Summer loading... Πώς να προετοιμαστούμε για τις καλοκαιρινές μας εμφανίσεις | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Summer loading…
Πώς να προετοιμαστούμε για τις καλοκαιρινές μας εμφανίσεις

Καθώς η άνοιξη προχωρά και το καλοκαίρι πλησιάζει, είναι πλέον η ώρα να αναλάβουμε δράση, έτσι ώστε να κάνουμε με αυτοπεποίθηση τις καλοκαιρινές μας εμφανίσεις. Κι ενώ η σωστή διατροφή και η άσκηση αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη διατήρηση μιας αρμονικής και υγιούς σιλουέτας, συχνά δεν επαρκούν για να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Στο σημείο αυτό έρχεται να παρέμβει η Αισθητική Ιατρική, η οποία μέσα από ανώδυνες και αναίμακτες παρεμβάσεις μπορεί να προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Βασικά όπλα στη φαρέτρα της αποτελούν η μεσοθεραπεία σώματος, το Carboxytherapy, η κρυολιπόλυση, το Aqualyx και η θεραπεία Cavitation – RF. 

γράφει ο Δρ. Απόστολος Μπανταβάνος

Μεσοθεραπεία σώματος
Πρόκειται για ενέσιμη θεραπεία, η οποία βοηθά στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, του τοπικού πάχους και της χαλάρωσης σε διάφορες περιοχές του σώματος, όπως χέρια, γόνατα, γλουτοί, κοιλιά και μηροί. Κατά την εφαρμογή, εγχύεται κυρίως φωσφατιδυλοχολίνη, αλλά και άλλοι παράγοντες, στο λίπος και τον συνδετικό ιστό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα, προκαλώντας λιπόλυση, σύσφιξη και αντικυτταριτιδική δράση.
Η κάθε συνεδρία διαρκεί 20-30 λεπτά, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος. Ο ασθενής μετά το τέλος της θεραπείας έχει μια ήπια ερυθρότητα που υποχωρεί μέσα σε 1-2 ώρες. Τα αποτελέσματά της είναι ορατά από την πρώτη κιόλας συνεδρία, εντούτοις, για το βέλτιστο αποτέλεσμα συνήθως απαιτούνται 3-6 συνεδρίες, με μεσοδιάστημα από 1 έως 2 εβδομάδες.

Carboxytherapy
Άλλη μία ενέσιμη θεραπεία, η οποία ενεργοποιεί μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού, την παραγωγή οξυγόνου και την αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα. Διοχετεύοντας διοξείδιο του άνθρακα στις υπό θεραπεία περιοχές, ενεργοποιούμε τον οργανισμό, θέτοντάς τον σε μια κατάσταση συναγερμού λόγω της παροδικής αύξησης τοπικά της συγκέντρωσής του. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ουσία μη επιθυμητή, με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται αυτόματα όλοι οι μηχανισμοί κολλαγονογένεσης και αγγειογένεσης. Έτσι, προκαλείται απομάκρυνση της περίσσειας ύδατος, καλύτερη οξυγόνωση και σταδιακά σύσφιξη: ακριβώς ο στόχος μας, όταν προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της ενοχλητικής κυτταρίτιδας.
Το Carboxytherapy εφαρμόζεται και σε άλλες περιπτώσεις, όπως αντιμετώπιση ραγάδων-σημάδια εγκυμοσύνης, επούλωση ουλών, αποδυναμωμένα χωρίς ελαστικότητα δέρματα και, φυσικά, αποτελεί μια από τις ελάχιστες θεραπείες για την αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων.
Η θεραπεία σώματος διαρκεί περίπου 20 λεπτά και, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, απαιτούνται 6-10 συνεδρίες. Η διάρκεια των αποτελεσμάτων είναι περίπου ένας χρόνος, όμως αυτό εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τον ασθενή, είτε οργανικά είτε από τις επιλογές του σε ό,τι αφορά στις διατροφικές συνήθειες και τη συχνότητα της άσκησης.

