Η γιόγκα αγαπά (και) την καρδιά μας | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Η γιόγκα αγαπά (και) την καρδιά μας

Η γιόγκα συμβάλλει στην ενδυνάμωση του σώματος και στην ευλυγισία, αλλά παράλληλα μειώνει και τους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων, όπως ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος, η χοληστερίνη και η πίεση.

του Ραζμίκ Αγαμπατιάν

Τα μαθήματα γιόγκα σε διάστημα 2-3 μηνών βελτιώνουν τη μυϊκή δύναμη, την ισορροπία και την ευλυγισία του σώματος, ωφελούν τις εγκύους –καθώς τις βοηθούν να διαχειρίζονται το στρες και την ανησυχία που τις κυριεύει κατά τη διάρκεια του τοκετού– και ανήκουν στις προτιμήσεις πολλών διασημοτήτων, όπως του George Clooney, του David Beckham, της Gwyneth Paltrow και της Madonna.
Το εντυπωσιακό, σύμφωνα με μελέτες, είναι ότι η γιόγκα φαίνεται να έχει παρόμοια οφέλη με εκείνα που προσφέρουν άλλα είδη ασκήσεων, όπως η ποδηλασία και το γρήγορο περπάτημα. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποδείχθηκε πιο ευεργετική και από τη λήψη φαρμάκων.
Επιπλέον, βρέθηκε ότι τα μαθήματα γιόγκα βοηθούν σημαντικά και στη διακοπή του καπνίσματος. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συνδυάζει την άσκηση με τη χαλάρωση. Παράλληλα, τονίζουν ότι αποτελεί ιδανική γυμναστική για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή φυσικής κατάστασης.
Όμως η γιόγκα βοηθά και στην καλή υγεία της καρδιάς, ενώ ρυθμίζει την υπέρταση –ειδικά σε άτομα που δεν μπορούν να αθληθούν λόγω προβλημάτων υγείας–, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση European Journal of Preventive Cardiology.
Για τους λόγους που η γιόγκα προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά και για το ποιους ωφελεί ιδιαίτερα, μιλήσαμε με τον καρδιολόγο Ηλία Καραμπίνο, Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γιατί η γιόγκα προστατεύει την υγεία της καρδιάς;
Η γιόγκα είναι μια αρχαία μορφή εκγύμνασης που επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση, την ευλυγισία και τον έλεγχο της αναπνοής, για την ενίσχυση της σωματικής και πνευματικής ευεξίας.
Η αγχολυτική δράση της στον οργανισμό συμβάλλει στη μείωση του στρες, το οποίο σχετίζεται με παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση και η χοληστερόλη, που ευνοούν τις καρδιακές παθήσεις. Άλλωστε, το αυξημένο άγχος είναι γνωστό ότι οδηγεί σε στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
Επιπλέον, εκτός από την πνευματική χαλάρωση και ισορροπία, η γιόγκα βοηθά και στη μείωση του σωματικού βάρους, γεγονός που ωφελεί το καρδιαγγειακό σύστημα.

Σε ποιους συνιστάται και γιατί;
Γενικά, η γιόγκα είναι κατάλληλη για όλους, χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς.
Όμως, έχει ιδιαίτερη αξία σε άτομα που δεν μπορούν να αθληθούν, όπως σε όσους έχουν μυοσκελετικά προβλήματα ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, στους οποίους η αερόβια άσκηση είναι πρακτικά αδύνατη.
Συνιστάται ιδιαίτερα σε ασθενείς υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως είναι οι υπερτασικοί, οι δυσλιπιδαιμικοί, σε όσους έχουν μεταβολικό σύνδρομο ή στεφανιαία νόσο, καθώς και σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια.

Ποιο είδος γιόγκα βοηθά ιδιαίτερα το καρδιαγγειακό σύστημα;
Η γιόγκα είναι η πιο διαδεδομένη μορφή σωματο-πνευματικής άσκησης στον σύγχρονο κόσμο και σε αρκετές δημοσιευμένες μελέτες φαίνεται πως, σε κάθε περίπτωση, επιφέρει τεράστια οφέλη στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ειδικά, όμως, η κλασική Hatha Yoga, η οποία περιλαμβάνει κυρίως διατατικές ασκήσεις και έλεγχο της αναπνοής, είναι η περισσότερο επωφελής.

Αρκεί η γιόγκα ή πρέπει να συνδυάζεται και με άλλου τύπου άσκηση;
Παρά τη διαφαινόμενη αξία της γιόγκα στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, εντούτοις οι κατευθυντήριες αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές οδηγίες συνιστούν 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης την εβδομάδα.
Συνεπώς, ο συνδυασμός της γιόγκα με αερόβια άσκηση είναι ο ιδανικός για την προστασία της καρδιάς.


Τέσσερις στάσεις γιόγκα που “ανοίγουν” την καρδιά μας
Το τέντωμα των μυών του στήθους και των ώμων, μας ωθεί να απελευθερώσουμε συναισθήματα και να συνυπάρξουμε αρμονικότερα με το περιβάλλον μας, προσφέροντας τόσο στο μυαλό, όσο και στο σώμα, την ευκαιρία να χαλαρώσουν, να αποφορτιστούν από το στρες και να συνδεθούν-επικοινωνήσουν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά.
Άλλωστε, το να είμαστε…“ανοιχτόκαρδοι”, σημαίνει ότι κατέχουμε το ελιξίριο μιας μακράς και ευτυχισμένης ζωής.

1. Cat and Cow
Ξεκινάμε στα τέσσερα, με τα γόνατα κάτω από τους γοφούς και τους καρπούς κάτω από τους ώμους. Παίρνουμε βαθιές αναπνοές και, κρατώντας τα γόνατα στο πάτωμα, καμπουριάζουμε σχηματίζοντας με την πλάτη μας μια μεγάλη καμπύλη. Στη συνέχεια, στρέφουμε τη λεκάνη προς τα έξω και ανεβάζουμε τον κόκκυγα ψηλά, κάνοντας τη σπονδυλική στήλη κοίλη.
Επαναλαμβάνουμε, μετρώντας δέκα αναπνοές.

2. Sunbird Reach
Παραμένουμε στα τέσσερα – και τώρα, με το ένα χέρι πιάνουμε το αντίθετο πόδι. Το τραβάμε και το σηκώνουμε τέρμα ψηλά, τεντώνοντας το στήθος μας προς τα έξω.
Μένουμε έτσι, μετρώντας δέκα αναπνοές.

3. Bow Pose
Ξεκινάμε ξαπλώνοντας μπρούμυτα, πάνω στο στομάχι μας. Λυγίζουμε τα γόνατα μας και τα πιάνουμε με τα χέρια μας από τους αστραγάλους. Κρατάμε το στήθος μας τεντωμένο, ενώ κάνουμε τη σπονδυλική μας στήλη κοίλη.
Μένουμε σε αυτή τη στάση, μετρώντας πέντε αναπνοές.

4. Camel Pose
Ξεκινάμε από γονατιστή θέση, με τα πόδια μας κάθετα στο πάτωμα. Οπισθοχωρούμε αργά-αργά προσπαθώντας με τα χέρια μας να πιάσουμε τις φτέρνες και να ακουμπήσουμε τις παλάμες στα πέλματα. Αφήνουμε το κεφάλι μας να πέσει προς τα πίσω, ενώ τεντώνουμε το στήθος μας προς τα έξω.
Μένουμε σε αυτή τη στάση, μετρώντας δέκα αναπνοές.