Ψωρίαση: Στόχος η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Ψωρίαση: Στόχος η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών

Η Ψωρίαση αποτελεί μια χρόνια συστηματική, φλεγμονώδη μη μεταδοτική νόσο, κατά την οποία τα κύτταρα του δέρματος στις πάσχουσες περιοχές ανανεώνονται ανά 4-6 ημέρες, και όχι ανά 28-30 που είναι ο φυσιολογικός ρυθμός ανανέωσης. Η συσσώρευση των κυττάρων αυτών, που δεν προλαβαίνουν να απομακρυνθούν με τις φυσικές διαδικασίες του οργανισμού, δημιουργούν τις ψωριασικές πλάκες – ερυθρές περιοχές που καλύπτονται με λευκές, ξηρές φολίδες -, πιο συχνά στους αγκώνες, τα γόνατα, τις παλάμες, τα πέλματα, το κρανίο και τη μέση. Κνησμός, αίσθημα καύσου και πόνος είναι κάποια από τα συμπτώματα που “εισβάλλουν” στις ζωές των ασθενών, ανατρέποντας την καθημερινότητά τους…

επιμέλεια Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Υπολογίζεται ότι η Ψωρίαση πλήττει περισσότερους από 125 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και συνήθως εκδηλώνεται μεταξύ των ηλικιών 20-35 ετών. Μπορεί, ωστόσο, να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ανατρέποντας τα πάντα στη ζωή του πάσχοντα. Ο πολύς κόσμος αγνοεί το γεγονός ότι η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, ένα γεγονός που προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα των ασθενών.

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου. Μπορεί να είναι από ήπια μέχρι και σοβαρά, καθώς και από δερματικά, έως και γενικευμένα σωματικά και ψυχικά.

Το 2014, τα κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναγνώρισαν την ψωρίαση ως σοβαρό μη μεταδιδόμενο νόσημα (NCD). Η απόφαση ανέδειξε ότι πολλά άτομα σε όλον τον κόσμο υποφέρουν αχρείαστα από την ψωρίαση, λόγω λανθασμένης ή καθυστερημένης διάγνωσης, ακατάλληλων θεραπευτικών επιλογών και ανεπαρκούς πρόσβασης στην περίθαλψη, καθώς και λόγω της κοινωνικής στιγματοποίησης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του ΠOY, oι δυσκολίες που συνεπάγεται η συγκεκριμένη πολύπλοκη, αλλά και κοινή νόσος, μπορούν σε μεγάλο βαθμό να αποφευχθούν, με βελτίωση της πρόσβασης στην έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία της ψωρίασης. (www.epidermia.gr).

Ποιότητα ζωής των ασθενών

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Μηλεούνη, Διευθυντή Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο στο Metropolitan Hospital, ένα ποσοστό 30% των ατόμων με ψωρίαση μπορεί επίσης να εμφανίσει ψωριασική αρθρίτιδα. Επιπλέον, όπως σχολιάζει ο ίδιος, σε πολλά άτομα η συγκεκριμένη νόσος μπορεί να έχει μεγάλο και σοβαρό συναισθηματικό αντίκτυπο, καθώς αισθάνονται υποχρεωμένα να δίνουν εξηγήσεις στο φιλικό, οικογενειακό και επαγγελματικό τους περιβάλλον.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως, η ψωρίαση δεν «κάνει διακρίσεις». Μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε άτομο κάθε στιγμή της ζωής του, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Δεν είναι μεταδοτική, ούτε απειλεί τη δημόσια υγεία.

Επιπλέον, δεν έχει καμία σχέση με την ψώρα, μία παρανόηση που εξακολουθεί να υπάρχει στις μέρες μας. Η ψώρα είναι μια μεταδοτική ασθένεια του δέρματος που προκαλείται από ένα παράσιτο (ακάρεο), ενώ η ψωρίαση είναι μια μη μεταδοτική αυτοάνοση δερματοπάθεια.

Συχνά υπάρχει αυτή η λανθασμένη συσχέτιση μεταξύ των δύο νοσημάτων, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι και τα δύο αφορούν το δέρμα, ενώ μοιάζει και το όνομά τους (ψωρ-, το οποίο προέρχεται από το ρήμα «ψάω – ψω», που σημαίνει: ψηλαφώ, τρίβω, ομαλύνω δια της τριβής). 

Θεραπείες

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια πάθηση με εξάρσεις και υφέσεις, για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία. Υπάρχουν όμως πολλές διαθέσιμες αγωγές (τοπικές θεραπείες, φωτοθεραπεία και συστηματικές θεραπείες από του στόματος ή σε ενέσιμη μορφή) που στοχεύουν την ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η έγκαιρη διάγνωση, η στενή παρακολούθηση και η συνεργασία γιατρού – ασθενή αποτελούν τα “κλειδιά” για τη σωστή διαχείριση του προβλήματος. Σημαντικό ρόλο στον περιορισμό των εξάρσεων, παίζουν και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η σωστή διατροφή και η διαχείριση του άγχους.

«Παρόλο που αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή, η καλύτερη διαχείριση του άγχους και αρκετές φαρμακευτικές αγωγές οδηγούν σε ανακούφιση και ύφεση των συμπτωμάτων της – ενώ και τα καινοτόμα βιολογικά φάρμακα προκαλούν έως και 100% ύφεση -, δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για οριστική θεραπεία της ψωρίασης. Είναι μια χρόνια νόσος που δεν απειλεί τη ζωή, με την οποία καλούνται να μάθουν να ζουν τα πάσχοντα άτομα», καταλήγει ο ειδικός.