Υγιές και συμμετρικό χαμόγελο | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Υγιές και συμμετρικό χαμόγελο. Ένα ανεκτίμητο… έργο Τέχνης

Τον Μάιο του 2022, σε λιγότερα από μόλις τέσσερα λεπτά, πουλήθηκε για περίπου 195 εκατ. δολάρια από τον Οίκο Christie’s, σε άγνωστο αγοραστή, η μεταξοτυπία «Shot Sage Blue Marilyn» του Andy Warhol. Ο συγκεκριμένος πίνακας, ο οποίος αποτελεί πλέον το ακριβότερο αμερικανικό έργο Τέχνης που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, απεικονίζει το όμορφο πρόσωπο της Marylin Monroe, με το υπέροχο, συμμετρικό και ολόλευκο χαμόγελό της να «προσθέτει» το κάτι παραπάνω στην αξία του.

του Δρ. Γιώργου Κοντακιώτη 

Το χαμόγελο στην Τέχνη
Κάνοντας μια σύντομη αναζήτηση, συναντάμε σε κάθε γωνιά της Γης και σε κάθε εποχή πασίγνωστα έργα Τέχνης, τα οποία αποτυπώνουν ένα χαμόγελο. Ενδεικτικά:
– Οι Κούροι και οι Κόρες της Αρχαϊκής Εποχής στην Ελλάδα (7ος και 6ος αιώνας π.Χ.) διαθέτουν ως κοινό χαρακτηριστικό το χαμόγελο ή, αλλιώς, το «αρχαϊκό μειδίαμα». Το κάλλος, η υψηλή αισθητική και η συμμετρία των αγαλμάτων αυτών, αλλά κυρίως το χαμόγελό τους, αντικατοπτρίζουν την οικονομική και πολιτιστική ακμή του ελληνικού κόσμου της εποχής.
– Η Υστεροαρχαϊκή Γλυπτική, στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ., αποκαλύπτει, επίσης, μία από τις οψιμότερες Κόρες που βρέθηκαν στην Ακρόπολη της Αθήνας, η οποία ξεχωρίζει για το όμορφο νεανικό της πρόσωπο και το γοητευτικά σεμνό χαμόγελό της.
– Στα πιο αντιπροσωπευτικά έργα της ιταλικής Αναγεννησιακής Τέχνης του 15ου αιώνα, εμφανίζονται γοητευτικά χαμόγελα, με πιο διάσημο εκείνο της «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Σύγχρονα χαμόγελα
Αναζητώντας σήμερα την αξία ενός όμορφου χαμόγελου, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επίδραση που έχει ένα όμορφο και υγιές –ή ένα πάσχον– χαμόγελο στο ίδιο το άτομο, αλλά και στους γύρω του.
Σύμφωνα, δε, με επίσημες στατιστικές, είναι πιθανό κάποιος να έχει μειωμένες πιθανότητες επαγγελματικής επιτυχίας, επειδή το χαμόγελό του δεν είναι ελκυστικό!

Σήμερα, η εξειδίκευση των οδοντιάτρων, η χρήση εξελιγμένων μηχανημάτων και τεχνικών, καθώς και η γνώση της Ψυχολογίας, δίνουν τη δυνατότητα στον οδοντίατρο να τίθεται πραγματικά στην «υπηρεσία» ενός ασθενή, προσφέροντας υγεία και μέγιστο αισθητικό αποτέλεσμα στο χαμόγελό του.
Αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί και η επιστήμη της Αισθητικής Οδοντιατρικής, να προσφέρει δηλαδή, μέσω των σύγχρονων μέσων που διαθέτει, ένα αισθητικά άρτιο χαμόγελο. Η χρήση των σύγχρονων ρητινών, των ολοκεραμικών στεφανών και όψεων που καλύπτουν τα υπάρχοντα δόντια, καθώς και η τοποθέτηση εμφυτευμάτων για την αντικατάσταση ελλιπόντων δοντιών, επιτυγχάνουν υψηλή αισθητική απόδοση, τόσο ως προς το χρώμα, όσο και ως προς το σχήμα των δοντιών, δημιουργώντας μια υγιή και συμμετρική οδοντοφυΐα. Επιπλέον, λευκαντικά υλικά που χρησιμοποιούνται από τον οδοντίατρο προσδίδουν λευκότερο και λαμπερό χαμόγελο.
Ας μην ξεχνάμε ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να αποτελέσει μια άλλη θεραπευτική εναλλακτική και να προσφέρει το θεμιτό αισθητικό αποτέλεσμα. Ακόμα, αισθητική οδοντιατρική με την ορθοδοντική θεραπεία μπορούν να συνδυαστούν, με κοινό στόχο το τέλειο χαμόγελο.

Η σημασία της στοματικής υγιεινής
Ακόμα και μετά την επίτευξη ενός αισθητικά τέλειου χαμόγελου, είναι απαραίτητη η καθημερινή στοματική υγιεινή προκειμένου να το διατηρήσουμε υγιές και λαμπερό.

Αυτή περιλαμβάνει:
1. Προσεκτικό βούρτσισμα 2-3 φορές ημερησίως μετά από κάθε γεύμα.
2. Χρήση προϊόντων στοματικής υγιεινής και καθαρισμό με νήμα.
3. Αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ, αφού θεωρούνται κύριοι ένοχοι για τον καρκίνο του στόματος.
4. Αυτο-εξέταση, έλεγχο παρειών (εσωτερικό στα μάγουλα), ούλων και γλώσσας.
5. Οδοντιατρικό έλεγχο (check-up) κάθε έξι μήνες.

Ένα υγιές και σαγηνευτικό χαμόγελο μπορεί, σαφώς, να βελτιώσει την κοινωνική μας ζωή. Μας κάνει να αισθανόμαστε καλά, αποτελώντας ένα συστατικό απαραίτητο για την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων, επαγγελματικών, φιλικών και ερωτικών δεσμών.

Ποτέ δεν είναι αργά, λοιπόν, να επενδύσει κανείς στο χαμόγελο. Κι αυτό, γιατί αποτελεί το «κλειδί» που ανοίγει, πρωτίστως, τη μεγάλη πόρτα της Αυτοπεποίθησης.

Κοντακιώτης Ε. Γιώργος, DDS
Χειρουργός Οδοντίατρος – Μετεκπαιδευθείς στα εμφυτεύματα, ΕΚΠΑ
Στο ιδιωτικό ιατρείο που διατηρεί στην Αθήνα από το 2006, ασχολείται κυρίως με την Αισθητική Οδοντιατρική, την Προσθετική και τα Εμφυτεύματα, τόσο όσον αφορά τη χειρουργική τοποθέτηση, όσο και την προσθετική αποκατάστασή τους. Από το 2006 έως το 2017 υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στον Τομέα Προσθετικής του ΕΚΠΑ. Από το 2018 αποτελεί μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οστεοενσωμάτωσης Εμφυτευμάτων (Academy of Osseointegration). Είναι ομιλητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σχετικά με τη Προσθετική και τα Εμφυτεύματα σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί και στον έντυπο Τύπο.
https://kontakiotis.gr
email: gkontak766@gmail.com