Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Τι πρέπει να γνωρίζουν για τον κορονοϊό οι ασθενείς με ΧΑΠ | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Τι πρέπει να γνωρίζουν για τον κορονοϊό οι ασθενείς με ΧΑΠ

Η GOLD (Global Initiative of Lung Disease) αναγνωρίζει ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ ανήκουν στις περισσότερο ευάλωτες ομάδες από τον COVID-19 και, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν την επίπτωση της λοίμωξης στους ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Η GOLD δεν είναι ενήμερη για κάποια επιστημονική απόδειξη ότι τόσο η εισπνεόμενη, όσο και η από το στόμα κορτιζόνη, θα πρέπει να αποφεύγονται στους ασθενείς με ΧΑΠ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Οι ασθενείς με ΧΑΠ θα πρέπει να συνεχίζουν τη χρόνια αγωγή τους, όπως τους έχει συνταγογραφηθεί. Η οξυγονοθεραπεία χορηγείται σύμφωνα με τις υπάρχουσες συστάσεις.

Υπάρχουν οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι, προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο. Για άτομα με ΧΑΠ ή οποιαδήποτε άλλη αναπνευστική πάθηση, αυτές οι οδηγίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές:

  • Μην αγγίζετε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια σας, εάν δεν έχετε πλύνει τα χέρια σας.
  • Αποφεύγετε επαφές με άρρωστα άτομα (διατηρείτε απόσταση 1-2 μέτρων).
  • Πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά μετά από επαφή με επιφάνειες που ενδέχεται να είναι μολυσμένες.

Τόσο για τους ασθενείς με ΧΑΠ, όσο και για τον γενικό πληθυσμό, η χρήση μάσκας συνιστάται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, όπως ο βήχας ή ο πυρετός, ή σε περίπτωση φροντίδας ατόμου με αυτά τα συμπτώματα. Η χρήση μάσκας σε περίπτωση αναπνευστικής πάθησης δεν συνιστάται, καθώς καθιστά πιο δύσκολη την αναπνοή. Εάν έχετε κάποια αναπνευστική πάθηση και ανησυχείτε μήπως εμφανίσετε τη νόσο COVID-19, συζητήστε το θέμα με τον ιατρό σας.

Είναι σημαντικό οι μάσκες να χρησιμοποιούνται μόνο εάν είναι απαραίτητο, προκειμένου να αποφευχθεί η έλλειψή τους. Όταν φοράτε μάσκα, είναι σημαντικό να τη χρησιμοποιείτε και να την απορρίπτετε με τον σωστό τρόπο.

Αναλυτικές οδηγίες στο site της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας: www.hts.org.gr