχαρώδη διαβήτη, ωστόσο οι μισοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν. Ιδιαίτερα να τονίσουμε ότι οι μισοί ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη έχουν ήδη εγκαταστήσει υποκλινική καρδιαγγειακή νόσο. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη και η πρόληψη εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, καθώς το 75% των ατόμων με διαβήτη πεθαίνουν από καρδιαγγειακή νόσο».

Παροτρύνουμε τους ασθενείς, αν δεν έχουν διαγνωσθεί με σακχαρώδη διαβήτη, να ελεγχθούν εφόσον:

 1. Πρόκειται για άτομο υπέρβαρο ή παχύσαρκο (ΔΜΣ ≥25 kg/m2) και αν επιπρόσθετα έχει έναν τουλάχιστον από τους παρακάτω παράγοντες:

– Οικογενειακό ιστορικό ΣΔ σε συγγενείς 1ου βαθμού (γονείς, αδέλφια, παιδιά).

– Ιστορικό υπέρτασης ή καρδιαγγειακής νόσου.

– Ιστορικό δυσλιπιδαιμίας (υψηλά τριγλυκερίδια [>250 mg/dL], χαμηλή HDL <35 mg/dL]).

– Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

– Καταστάσεις που σχετίζονται με αντίσταση στην ινσουλίνη (π.χ. μελανίζουσα ακάνθωση). 

 1. Έχει ιστορικό προδιαβήτη
 1. Εμφάνισε Σακχαρώδη Διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 1. Είναι άνω των 45 ετών
 1. Έχει λοίμωξη από HIV.

Εάν τα αποτελέσματα του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι φυσιολογικά, θα πρέπει να επαναλαμβάνονται τουλάχιστον ανά 3ετία, με πιθανό πιο συχνό έλεγχο ανάλογα με τα αρχικά ευρήματα και τους παράγοντες κινδύνου.

Η θεραπεία του Σακχαρώδους Διαβήτη

Η θεραπεία του Σακχαρώδους Διαβήτη στηρίζεται, αφ’ ενός μεν, σε αλλαγή του τρόπου ζωής, αφ’ ετέρου δε σε κατάλληλα φάρμακα. Έχει ως στόχο τη ρύθμιση του μεταβολισμού και του Σακχάρου αίματος, ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές και κυρίως οι καρδιαγγειακές εκδηλώσεις.

Η σωστή ρύθμιση του σακχάρου αίματος μειώνει σημαντικά τις επιπλοκές. Η υγεία της καρδιάς και ο σωστός έλεγχος για την πρώιμη ανίχνευση καρδιαγγειακών επιπλοκών είναι απαραίτητος.

Για αυτό, για να ζήσεις καλά με τον Σακχαρώδη διαβήτη και να αποφύγεις τις επιπλοκές, πρέπει να επισκεφθείς τον θεράποντα ιατρό και τον καρδιολόγο, με στόχο:

 • Να ρυθμίσεις το σάκχαρό σου
 • Να μειώσεις το σωματικό σου βάρος, αν είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος
 • Να διακόψεις το κάπνισμα
 • Να ακολουθήσεις μία υγιεινή και θρεπτική δίαιτα
 • Να ασκηθείς και να περπατάς καθημερινά για τουλάχιστον 30 λεπτά
 • Να ελέγχεις την αρτηριακή σου πίεση και να τη ρυθμίσεις φαρμακευτικά αν χρειάζεται
 • Να ελέγχεις τα λιπίδια αίματος και τη χοληστερόλη σου
 • Να λαμβάνεις τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες

Για την ΟΕ Καρδιά και Διαβήτης της ΕΚΕ

Γεράσιμος Σιάσος, Καθηγητής Καρδιολογίας

Ιγνάτιος Οικονομίδης, Καθηγητής Καρδιολογίας

Ευάγγελος Οικονόμου, Επικ. Καθηγητής Καρδιολογίας

Νικόλαος Τεντολούρης, Καθηγητής Παθολογίας – Σακχαρώδη Διαβήτη

Γιούλη Λαμπαδιάρη, Καθηγήτρια Παθολογίας – Ενδοκρινολογίας