Διευθυντής του αμερικανικού ΝΙΗ: «Οι μάσκες σώζουν ζωές» | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Διευθυντής του αμερικανικού ΝΙΗ: «Οι μάσκες σώζουν ζωές»

Σε άρθρο του με τίτλο «Οι μάσκες σώζουν ζωές», ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ (NIH), Δρ. Φράνσις Κόλλινς, μας θυμίζει ότι η αποφυγή της μετάδοσης του νέου κορoνοϊού SARS-CoV-2 μέσω της χρήσης μάσκας προσώπου είναι απαραίτητη και επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Ο Δρ. Κόλλινς σημειώνει ότι φοράμε τις μάσκες μας εκτός σπιτιού όχι απαραίτητα για να προστατευτούμε οι ίδιοι, αλλά για να προστατεύσουμε τους υπολοίπους. Ο καθένας από μας μπορεί να είναι ασυμπτωματικός φορέας του ιού και, κατά την περίοδο επώασης, να μεταδώσει τον ιό σε πολλά επίνοσα άτομα χωρίς να το γνωρίζει.

Σε τι βαθμό μας προστατεύει, όμως, η μάσκα; Σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό είναι η απάντηση, σύμφωνα με σχετική διεθνή μελέτη των Worby CJ και συνεργατών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications). Το μαθηματικό μοντέλο που ανέπτυξαν, έδειξε ότι αν υπήρχε καθολική εφαρμογή υφασμάτινης μάσκας σε μια κοινότητα, αυτό θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση των θανάτων. Αφορμή για τη συγκεκριμένη μελέτη ήταν οι διαφορετικές συστάσεις σχετικά με τη χρήση μάσκας τόσο μεταξύ διαφορετικών Πολιτειών στις ΗΠΑ, όσο και σε διάφορες χώρες του κόσμου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το μαθηματικό μοντέλο προσομοίωσης, ώστε να μελετήσουν πολλά σενάρια μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2 σε έναν πληθυσμό ανάλογα με το βαθμό χρήσης μάσκας από τον πληθυσμό.

Συγκεκριμένα, ο κύριος στόχος ήταν ο προσδιορισμός του αριθμού των κρουσμάτων και θανάτων από COVID-19 σε κάθε σενάριο. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων και θανάτων από COVID-19 μειωνόταν, όσο η διαθεσιμότητα και η χρήση μάσκας προσώπου αυξανόταν. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι χειρουργικές μάσκες θα πρέπει να διατίθενται κατά προτεραιότητα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ενώ οι υφασμάτινες μάσκες είναι και αυτές αρκετά αποτελεσματικές και μειώνουν τη θνητότητα από COVID-19, ειδικά όταν η εφαρμογή τους είναι ευρεία.

Όπως σημειώνει ο Δρ. Κόλλινς, μια άλλη πρόσφατη μελέτη (Masks Do More Than Protect Others During COVID-19: Reducing the Inoculum of SARS-CoV-2 to Protect the Weare. Gandhi M, Beyrer C, Goosby E. J Gen Intern Med. 2020 Jul 31.) έδειξε ότι, παρόλο που ο σκοπός της μάσκας είναι πρωτίστως η πρόληψη της μετάδοσης από αυτόν που τη φοράει στους υπόλοιπους, μπορεί να συμβάλει επίσης στη μείωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 που δέχεται αυτός που τη φοράει, το οποίο μπορεί να οδηγεί σε ηπιότερη λοίμωξη.