Ρέικι: H θεραπευτική δύναμη της συμπαντικής ενέργειας | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Ρέικι: H θεραπευτική δύναμη της συμπαντικής ενέργειας

Tο Ρέικι απαλύνει τα αρνητικά συναισθήματα και, πολλές φορές, προσφέρει ανακούφιση και γαλήνη. Tι είναι, όμως, αυτή η εναλλακτική μέθοδος που κερδίζει συνεχώς έδαφος και χρησιμοποιείται ακόμα και σε νοσοκομεία στο εξωτερικό;  

τoυ Βισάπ Αγαμπατιάν

Ο άνθρωπος δεν έχει μόνο υλικό σώμα. Διαθέτει ένα “περίβλημα”, την Αύρα, στο οποίο βρίσκονται το συναισθηματικό του σώμα (δημιουργεί τα συναισθήματα), το νοητικό (δημιουργεί τις σκέψεις) και το πνευματικό (δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε τον σκοπό της ζωής μας). Το κάθε ένα από αυτά τα σώματα διαθέτει συγκεκριμένα ενεργειακά κέντρα που μεταβολίζουν και διοχετεύουν την ενέργεια που λαμβάνουμε για να υπάρχουμε.
Ωστόσο, αν για διάφορους λόγους τα ενεργειακά κέντρα της ολότητάς μας έχουν μπλοκαριστεί, το Ρέικι (Reiki) αποδεικνύεται μια ενδιαφέρουσα πρόταση για να επανέλθουμε σε ισορροπία. Πρόκειται για μια φυσική ενεργειακή τεχνική, η οποία προέρχεται από την Ιαπωνία και εφαρμόζεται με το άγγιγμα των χεριών, τα οποία λειτουργούν ως “δίαυλοι” μεταφοράς ενέργειας.
Άλλωστε, “Reiki” σημαίνει στην κυριολεξία “πνευματική/συμπαντική ενέργεια”. Πιο συγκεκριμένα, το Reiki αποτελείται από δύο ιδεογράμματα: το “Rei” είναι το πνεύμα στα Iαπωνικά, ενώ το “Ki” ερμηνεύεται και ως ενέργεια. Το “Rei” προσδιορίζει το “Ki”, με αποτέλεσμα το Reiki να χαρακτηρίζεται από σοφία, διαίσθηση, αρμονία και θεραπευτική φύση. Με άλλα λόγια, δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις για ένα υγιές σώμα και νου.
Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την κλασική Ιατρική και τους λειτουργούς ψυχικής υγείας. Ούτε όσοι ασκούν το Ρέικι κάνουν διαγνώσεις, είτε συνιστούν φάρμακα ή άλλες ουσίες. Το Ρέικι λειτουργεί παράλληλα με κάθε ιατρική ή ψυχολογική θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή άλλη εναλλακτική μέθοδο, και βοηθά στην ανάρρωση, αποκατάσταση και βελτίωση της υγείας.

Η φιλοσοφία του Ρέικι
Ο “μηχανισμός”. Με το απαλό άγγιγμα των χεριών, μεταβιβάζεται η συμπαντική θεραπευτική ενέργεια Ρέικι. Το Ρέικι περνάει από το σώμα εκείνου που το διοχετεύει και, “εξερχόμενο” από τα χέρια του, ρέει μέσα στο σώμα και το ενεργειακό πεδίο του δέκτη, αποκαθιστώντας τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα όπου υπάρχουν. Εκείνος που διοχετεύει το Ρέικι συνήθως μπορεί να νιώσει στα χέρια του ένα ελαφρό μυρμήγκιασμα, μία αίσθηση ζέστης ή κρύου. Επειδή, όμως, είναι ένας αγωγός της πνευματικής συμπαντικής ενέργειας, δεν ξοδεύει από τη δική του ζωτική ενέργεια. Έτσι, δεν έχει συμπτώματα εξάντλησης ή πιθανότητες να “μαγνητίσει” οτιδήποτε από τον δέκτη. Επίσης, δεν υπάρχει περίπτωση ενίσχυσης του Εγώ του ή της πεποίθησης ότι είναι ο θεραπευτής, αφού λειτουργεί απλά ως κανάλι ενέργειας. Έτσι, προσφέροντας μία αγωγή Ρέικι, αισθάνεται να αυξάνεται και η δική του ενέργεια και ευχαρίστηση.

