Στοματική Υγιεινή | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Στοματική Υγιεινή: Μια υπόθεση που πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά

Η τήρηση της καθημερινής υγιεινής αποτελεί μία πολύ σοβαρή υπόθεση, την οποία θα πρέπει να μαθαίνει κανείς από νωρίς, έχοντας την ως κύριο μέλημά του. Κι αυτό διότι, αν αυτή παραμεληθεί, μπορεί να προκύψουν διάφορα προβλήματα που θα μας ταλαιπωρήσουν.

Δρ. Γιώργος ΚοντακιώτηςΔρ. Γιώργος Κοντακιώτης

Η τήρηση της καθημερινής υγιεινής αποτελεί μία πολύ σοβαρή υπόθεση, την οποία θα πρέπει να μαθαίνει κανείς από νωρίς, έχοντας την ως κύριο μέλημά του. Κι αυτό διότι, αν αυτή παραμεληθεί, μπορεί να προκύψουν διάφορα προβλήματα που θα μας ταλαιπωρήσουν.

Η τήρηση της καθημερινής υγιεινής αποτελεί μία πολύ σοβαρή υπόθεση, την οποία θα πρέπει να μαθαίνει κανείς από νωρίς, έχοντας την ως κύριο μέλημά του. Κι αυτό διότι, αν αυτή παραμεληθεί, μπορεί να προκύψουν διάφορα προβλήματα που θα μας ταλαιπωρήσουν.

Τι γίνεται στην πράξη, όμως, αν παραμεληθεί η στοματική υγιεινή; Σε μία τέτοια περίπτωση, η φυσιολογική δομή του βλεννογόνου του στόματος θα διαταραχτεί και η άμυνά του θα αποδυναμωθεί. Κάτι τέτοιο θα έχει ως επακόλουθα την κακοσμία, την τερηδόνα και την εμφάνιση ουλίτιδας, περιοδοντίτιδας και φλεγμονών, οι οποίες εκδηλώνονται με ποικίλα συμπτώματα, όπως ο πόνος και το πρήξιμο.

Υπάρχουν μελέτες, οι οποίες συνδέουν την έλλειψη στοματικής υγείας, και συγκεκριμένα την εμφάνιση περιοδοντίτιδας, με γενικές νόσους, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο πρόωρος τοκετός, τα ελλιποβαρή νεογνά, η νόσος alzheimer κ.λπ. Η αλληλοσύνδεση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι βακτήρια μεταφέρονται από το ένα μέρος του σώματος σε κάποιο άλλο, μέσω της ροής του αίματος. Στην περίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη, κάμπτεται και η αντίσταση του οργανισμού, με αποτέλεσμα η στοματική κοιλότητα να είναι πιο ευάλωτη σε ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, τραυματισμούς κ.λπ.

Άλλα προβλήματα που μπορεί να συνδέονται με τη κακή στοματική υγιεινή είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, καθώς και κάποια είδη καρκίνου του στόματος και του φάρυγγα.

Πώς να διατηρήσουμε ένα υγιές στόμα, χωρίς κακοσμία

Προσεκτικό βούρτσισμα 2-3 φορές ημερησίως, μετά από κάθε γεύμα (με την οδοντόβουρτσα να έχει κλίση 45 μοίρες, με κατεύθυνση προς τα ούλα). Επιπλέον, βούρτσισμα οπωσδήποτε το βράδυ.

Βούρτσισμα παράλληλα και της γλώσσας με την οδοντόβουρτσα ή με ειδικό καθαριστή γλώσσας. Κι αυτό, διότι η ράχη της γλώσσας, εξαιτίας των θηλών που είναι εγκατεστημένες κυρίως στο οπίσθιο τριτημόριό της, διαμορφώνει μια πολύ εκτεταμένη επιφάνεια, η οποία παγιδεύει νεκρωμένα επιθηλιακά κύτταρα, λευκοκύτταρα και κατάλοιπα τροφίμων.

