Γιατί είναι σημαντικό το «Dentist Pass» | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Γιατί είναι σημαντικό το «Dentist Pass»: Ο κρίσιμος ρόλος της στοματικής υγιεινής στα παιδιά

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η νοοτροπία της πρόληψης δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα αναπτυγμένη στη χώρα μας. Τα δε τελευταία χρόνια, αφ' ενός λόγω οικονομικής κρίσης και, αφ' ετέρου, λόγω πανδημίας, το φαινόμενο αυτό δείχνει να έχει παγιωθεί. Έτσι, δεν είναι τυχαίο που για πολλούς Έλληνες η επίσκεψη στον οδοντίατρο έχει εξελιχθεί σε πολυτέλεια, με τη στοματική υγιεινή μένει συχνά «σε αναμονή». Ένα φαινόμενο που αφορά και στα παιδιά.

Δρ. Γιώργος ΚοντακιώτηςΔρ. Γιώργος Κοντακιώτης

Ωστόσο, πέραν της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, το όλο πρόβλημα φαίνεται να ενισχύεται σημαντικά και από την έλλειψη ενηµέρωσης σε θέµατα οδοντιατρικής φροντίδας.

Τα στοιχεία (που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν) είναι πραγματικά ανησυχητικά:

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία, οι στοματικές παθήσεις πλήττουν σήμερα 3,9 δισ. άτομα, με περίπου το 44% του παγκόσμιου πληθυσμού να παρουσιάζει παραμελημένη και μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα. Ένα ποσοστό μεταξύ 60% και 90% των παιδιών σχολικής ηλικίας και σχεδόν 100% των ενηλίκων υποφέρουν από οδοντική τερηδόνα, ενώ ένα ποσοστό 15%-20% των ενηλίκων μέσης ηλικίας (35-44 ετών) παρουσιάζουν γενικευμένη περιοδοντίτιδα, η οποία μπορεί να καταλήξει και σε απώλεια δοντιών.

Dentist Pass

Mε το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, τα πράγματα δείχνουν να γίνονται πιο «υποσχόμενα» στον τομέα της οδοντιατρικής φροντίδας, ιδιαίτερα ως προς τα παιδιά. Ειδικότερα, στο άρθρο 3 του εν λόγω νομοσχεδίου προβλέπεται «οικονομική ενίσχυση για τη διενέργεια πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας σε φυσικά πρόσωπα ηλικίας έξι έως δώδεκα (6-12) ετών». Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να λειτουργήσει θετικά, δίνοντας στη στοματική υγεία το βάρος που της αξίζει και φέρνοντας τα παιδιά από νωρίς σε επαφή με τον οδοντίατρο.

Πέρα από τη διασφάλιση της καλής υγείας του στόματος, η έγκαιρη διάγνωση στα παιδιά μπορεί να αναδείξει και την ενδεχόμενη αναγκαιότητα μιας ορθοδοντικής θεραπείας. Καλό είναι, λοιπόν, η πρώτη επίσκεψη σε ορθοδοντικό να γίνεται σε ηλικία επτά ετών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αποκαθίστανται η αισθητική και η ορθοφωνία, αφού τα δόντια θα βρίσκονται σε ορθή σύγκλειση. Την ίδια στιγμή, η καθημερινή στοματική υγιεινή θα επιτυγχάνεται και πιο εύκολα.

Ανεξάρτητα, όμως, από την απαραίτητη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο, εξίσου απαραίτητη παραμένει και η τακτική τήρηση της στοματικής υγιεινής, η οποία θα πρέπει να υπάρχει ανελλιπώς στο καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Είναι σημαντικό να βουρτσίζουν καθημερινά τα δόντια και τη γλώσσα τους μετά από κάθε γεύμα, ώστε να απομακρύνονται εγκαίρως και αποτελεσματικά τα τροφικά υπολείμματα από το στόμα.
  • To βούρτσισμα να γίνεται με την παιδική οδοντόβουρτσα να έχει κλίση 45 μοίρες και με κατεύθυνση προς τα ούλα. Παράλληλα να βουρτσίζεται και η γλώσσα.
  • Σε περίπτωση παιδιών με κινητικές δυσκολίες, συνιστάται χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας.
  • Τα παιδιά θα πρέπει να χρησιμοποιούν παιδική οδοντόκρεμα και να τοποθετούν μικρή ποσότητα στην οδοντόβουρτσα.
  • Τέλος, να ξεπλένεται η οδοντόκρεμα από το στόμα με άφθονο νερό.

Επιπλέον, βασικό ρόλο στην καλή στοματική υγεία παίζει και η διατροφή ενός παιδιού

  • Θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση γλυκών, παγωτών, αναψυκτικών και σοκολατούχων ροφημάτων, τα οποία σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν τερηδόνα.
  • Να αποφεύγονται, επίσης, καραμέλες, τσίχλες και τροφές που κολλάνε εύκολα στα δόντια. Αντ’ αυτών, να προτιμώνται τσίχλες χωρίς ζάχαρη, αλλά με ξυλιτόλη (υποκατάστατο ζάχαρης), που ευνοούν την έκκριση σάλιου, το οποίο αποτελεί φυσική άμυνα του οργανισμού.
  • Να αποφεύγονται και οι όξινες τροφές που οδηγούν σε διάβρωση του σμάλτου των δοντιών.

Ας λάβουμε εδώ υπ’ όψιν μας ότι τα παιδιά χρειάζονται σωστά πρότυπα για να τα ακολουθούν. Εδώ έρχονται οι γονείς να παίξουν τον δικό τους ρόλο, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά τους φροντίζοντας πρώτοι εκείνοι για τη σωστή διατροφή τους, τη στοματική υγεία και την επαφή με τον οδοντίατρο από νωρίς.

Η αμέλεια ως προς τις επισκέψεις στον οδοντίατρο οδηγεί σταδιακά στη συσσώρευση προβλημάτων στο στόµα, τα οποία με την πάροδο του χρόνου γίνονται πιο επικίνδυνα και επιλύονται δυσκολότερα, απαιτώντας πολυπλοκότερα σχέδια θεραπείας. Αυτό συνεπάγεται µεγαλύτερη ταλαιπωρία για το παιδί, αλλά και περισσότερα χρήµατα.

Εξάλλου, η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία: «Το προλαµβάνειν εστί θεραπεύειν».

Κοντακιώτης Ε. Γιώργος, DDS

Χειρουργός Οδοντίατρος – Μετεκπαιδευθείς στα εμφυτεύματα, ΕΚΠΑ

Στο ιδιωτικό ιατρείο που διατηρεί στην Αθήνα από το 2006, ασχολείται κυρίως με την Αισθητική Οδοντιατρική, την Προσθετική και τα Εμφυτεύματα, τόσο όσον αφορά τη χειρουργική τοποθέτηση, όσο και την προσθετική αποκατάστασή τους. Από το 2006 έως το 2017 υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στον Τομέα Προσθετικής του ΕΚΠΑ. Από το 2018 αποτελεί μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οστεοενσωμάτωσης Εμφυτευμάτων (Academy of Osseointegration). Είναι ομιλητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σχετικά με τη Προσθετική και τα Εμφυτεύματα σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί και στον έντυπο Τύπο.

https://kontakiotis.gr

email: gkontak766@gmail.com