Πώς επενεργεί. Αφότου η ενέργεια διοχετευτεί στον αποδέκτη, “γνωρίζει” πού θα κατευθυνθεί και, έτσι, βρίσκει τι προβλήματα υπάρχουν προς αποκατάσταση. Συνεπώς, τα οφέλη του Ρέικι δεν επηρεάζονται από το σύστημα αντιλήψεων ή πεποιθήσεων εκείνου που το διοχετεύει ή όποιου το δέχεται.

Δεν χρησιμοποιούνται: Κρύσταλλοι, έλαια, ουσίες, αλλά ούτε και χειρομάλαξη, αφού δεν έχουν καμία σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο Ρέικι που είναι αυτοδύναμα αποτελεσματική και ευεργετική.

Προϋποθέσεις. Όλοι μπορούν να δεχθούν Ρέικι εφόσον το επιθυμούν – άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, αλλά και παιδιά. Η μέθοδος είναι ασφαλής, δεν έχει καμία παρενέργεια, είναι ωφέλιμη και ευεργετική σε κάθε περίπτωση.

Ενδείκνυται. Σε κάθε σωματικό, ψυχολογικό ή νοητικό πρόβλημα. Συμβάλλει στην εξάλειψη του άγχους και του στρες, στην αντιμετώπιση ψυχοσωματικών προβλημάτων και στην ανακούφιση πόνων, όπως πονοκέφαλοι και ημικρανίες, στομαχόπονοι, κολικοί, νευραλγίες και μυϊκοί πόνοι. Επίσης, βοηθά να αποκατασταθούν βλάβες από καψίματα, φλεγμονές και διαστρέμματα, και ανακουφίζει από προβλήματα του αυχένα, της πλάτης και της μέσης. Θετικά επενεργεί και σε χρόνιες και σοβαρές παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτης κ.ά.
Σε πολλά νοσοκομεία στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία και Ισπανία), η αγωγή Ρέικι χρησιμοποιείται σε καρκινοπαθείς για τη μείωση των παρενεργειών των χημικών ουσιών, στην αντιμετώπιση πολλών σοβαρών ασθενειών, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς και μετά από χειρουργικές επεμβάσεις για ταχύτερη ανάρρωση.


Ποιος μπορεί να δώσει Αγωγή Ρέικι
– Ρέικι στον εαυτό του μπορεί να δώσει κάποιος που έχει πάρει το πρώτο επίπεδο εκπαίδευσης Ρέικι, που αποκαλείται “Ρέικι 1ος βαθμός”.
– Ρέικι σε άτομα της οικογένειάς του μπορεί να δώσει κάποιος που έχει ολοκληρώσει το “Ρέικι 1ος βαθμός” και έχει κάνει πρακτική στον εαυτό του, αλλά και στον χώρο του δασκάλου του.
– Ρέικι σε άτομα του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός του, μπορεί να δώσει κάποιος που έχει ολοκληρώσει το “Ρέικι 2ος βαθμός”, χωρίς να αμείβεται για τις αγωγές Ρέικι που δίνει, αλλά τις προσφέρει ως βοήθεια προς τους άλλους και ως πρακτική εξάσκηση για τον εαυτό του.
– Ρέικι σε άτομα ευρύτερου κοινού ή με σοβαρές παθήσεις δίνουν όσοι έχουν ολοκληρώσει το τελικό 3ο επίπεδο εκπαίδευσης που αποκαλείται “Ρέικι μάστερ”.
-Ρέικι επαγγελματικά, με αμοιβή, δίνουν οι πρακτικοί Ρέικι που έχουν ολοκληρώσει το 3ο επίπεδο εκπαίδευσης και οι οποίοι έχουν μεγάλη εμπειρία σε συνεδρίες Ρέικι.


