Αισθητική Οδοντιατρική | Δίνοντας λάμψη στο παραμελημένο μας χαμόγελο - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Αισθητική Οδοντιατρική: Δίνοντας λάμψη στο παραμελημένο μας χαμόγελο

Πάει πολύς καιρός που κυκλοφορούμε φορώντας μάσκες, καθώς η μάσκα αποτελεί ίσως το πιο χρήσιμο μέσο προστασίας κατά του κορονοϊού. Και ο καιρός είναι τόσο πολύς, που σχεδόν ξεχάσαμε τι κρύβεται κάτω από αυτή τη μάσκα, είτε γιατί η ψυχολογία μας είναι στα τάρταρα, είτε γιατί απλώς μας βολεύει. Γελάμε και μιλάμε, με κρυμμένο το τμήμα του προσώπου μας όπου κυριαρχεί το στόμα, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το χαμόγελό μας. Μήπως ήρθε η ώρα να του δώσουμε και πάλι τη φροντίδα και την αίγλη που του αξίζει;

του Δρ. Γιώργου Κοντακιώτη

Η Αισθητική Οδοντιατρική εξυπηρετεί τον εξής σκοπό: να προσφέρει, εφόσον επιλεγεί, με τα σύγχρονα μέσα που διαθέτει, ένα αισθητικό χαμόγελο. Η χρήση των σύγχρονων ρητινών, των ολοκεραμικών στεφανών και όψεων που καλύπτουν τα υπάρχοντα δόντια, επιτυγχάνουν υψηλή αισθητική απόδοση, όσον αφορά τόσο το χρώμα, όσο και το σχήμα των δοντιών, δημιουργώντας έτσι μια υγιή και συμμετρική οδοντοφυΐα. Επιπλέον, τα λευκαντικά υλικά που χρησιμοποιούνται από τον οδοντίατρο, προσδίδουν και μια επιπλέον λάμψη στα δόντια.

Ανάλογα με το ποσό που θέλει κάποιος να δαπανήσει, αλλά και τις αλλαγές που επιθυμεί να κάνει στην αισθητική των πρόσθιων δοντιών, οι επιλογές είναι οι παρακάτω:

Λεύκανση
Είναι μία τεχνική που βελτιώνει το χρώμα των δοντιών. Για να προχωρήσει κανείς σε λεύκανση, θα πρέπει προηγουμένως να έχει θεραπευτεί οποιοδήποτε πρόβλημα των ούλων και των δοντιών (π.χ. ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, σφραγίσματα).
– Λεύκανση στο ιατρείο: Εφαρμόζεται στο ιατρείο, σε μία συνεδρία που διαρκεί περίπου μία ώρα. Μπορεί να γίνει και μια επαναληπτική σε σύντομο χρονικό διάστημα.
– Λεύκανση στο σπίτι: Γίνεται με εξατομικευμένους νάρθηκες που δίνονται στον ασθενή μαζί με το λευκαντικό, τους οποίους εφαρμόζει μόνος του για 10-15 ημέρες, κατά περίπτωση.
– Συνδυασμός: Όταν συνδυάζουμε τη λεύκανση στο ιατρείο και τη λεύκανση στο σπίτι, προκειμένου να πετύχουμε ένα εξεζητημένο αποτέλεσμα.
Προσοχή! Η λεύκανση δεν συστήνεται σε ανθρώπους με κατεστραμμένη αδαμαντίνη, σε άτομα με οδοντινική ευαισθησία, καθώς και σε άτομα με ρωγμές ή με πολλά και εκτεταμένα σφραγίσματα στα μπροστινά τους δόντια.
Επανάληψη της λεύκανσης μπορεί να γίνεται με ασφάλεια κάθε 2,5 χρόνια και σε άτομα άνω των 18 ετών.

Όψεις ρητίνης
Βελτιώνουν το σχήμα, αλλά και το χρώμα των δοντιών. Ο οδοντίατρος διαμορφώνει τα δόντια χρησιμοποιώντας ρητίνες τελευταίας γενιάς σε μία συνεδρία, χωρίς να αφαιρείται σμάλτο από τα δόντια. Επειδή δεν παρεμβάλλεται οδοντοτεχνίτης, το κόστος είναι πιο χαμηλό. Μειονεκτήματα είναι η μικρή διάρκεια ζωής της ρητίνης και ο αποχρωματισμός της, με αποτέλεσμα να χρειάζεται συχνές επιδιορθώσεις. Όσον αφορά την αισθητική και την αντοχή, οι όψεις ρητίνης συγκριτικά δεν υπερέχουν των όψεων πορσελάνης.

