Οστεοαρθρίτιδα και ο κομβικός ρόλος του φυσικοθεραπευτή | Υγεία
Plan Be Mag
οστεοαρθρίτιδα
Υγεία

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την Οστεοαρθρίτιδα: Ο κομβικός ρόλος του φυσικοθεραπευτή

Κάθε Σεπτέμβριο γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας, με τη φετινή να είναι αφιερωμένη στην Οστεοαρθρίτιδα και τη διαχείρισή της. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 1996 από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπείας (WCPT), με σκοπό να αναδείξει τον ρόλο της Φυσικοθεραπείας στην προώθηση της υγείας και της ευημερίας παγκοσμίως, αλλά και στην αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων.

Μιχάλης ΣαμαράςΜιχάλης Σαμαράς

Κάθε Σεπτέμβριο γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας, με τη φετινή να είναι αφιερωμένη στην Οστεοαρθρίτιδα και τη διαχείρισή της. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 1996 από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπείας (WCPT), με σκοπό να αναδείξει τον ρόλο της Φυσικοθεραπείας στην προώθηση της υγείας και της ευημερίας παγκοσμίως, αλλά και στην αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων.

Η Οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) αποτελεί μια διαδεδομένη πάθηση των αρθρώσεων που προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ιδίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, η αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει και τα παιδιά, αποκαλούμενη σε αυτή την περίπτωση «νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα».

Η ΟΑ επηρεάζει τον χόνδρο των αρθρώσεων, προκαλώντας πόνο και δυσκολία στην κίνηση, ενώ «δίνει» συμπτώματα, όπως πόνος, δυσκαμψία, οίδημα, φλεγμονή και ο χαρακτηριστικός ενοχλητικός «κριγμός». Κατά τα αρχικά στάδια, ο τρόπος που εκδηλώνεται η ΟΑ μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον ασθενή: Ορισμένοι ασθενείς ενδέχεται να μην παρουσιάσουν κανένα σύμπτωμα, ενώ άλλοι μπορεί να τα εμφανίσουν σταδιακά σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις.

Άτομα με αξονική/αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα μπορούν να επωφεληθούν από προσαρμοσμένα προγράμματα άσκησης, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της ευκαμψίας και της σωματικής ευλυγισίας για την αντιμετώπιση του πόνου.

Φυσικοθεραπεία και Οστεοαρθρίτιδα

Η φυσικοθεραπεία αναδεικνύεται ως η πρώτη επιλογή θεραπείας για την ΟΑ. Ο φυσικοθεραπευτής διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή συμβουλών και εκπαίδευσης τόσο για την ανακούφιση του πόνου, όσο και για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Ο σωστός τρόπος άσκησης μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη διατήρηση της δραστηριότητας και κινητικότητας. Σε κάθε περίπτωση, ο φυσικοθεραπευτής αξιολογεί την κατάσταση και τις ικανότητες του ασθενούς, και ακολούθως προσαρμόζει το εκάστοτε πρόγραμμα άσκησης, για να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Επιπλέον, η διατήρηση ενός ενεργού τρόπου ζωής αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας για εκείνους που αντιμετωπίζουν την ΟΑ. Καθώς οι άνθρωποι με αρθρίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα, ένας υγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή, τακτική σωματική δραστηριότητα, επαρκή ύπνο και γενικώς υγιείς καθημερινές συνήθειες, συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση και προαγωγή της φυσικής και ψυχολογικής ευεξίας.

οστεοαρθρίτιδα

Ο φυσικοθεραπευτής, λοιπόν, μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη διαχείριση της ΟΑ. Τι κάνει στην πράξη;

  • Θα αξιολογήσει τον ασθενή. Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να πραγματοποιηθεί μια αξιολόγηση του ασθενούς από τον φυσικοθεραπευτή. Αυτό περιλαμβάνει την καταγραφή των συμπτωμάτων, της έκτασης του πόνου, της κινητικότητας και της λειτουργίας των αρθρώσεων που επηρεάζονται από την ΟΑ.
  • Θα καταρτίσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα. Βάσει της αξιολόγησης, ο φυσικοθεραπευτής θα δημιουργήσει ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα θεραπείας για τον ασθενή. Αυτό περιλαμβάνει ασκήσεις που ενδυναμώνουν τους μυς γύρω από τις επιρρεπείς αρθρώσεις, βελτιώνουν την κινητικότητα και ανακουφίζουν τον πόνο.
  • Θα εκπαιδεύσει τον ασθενή σχετικά με τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων και την τήρηση του προγράμματος άσκησης στο σπίτι. Ακόμα, θα τον ενημερώσει για τα οφέλη της κατάλληλης άσκησης στην ΟΑ και για το πώς μπορεί να διαχειρίζεται τον πόνο και τα συμπτώματα που εμφανίζει.
  • Θα εργαστεί με τον ασθενή για τη βελτίωση της κινητικότητας και της ευελιξίας των αρθρώσεων. Θα χρησιμοποιήσει διάφορες τεχνικές, όπως απαλό μασάζ και κινησιοθεραπεία, για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της κίνησης.
  • Θα παρακολουθεί την πρόοδο του ασθενούς και θα προσαρμόζει το πρόγραμμα θεραπείας όποτε αυτό απαιτείται. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμπεριλαμβάνει αλλαγές στις ασκήσεις, την ένταση ή τη συχνότητα των συνεδριών.

Συνολικά, η Φυσικοθεραπεία παίζει καταλυτικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας και ευημερίας, γι’ αυτό και η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας έχει πάντα ιδιαίτερη χρησιμότητα και σημασία. Μέσω του φετινού εορτασμού για την Οστεοαρθρίτιδα, προωθείται για άλλη μια φορά η ανάγκη για ενεργό τρόπο ζωής και διατήρηση της κινητικότητας, τα οποία συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση της πάθησης από τους ασθενείς.

Είναι πολύ σημαντικό ο φυσικοθεραπευτής να κατανοεί τη σημασία της διατήρησης της δραστηριότητας για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, παρέχοντας καθοδήγηση και υποστήριξη για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η εμπειρία μας στη Physionow έχει δείξει ότι η συνεπής εφαρμογή της φυσικοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, αλλά και στη διατήρηση της ανεξαρτησίας των ασθενών.

 

Ο Μιχάλης Σαμαράς είναι έμπειρος φυσικοθεραπευτής. Στη Physionow διατίθενται τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα ηλεκτροθεραπείας και το εξειδικευμένο προσωπικό χρησιμοποιεί την επιστημονική του γνώση και εκπαίδευση για να παράσχει στον ασθενή μια εξειδικευμένη αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Ταυτόχρονα, βοηθά στην πλήρη αποκατάσταση της κίνησης και λειτουργικότητάς του με τον γρηγορότερο δυνατό τρόπο [www.physionow.gr].