Δεχόμενοι το Ρέικι
Η διαδικασία: Το άτομο που δέχεται την αγωγή Ρέικι, φοράει όλα του τα ρούχα και ξαπλώνει σε ένα κρεβάτι μασάζ, ενώ είναι σκεπασμένο με μια κουβέρτα ή ένα σεντόνι. Τα πόδια πρέπει να είναι παράλληλα και τα χέρια στο πλάι, με τις παλάμες προς τα πάνω. Ο πρακτικός που διοχετεύει την ενέργεια Ρέικι, ακουμπά απαλά τα χέρια του σε διάφορα σημεία του σώματος του αποδέκτη, όπως το κεφάλι, η κοιλιά, η πλάτη και οπουδήποτε αλλού υπάρχει δυσφορία ή πόνος.

Διάρκεια: Μία ολοκληρωμένη αγωγή Ρέικι έχει ελάχιστη χρονική διάρκεια μία ώρα. Η πρώτη συνεδρία Ρέικι συνήθως περιλαμβάνει σύντομη συζήτηση για το ιστορικό του αποδέκτη και αγωγή Ρέικι διάρκειας 60-75 λεπτών. Οι επόμενες συνεδρίες περιλαμβάνουν σύντομη συζήτηση για την πορεία της αγωγής και αγωγή Ρέικι της ίδιας διάρκειας.

Μετά το Ρέικι: Από την πρώτη συνεδρία, αισθάνεται κανείς ανακούφιση, ηρεμία και αισιοδοξία. Μία αγωγή Ρέικι προσφέρει αισθήματα σωματικής χαλάρωσης και γαλήνης, θετικά συναισθήματα για τον εαυτό μας, τους γύρω μας και τον κόσμο.

Συχνότητα: Επειδή πρόκειται για μία ήπια φυσική ενεργειακή αγωγή, χρειάζεται χρόνος και επανάληψη για να αποκαταστήσει χρόνια προβλήματα και παθήσεις. Οι συνεδρίες αρχικά γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ τους και, στη συνέχεια, μία την εβδομάδα ή μία τον μήνα, ανάλογα με το πρόβλημα, τις δυνατότητες και τις ανάγκες μας.

Τρόποι εφαρμογής: Η μέθοδος Ρέικι εφαρμόζεται ως αγωγή, αλλά και ως εκπαίδευση, ώστε να “μυηθούμε” σε αυτό και, στη συνέχεια, να μπορούμε να εφαρμόζουμε τη μέθοδο στον εαυτό μας, στην οικογένεια και τους φίλους μας.

Κόστος: Κάποιος μπορεί να δεχτεί Ρέικι δωρεάν από ένα μέλος της οικογένειάς του ή φίλο του που έχει εκπαιδευτεί στο πρώτο ή δεύτερο επίπεδο εκμάθησης Ρέικι. Επίσης μπορεί, έναντι αμοιβής, να κάνει συνεδρία Ρέικι με κάποιον επαγγελματία πρακτικό Ρέικι με εκπαίδευση 3ου επιπέδου Ρέικι Μάστερ, είτε στον χώρο του αποδέκτη ή στου πρακτικού, καθώς και σε ξενοδοχεία ως υπηρεσία spa. Το κόστος είναι συνάρτηση της εκπαίδευσης και εμπειρίας του πρακτικού Ρέικι και του χώρου διεξαγωγής της συνεδρίας.


Βασικές Αρχές του Ρέικι
Στο Τόκυο υπάρχει ένα μνημείο που δεσπόζει του τάφου του Δρ. Ουσούι, ιδρυτή της μεθόδου Ρέικι. Εκεί εξιστορείται η ζωή και το έργο του, αλλά επίσης αναγράφονται και τα εξής:
– Μόνο για σήμερα μη θυμώνεις.
– Μόνο για σήμερα μην ανησυχείς.
– Να νιώθεις ευγνωμοσύνη.
– Να εργάζεσαι εντατικά (πάνω στον εαυτό σου).
– Να είσαι καλός με τους άλλους.

Ο Δρ. Ουσούι αποκαλούσε αυτές τις προτροπές “μυστική μέθοδο πρόσκλησης της ευτυχίας” και “πνευματικό φάρμακο που θεραπεύει πολλές ασθένειες”. Έλεγε στους μαθητές του να κάθονται, κάθε πρωί και βράδυ, στη στάση διαλογισμού με ενωμένα χέρια και να επαναλαμβάνουν αυτά τα λόγια δυνατά, αλλά και μέσα στην καρδιά τους, ώστε να καλλιεργήσουν έναν υγιή νου και σώμα.