COVID-19: Οι γνωστές και οι απρόβλεπτες πτυχές του νέου ιού | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

COVID-19: Οι γνωστές και οι απρόβλεπτες πτυχές του νέου ιού

Η ανησυχία των ειδικών για τον νέο κορονοϊό εστιάστηκε από την αρχή τόσο στο θέμα της ραγδαίας διασποράς του, όσο και στο κομμάτι της «απρόβλεπτης συμπεριφοράς» του.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα, χρειαζόμαστε αποτελεσματικές θεραπείες και ένα εμβόλιο το οποίο, δυστυχώς, αργεί», τονίζει ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης για τις εξελίξεις γύρω από τον νέο κορονοϊό, αναφέρθηκε σε κάποιες από τις γνωστές αλλά και στις απρόβλεπτες πτυχές του νέου ιού.

Ποια στοιχεία του νέου ιού είναι ξεκάθαρα, ποια παραμένουν άγνωστα και ποια προκαλούν έκπληξη στους ειδικούς;

  1. Πολλές κρίσιμες λεπτομέρειες της επιδημιολογίας παραμένουν άγνωστες. Στη Γαλλία για παράδειγμα, τα ποσοστά νοσηλείας και κάποιες ηλικιακές κατανομές είναι  διαφορετικά από τις παρατηρήσεις της χώρας μας και τις παρατηρήσεις της Κίνας.
  2. Στα άγνωστα συμπεριλαμβάνονται ο απόλυτος αριθμός των περιπτώσεων, ο ρόλος των παιδιών στην μετάδοση, ο ρόλος της μετάδοσης όταν κάποιος πριν εμφανίσει συμπτώματα, καθώς και του απόλυτου κινδύνου θανάτου από τη λοίμωξη με το νέο ιό.
  3. Υπάρχει γνώση, αλλά όχι  βέβαια επιστημονικά δεδομένα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού, έως ότου τα δεδομένα μας είναι ακόμη πιο σίγουρα. Χωρίς μέτρα ελέγχου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται δραστικά, έως ότου μολυνθεί περισσότερο από το 50% του πληθυσμού.
  4. Υπάρχει γνώση για τον αριθμό των σοβαρών περιπτώσεων, που είναι  το προϊόν από τα δύο άγνωστα μεγέθη, δηλαδή του πόσοι έχουν μολυνθεί, σε σχέση με το πόσοι νοσούν σοβαρά ή πεθαίνουν. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται δραματικά, όσο εξαπλώνεται η νέα λοίμωξη.
  5. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να επιβραδυνθεί η διασπορά την νόσου, ώστε να επιβαρυνθεί όσο το δυνατόν λιγότερο το σύστημα υγείας της χώρας.
  6. Οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα, είναι πιο σημαντικό να απομονώνονται, παρά να ελέγχονται.
  7. Αυτή τη στιγμή, οι υπολογισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν πως για κάθε έναν συμπτωματικό ασθενή υπάρχει τουλάχιστον ένας ασυμπτωματικός ή με ελαφρά συμπτώματα.
  8. Τα δεδομένα για τον νέο COVID-19 δείχνουν πως όντως, όπως όλοι οι κορονοϊοί, προσβάλλει και αυτός το γαστρεντερικό σύστημα, ακόμη και σε ανθρώπους που ξεκινάνε με λοίμωξη του αναπνευστικού. Απομονώνεται από τα κόπρανά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα, συνιστάται στους ασθενείς να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής μετά την τουαλέτα, όταν διαμένουν στο ίδιο σπίτι με ανθρώπους που δεν έχουν τον ιό.
  9. Τις τελευταίες λίγες μέρες στην παγκόσμια βιβλιογραφία αναφέρεται ότι κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν ανοσμία, δηλαδή δεν μπορούν να μυρίσουν καλά, δεν λειτουργεί καλά η αίσθηση της οσμής, της όσφρησης. Αυτό ήταν κάτι που εξέπληξε την επιστημονική κοινότητα.
  10. Άλλο ένα από τα μεγάλα άγνωστα αυτής της πανδημίας, αφορά στο πόσο γρήγορα κανείς πρέπει να πάρει θεραπεία και αν το πόσο γρήγορα πάρει θεραπεία, επηρεάζει την μετέπειτα εξέλιξη της νόσου. Γνωρίζουμε σίγουρα, ότι για ένα 85% των ανθρώπων δεν έχει καμία επίδραση και δεν είναι αναγκαία, ιδιαίτερα για τους νέους.