Βραδινή γυμναστική και ήρεμος ύπνος… γίνεται | Υγεία - planbemag
Plan Be Mag
Υγεία

Βραδινή γυμναστική και ήρεμος ύπνος… γίνεται;

Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η άσκηση πριν από τον ύπνο τούς προκαλεί υπερδιέγερση, με αποτέλεσμα και να δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν και να μην κοιμούνται καλά. Τι ισχύει τελικά;

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι είναι δυνατό να απολαμβάνουμε την άσκηση στο τέλος της ημέρας, χωρίς να επηρεάζεται ο ύπνος μας.Ενδεικτικά, μια ανασκόπηση 23 μελετών σχετικά με τη βραδινή άσκηση και τον ύπνο έδειξε ότι οι βραδινές προπονήσεις μπορούν ακόμα και να βελτιώνουν τον ύπνο, με την προϋπόθεση, όμως, να είναι μέτριας έντασης και να ολοκληρώνονται αρκετή ώρα πριν την κατάκλιση.Συνεπώς, στην περίπτωση που έχουμε ελεύθερο χρόνο για άσκηση μόνο αργά το βράδυ, είναι σημαντικό να ρυθμίζουμε την ώρα της γυμναστικής με γνώμονα την ώρα του ύπνου, αλλά και να επιλέγουμε συνετά το είδος της άσκησης που θα εκτελέσουμε.

Αναλυτικότερα:

Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για γυμναστική το βράδυ;
Για να απολαμβάνουμε έναν ύπνο αδιατάραχτο και ποιοτικό, φροντίζουμε να ολοκληρώνουμε τη γυμναστική μας τουλάχιστον 1 ώρα πριν ξαπλώσουμε. Και ακόμα καλύτερα, επιδιώκουμε να έχουμε τελειώσει τουλάχιστον 90 λεπτά πριν από την καθιερωμένη ώρα του ύπνου, προκειμένου να έχει το σώμα μας τον χρόνο που χρειάζεται για να χαλαρώσει. 

Ποιες μορφές γυμναστικής ενδείκνυνται πριν τον ύπνο;
Γενικά, όταν πρόκειται να ασκηθούμε αργά το βράδυ, λέμε «ναι» σε προπονήσεις ήπιας έντασης, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να ηρεμήσουμε και, έτσι, να αποκοιμηθούμε γρήγορα και να ευχαριστηθούμε έναν βαθύ ύπνο. Τέτοιου είδους προπονήσεις είναι το περπάτημα, η βόλτα με το ποδήλατο και το κολύμπι, όλα σε χαλαρό ρυθμό, οι ασκήσεις στρέτσινγκ, οι ασκήσεις με μικρά βαράκια και η γιόγκα.Αντιθέτως, οι εντατικές προπονήσεις πρέπει να αποφεύγονται το βράδυ, καθώς η έντονη σωματική δραστηριότητα διεγείρει το νευρικό μας σύστημα και αυξάνει τον καρδιακό μας ρυθμό, καθιστώντας τον ύπνο… όνειρο απατηλό.Σε αυτή την κατηγορία προπονήσεων, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης, το τρέξιμο και η κολύμβηση σε γρήγορο ρυθμό, η αγωνιστική ποδηλασία, οι ασκήσεις με μεγάλα βάρη.

Πηγές
https://www.healthline.com/health/working-out-before-bed#sleep-tips