Τέλος του 2019 πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός – Τι δείχνουν οι μέχρι τώρα μεταλλάξεις του | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Τέλος του 2019 πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός – Τι δείχνουν οι μέχρι τώρα μεταλλάξεις του

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα συνεχίζει ακατάπαυστα να μελετά την συμπεριφορά του νέου κορονοϊού, παρακολουθώντας τις μεταλλάξεις του σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, σε μια αναφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα στέλεχος έδειξε για πρώτη φορά μεγάλη για τον ιό απώλεια υλικού σε σημαντική περιοχή του γονιδιώματος. Μια τέτοια μετάλλαξη, θα μπορούσε να εξασθενήσει τον ιό και παρά το γεγονός πώς θα μπορούσε να διευκολύνει τη μετάδοση του ιού από ανθρώπους που νοσούν λιγότερο σοβαρά, αυτοί δεν θα νοσούσαν τόσο σοβαρά.

«Αυτή η μελέτη αξιολογήθηκε ως πολύ σημαντική από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, γιατί παρά το γεγονός ότι αφορά μεμονωμένο περιστατικό, αντίστοιχες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εξασθένηση και τελικά εξαφάνιση του ιού SARS πριν πολλά χρόνια, το 2003. Θα πρέπει όμως να περιμένουμε περεταίρω μελέτη των γονιδιωμάτων του ιού, για να δούμε αν πραγματικά συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα για αυτή τη μετάλλαξη», εξηγεί ο καθηγητής.

Σε μια δεύτερη αναφορά από τις ΗΠΑ και από την παγκόσμια πρωτοβουλία για την κοινή χρήση όλων των δεδομένων γρίπης, έγινε εκτεταμένη μελέτη των μεταλλάξεων που αφορούν το μέρος εκείνο του ιού που του δίνει το χαρακτηριστικό του σχήμα και χρησιμοποιείται για να επιτεθεί στα κύτταρα του ανθρώπου.

Έτσι, λοιπόν, έγινε ανάλυση σε περισσότερα από 7.500 άτομα από όλο τον κόσμο. Αυτή η ομάδα εργασίας, από μεγάλο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ανίχνευσε περίπου 200 μεταλλάξεις οι οποίες συνέβαιναν κατά κανόνα σε αυτόν τον ιό και έδωσαν μερικά κύρια μηνύματα.

Αυτά σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα είναι:

«Πρώτον, το μεγάλο ποσοστό της διαφοροποίησης του ιού, των αλλαγών δηλαδή του ιού, βρέθηκε στις χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον ιό, εκεί που κυκλοφορούσε περισσότερο. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει σημαντική παγκόσμια μετάδοση στα αρχικά στάδια της επιδημίας και την απουσία αυτών των περίφημων ασθενών «μηδέν», ασθενών από τους οποίους ξεκινάει η επιδημία στις περισσότερες χώρες. Δηλαδή η επιδημία ξεκινά από πολλαπλά διαφορετικά σημεία εισόδου, πολλούς ασθενείς «μηδέν» σε κάθε χώρα. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο η ποικιλομορφία των ιών που ανιχνεύθηκαν ήταν σχεδόν τόσο μεγάλη, όσο αυτή που παρατηρήθηκε σε όλο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός εισήλθε στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές ανεξάρτητα, παρά μέσω κάποιου συγκεκριμένου μοναδικού περιστατικού.

Δεύτερον, αναγνωρίστηκε πως ο ιός αναδύθηκε με βάση τα γενετικά δεδομένα στο τέλος του 2019. Τα αποτελέσματα αυτά προσθέτουν περαιτέρω επιστημονικά δεδομένα, ότι είναι πολύ απίθανο ο κορονοϊός να βρίσκεται στην κυκλοφορία στον κόσμο για πολύ πριν εντοπιστεί για πρώτη φορά σε ανθρώπους στα τέλη του 2019 και πως υπάρχει ένας κοινός πρόγονος μεταξύ των κορονοϊών τότε ακριβώς που πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους. Ήδη μάλιστα είδαμε και δημοσιεύσεις αυτή την εβδομάδα, οι οποίες λένε ότι τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη θεωρία συνωμοσίας ότι έχει κατασκευαστεί ο ιός σε ένα εργαστήριο.

Τρίτον, με τα μέχρι τώρα δεδομένα επιβεβαιώνεται αυτό που έως τώρα πιστεύουμε, πως ο ιός δεν μεταλλάσσεται πέραν του αναμενομένου – πάντως είναι σίγουρα λιγότερο από τη γρίπη.

Τέταρτον, με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως ο ιός γίνεται πιο επιθετικός ή πιο μεταδοτικός.

Πέμπτον, επιβεβαιώνεται σταδιακά – και είναι πολύ σημαντικό –  πως σε κάποιες περιοχές του ιού έχουμε πολύ μικρό αριθμό μεταλλάξεων, δηλαδή παραμένουν σταθερές αυτές οι περιοχές που ο ιός παρουσιάζει τις λιγότερες αλλαγές. Αυτές οι περιοχές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο, για τη διαμόρφωση νέων θεραπειών ή εμβολίων».

Ένα ελπιδοφόρο εμβόλιο                                

Αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από την έρευνα, ο καθηγητής μίλησε για ένα από τα εμβόλια που δοκιμάζεται έναντι του νέου ιού και αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματόζωων. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, ένα από τα περιοδικά που έχουν μεγαλύτερης επιστημονικής απήχησης στον κόσμο. Είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη με πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα υποψήφια εμβόλια.

«Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πιθήκους, τα οποία, αφού τα μπόλιασαν με δυο διαφορετικές δόσεις μετά τα μόλυναν με διαφορετικά είδη κορονοϊών. Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με τη μεγάλη δόση δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ταχεία κλινική ανάπτυξη εμβολίων για ανθρώπους», καταλήγει ο καθηγητής.