Όψεις πορσελάνης
Πρόκειται για πολύ λεπτές κατασκευές από ειδικό κεραμικό υλικό, σαν κέλυφος, που συγκολλώνται μόνιμα στην μπροστινή επιφάνεια κάθε δοντιού ξεχωριστά. Με την πιο σύγχρονη τεχνολογία, οι όψεις μπορεί να γίνουν απίστευτα λεπτές, σαν φακός επαφής. Η πορσελάνη από την οποία κατασκευάζονται οι όψεις μπορεί να μιμηθεί οπτικά την επιφάνεια των αληθινών δοντιών, με διαφάνειες και ανάγλυφα χαρακτηριστικά απολύτως όμοια με εκείνα της φυσικής οδοντοφυΐας. Αποτελεί μια συντηρητική διαδικασία, αφού η οδοντική ουσία που αφαιρείται είναι ελάχιστη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μη χρειαστεί καν να πειραχτεί το φυσικό δόντι.
Το τελικό αποτέλεσμα μπορούμε να το δούμε πριν προχωρήσουμε στην εφαρμογή των όψεων, δηλαδή να κρίνει ο ασθενής αν θα του αρέσει ή όχι από πριν, και να προβούμε σε διορθώσεις. Η διαδικασία δεν είναι χρονοβόρα, καθώς σε 2-3 συνεδρίες, σε 7 εργάσιμες ημέρες, μπορεί να γίνουν όλα τα δόντια μιας γνάθου. Το κόστος, όμως, είναι ιδιαίτερα υψηλό, αφού παρεμβάλλεται οδοντοτεχνίτης.
Οι όψεις πορσελάνης αντενδείκνυνται αν υπάρχουν έντονες διαταραχές στη σύγκλειση, σε άτομα που τρίζουν τα δόντια, σε πολύ στραβά δόντια που χρειάζονται ορθοδοντική θεραπεία και σε πολύ κατεστραμμένα δόντια, όπου συνιστάται η τοποθέτηση ολοκεραμικών στεφανών (χωρίς μέταλλο), αποτελώντας αποκαταστάσεις εξίσου υψηλής αισθητικής απόδοσης, καθώς μπορούν να αποδώσουν τη φυσική όψη ενός δοντιού.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμάται η λειτουργικότητα των δοντιών όσον αφορά τη σύγκλειση ή να θίγεται η βιολογία των δοντιών και η αρχιτεκτονική των ούλων που τα περιβάλλουν, αλλά να συνδυάζονται αρμονικά με την αισθητική.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Ορθοδοντική Θεραπεία μπορεί να αποτελέσει μια άλλη θεραπευτική εναλλακτική και να προσφέρει το θεμιτό αισθητικό αποτέλεσμα. Μπορούν, επίσης, να συνδυαστούν η Αισθητική Οδοντιατρική με την Ορθοδοντική Θεραπεία, με κοινό στόχο το τέλειο χαμόγελο.

Και δεν ξεχνάμε: Ακόμα και μετά την επίτευξη ενός τέλειου αισθητικά χαμόγελου, απαραίτητη είναι η καθημερινή στοματική υγιεινή, για να το διατηρήσουμε υγιές και λαμπερό.

Με τη βοήθεια της επιστήμης στην εύρεση του εμβολίου, μας δίνεται σταδιακά η δυνατότητα να κυκλοφορήσουμε και πάλι όπως πριν. Ας προετοιμαστούμε, λοιπόν, κατάλληλα για την επόμενη μέρα χωρίς μάσκα, τουλάχιστον στους χώρους όπου θα επιτρέπεται – στα εστιατόρια, όταν καθίσουμε να φάμε, ή στην παραλία με το μαγιό μας και… το όμορφο χαμόγελό μας!

Κοντακιώτης Ε. Γιώργος, DDS
Χειρουργός Οδοντίατρος – Μετεκπαιδευθείς στα εμφυτεύματα, ΕΚΠΑ
Στο ιδιωτικό ιατρείο που διατηρεί στην Αθήνα από το 2006, ασχολείται κυρίως με την Αισθητική Οδοντιατρική, την Προσθετική και τα Εμφυτεύματα, τόσο όσον αφορά τη χειρουργική τοποθέτηση, όσο και την προσθετική αποκατάστασή τους. Από το 2006 έως το 2017 υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στον Τομέα Προσθετικής του ΕΚΠΑ. Από το 2018 αποτελεί μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οστεοενσωμάτωσης Εμφυτευμάτων (Academy of Osseointegration). Είναι ομιλητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σχετικά με τη Προσθετική και τα Εμφυτεύματα σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί και στον έντυπο Τύπο.
https://kontakiotis.gr email: gkontak766@gmail.com