summer_loading2

Κρυολιπόλυση
Η Κρυολιπόλυση είναι μία μη επεμβατική μέθοδος που μπορεί να εξαλείψει το τοπικό πάχος και να αναδιαμορφώσει το περίγραμμα του σώματος. Χρησιμοποιώντας ελεγχόμενη ψύξη, επηρεάζει τη ζωτική λειτουργία των λιποκυττάρων και τα απομακρύνει από το σώμα αποτελεσματικά, χωρίς να επιδρά στους γύρω ιστούς. Η καταστροφή του πλεονάζοντος λιπώδους ιστού είναι μόνιμη. Τα εναπομείναντα λιποκύτταρα συρρικνώνονται, διαμορφώνοντας έτσι ένα λεπτότερο στρώμα λίπους στις στοχευμένες περιοχές.
Για την ακρίβεια, είναι μία καινοτόμος θεραπεία που έρχεται να αντικαταστήσει την επεμβατική λιπογλυπτική. Χρειάζεται, όμως, προσοχή στην επιλογή των περιστατικών, αλλά και του κατάλληλου μηχανήματος κρυολιπόλυσης, για να πάρουμε τα μέγιστα αποτελέσματα. Σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι η κρυολιπόλυση, όπως και οι ενέσιμες θεραπείες σώματος, δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος, αλλά αντιμετωπίζει θέματα λιποδυστροφίας που υπάρχουν στο σώμα, δηλαδή συσσωρευμένο λίπος σε περιοχές πoυ δεν επιθυμούμε να έχουμε.

Cavitation – RF
Πρόκειται για μία μη επεμβατική θεραπεία που στοχεύει στην αποδόμηση των λιποκυττάρων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την όψη φλοιού πορτοκαλιού του δέρματος και την επίμονη κυτταρίτιδα.
Κατά την εφαρμογή της θεραπείας, προκαλείται λιπόλυση μέσω υπερήχων (cavitation), ενώ οι ραδιοσυχνότητες (RF) προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου και τη σύσφιξη της επιδερμίδας.
Εφαρμόζεται στους μηρούς, τους γλουτούς, τα χέρια, τη μέση και την κοιλιά. Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης θεραπείας πολλαπλασιάζονται όταν συνδυάζεται με μεσοθεραπεία σώματος ή carboxytherapy, γι’ αυτό και την εφαρμόζουμε συνήθως την ίδια μέρα, αμέσως μετά από κάποια ενέσιμη θεραπεία. 

Και μερικές συμβουλές, αφού φύγουμε από το ιατρείο

Προσοχή στον ήλιο και όχι μόνο…
Η έκθεση στην ακτινοβολία του ήλιου μπορεί να προκαλέσει διάφορες βλάβες στο δέρμα, από απλή αφυδάτωση και πρόωρη γήρανση, μέχρι κηλίδες, ακόμα και καρκίνο.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (ADA), “Έχουμε τόσες αποδείξεις ότι ο ήλιος γερνάει πρόωρα το δέρμα μας, ώστε υπάρχει μία μόνο λέξη για να περιγράψει αυτό το αποτέλεσμα. Αυτή η λέξη είναι “φωτογήρανση””!

Εντούτοις, σημαντικό ρόλο στην υγεία και εμφάνιση του δέρματος διαδραματίζουν και άλλοι παράγοντες. Στο πλαίσιο αυτό, η ADA συνιστά:
– Αναζητήστε σκιά: Φροντίστε να βρίσκεστε υπό σκιά μεταξύ 10:00 και 14:00.
– Καλυφθείτε: Φορέστε καπέλο. Τα δε γυαλιά ηλίου βοηθούν στη μείωση των λεπτών γραμμών γύρω από τα μάτια.
– Βάλτε αντηλιακό καθημερινά πριν βγείτε έξω: Για να προστατεύσετε το δέρμα σας, εφαρμόστε αντηλιακό σε όλη την επιφάνεια που δεν καλύπτουν τα ρούχα. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό που προσφέρει υψηλή προστασία (SPF 30 ή υψηλότερη) και αντοχή στο νερό.
– Ξεχάστε το σολάριουμ: Τα κρεβάτια μαυρίσματος και οι λάμπες σάς εκθέτουν επίσης σε επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες (UV).
– Εφαρμόστε την ενυδατική κρέμα καθημερινά: Η ενυδατική κρέμα παγιδεύει νερό στο δέρμα, προσδίδοντάς του νεανική εμφάνιση.
– Σταματήστε το κάπνισμα: Ο καπνός περιέχει τοξίνες που μπορεί να οδηγήσουν σε θαμπή και ξηρή επιδερμίδα, απώλεια της σφριγηλότητας του δέρματος, πρόωρες ρυτίδες και τραχύ δέρμα.
– Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή: Βεβαιωθείτε ότι τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη, όπως το ελαιόλαδο.
– Κοιμηθείτε καλά: Ο ύπνος δίνει στο σώμα χρόνο για να ανανεωθεί.

mpantavanos

O Δρ. Απόστολος Μπανταβάνος, MD, είναι Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της FACEMED (facemed.gr).