Χρήση προϊόντων στοματικής υγιεινής. Τέτοια προϊόντα είναι μια οδοντόκρεμα, προσαρμοσμένη ανάλογα με τις ανάγκες του στόματος κάθε ατόμου (π.χ. άλλη για ευαισθησίες, άλλη για αιμορραγία ούλων, άλλη για παιδιά κ.ο.κ.). Επιπλέον, τα μεσοδόντια βουρτσάκια, αλλά και το νήμα είναι απαραίτητα προϊόντα, ιδιαίτερα αν τα δόντια είναι συνωστισμένα.

Χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων μόνο εάν και όποτε ο οδοντίατρος το κρίνει απαραίτητο. Η χρήση των στοματοπλυμάτων χωρίς προηγούμενο βούρτσισμα δεν έχει αποτελέσματα, παρά μόνο πολύ πρόσκαιρα,

Χρήση λεπτόρρευστης αντισηπτικής γέλης, σχεδιασμένης για αποτελεσματικότερο καθαρισμό, αντιμικροβιακή προστασία, απομάκρυνση πλάκας και υπολειμμάτων τροφών από τα μεσοδόντια διαστήματα, ιδίως σε άτομα που φέρουν ορθοδοντικές και προσθετικές εργασίες.

Τακτική αλλαγή της οδοντόβουρτσας, κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες, ώστε να είναι αποτελεσματική.

Άφθονη λήψη φρούτων και λαχανικών.

Αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ, καθώς θεωρούνται υπεύθυνα για τη κακοσμία ,καθώς επίσης και  κύριοι ένοχοι για τον καρκίνο του στόματος. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι απαραίτητη η αυτο-εξέταση, ο έλεγχος παρειών (εσωτερικό στα μάγουλα), ούλων και γλώσσας .

Οδοντιατρικός έλεγχος (check-up) κάθε έξι μήνες.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κάθε στόμα αποτελεί ένα ξεχωριστό περιβάλλον, διαφορετικό για κάθε άνθρωπο, με ευρύ φάσμα μικροοργανισμών, οι οποίοι υπό φυσιολογικές συνθήκες βρίσκονται σε ισορροπία, καθιστώντας το υγιές.

Οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αυτή την ισορροπία είναι το κάπνισμα, η λήψη φαρμάκων (π.χ. αντιβιοτικά), η ποιότητα και ποσότητα σάλιου, η συχνή και αναίτια χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων, η οδοντοφυία, ανοσοποιητικοί και γενετικοί παράγοντες. Επιπλέον, σημαντικό παράγοντα αποτελεί και η ποιότητα της διατροφής.

Μελλοντικές μελέτες θα φέρουν ακόμη περισσότερα στοιχεία στο φως για τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στην αλληλοσύνδεση της στοματικής υγείας με τη γενικότερη υγεία. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μία αύξηση στην ευαισθητοποίηση όσον αφορά τη στοματική υγιεινή, γεγονός που αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον. 

Κοντακιώτης Ε. Γιώργος, DDS
Χειρουργός Οδοντίατρος – Μετεκπαιδευθείς στα εμφυτεύματα, ΕΚΠΑ
Στο ιδιωτικό ιατρείο που διατηρεί στην Αθήνα από το 2006, ασχολείται κυρίως με την Αισθητική Οδοντιατρική, την Προσθετική και τα Εμφυτεύματα, τόσο όσον αφορά τη χειρουργική τοποθέτηση, όσο και την προσθετική αποκατάστασή τους. Από το 2006 έως το 2017 υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στον Τομέα Προσθετικής του ΕΚΠΑ. Από το 2018 αποτελεί μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οστεοενσωμάτωσης Εμφυτευμάτων (Academy of Osseointegration). Είναι ομιλητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σχετικά με τη Προσθετική και τα Εμφυτεύματα σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί και στον έντυπο Τύπο.
https://kontakiotis.gr