Needs Based Beauty | «Πυξίδα Ομορφιάς» οι ανάγκες μας
Plan Be Mag
Needs Based Beauty
Ομορφιά

Needs Based Beauty: «Πυξίδα Ομορφιάς» οι ανάγκες της επιδερμίδας μας

Η περιποίηση της επιδερμίδας μας αλλάζει στρατηγική και βασίζεται πλέον μόνο στις ανάγκες της. Γι’ αυτό και μας ευχαριστεί με λάμψη και νεανική όψη!

Άρτεμις ΚαράγιαννηΆρτεμις Καράγιαννη

Η περιποίηση της επιδερμίδας μας αλλάζει στρατηγική και βασίζεται πλέον μόνο στις ανάγκες της. Γι’ αυτό και μας ευχαριστεί με λάμψη και νεανική όψη!

Πριν μερικά χρόνια επιλέγαμε τα καλλυντικά μας με βάση την ηλικία μας ή και τον τύπο επιδερμίδας μας. Αυτοί ήταν οι απόλυτοι παράγοντες που όριζαν και το ράφι των καλλυντικών στο οποίο επενδύαμε, ενώ την ίδια στιγμή οι πωλήτριες στα φυσικά καταστήματα (αυτά κυριαρχούσαν, άλλωστε, την προηγούμενη δεκαετία) μας ρωτούσαν διστακτικά «Θυμίστε μου πόσο χρονών είστε; 35;» ή «Tι τύπο δέρματος έχετε;», στοιχηματίζοντας παράλληλα με μια γρήγορη ματιά αν είμαστε λιπαρές ή ξηρές.

Όλη αυτή η διαδικασία είχε φυσικά κάποιο αποτέλεσμα, αφού συνήθως οδηγούσε σε μια αγορά που μας έκανε χαρούμενες, έχοντας επιλέξει μία κρέμα που ήταν φτιαγμένη για την ηλικιακή ομάδα και τον τύπο δέρματός μας (ή αυτόν που πιστεύαμε ότι έχουμε) και ήταν έτοιμη να μας χαρίσει πολύτιμες στιγμές περιποίησης. Όλα μια χαρά μέχρι εδώ.

Ξαφνικά, το τικ από το κουτί 35-40 πάει στο 40-45, κι εμείς αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες κηλίδες, ίσως περισσότερες από πριν, παρατηρώντας και ερυθρότητα σε κάποια σημεία… Αναρωτιόμαστε μήπως πρέπει να αναζητήσουμε καλλυντικά σε κάποια άλλη εταιρεία, πάντα όμως σύμφωνα με την ημερομηνία γέννησης ή τη λιπαρότητα μας.

Κάπου εδώ, έρχεται η συνεχώς εξελισσόμενη επιστήμη της ομορφιάς να μας δώσει όλες τις απαντήσεις που αναζητούσαμε όσο διαβάζαμε άρθρα για «τα καλλυντικά που χρειάζεσαι μετά τα 40», αλλά δεν μας ικανοποίησαν, παρά τη συνεπή χρήση τους. Μέσα από χρόνια έρευνας και παρατήρησης της επιδερμίδας, οι επιστήμονες κατέληξαν πως μια στρατηγική ομορφιάς βασισμένη στην ηλικία ή στον τύπο δέρματος δεν είναι απλώς παρωχημένη και στερεοτυπική, αλλά και βαθιά αντίστροφη σε σχέση με αυτό που μας υποδεικνύει το ίδιο το δέρμα μας. Και τι είναι αυτό; Μα αυτό που τόσα χρόνια «φώναζε», αλλά κάναμε ότι δεν ακούγαμε: «Μη βλέπεις μόνο πόσα χρόνια υπάρχω, δες τι έχω πραγματικά ανάγκη!».

Έτσι, μέσα σε λίγα χρόνια, άλλαξε όλη η οπτική της περιποίησης και πλέον μιλάμε για μια φροντίδα βασισμένη στις ανάγκες του δέρματος, σε κάθε ηλικία και για κάθε γυναίκα!

Οι ανάγκες σου, οι ανάγκες μου

Είμαστε και οι δύο 40 χρονών, αλλά αλλιώς ζω εγώ, αλλιώς ζεις εσύ. Μπορεί η δική μου καθημερινότητα να είναι τόσο διαφορετική από τη δική σου, που μια κρέμα προορισμένη για τα 40s να ταιριάζει σε σένα άψογα και σε μένα καθόλου.

Αν εγώ ξυπνάω πολύ νωρίς το πρωί, εκτίθεμαι καθημερινά στον ήλιο και ακολουθώ έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, δε θα χρειαστώ τα ίδια συστατικά με σένα, που η δουλειά σου απαιτεί να μένεις ξύπνια μέχρι αργά, να εκτίθεσαι σε καπνό και να στερείσαι ύπνο. Στη δική μου περίπτωση, η ενυδάτωση, η αντηλιακή προστασία και η ήπια αντιγήρανση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, ενώ εσύ σίγουρα θα χρειαστείς αντιοξειδωτικά συστατικά, έντονη θρέψη και ισχυρή αντιρυτιδική φροντίδα. Κάθε μια από εμάς έχει τη δική της καθημερινότητα, τον δικό της τρόπο ζωής και τις δικές της ανάγκες, πάνω στις οποίες θα πρέπει να προσαρμόσουμε και την skincare ρουτίνα μας.

Πριν, λοιπόν, βιαστούμε να αγοράσουμε το πρώτο προϊόν που μοιάζει καλό για την ηλικία μας, ας ξεκινήσουμε να αναζητάμε τι ακριβώς είναι αυτό που η επιδερμίδα μας θεωρεί καλό για εκείνη και ας την ακούσουμε, λαμβάνοντας όλα τα μηνύματα που εκπέμπει.

1ο βήμα: Παρατήρηση

Δεν χρειάζεται βιασύνη, χρειάζεται σύστημα. Ακόμη και αν –πολύ σωστά– εμπλέξουμε έναν δερματολόγο ή την αισθητικό μας σε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει πρώτα εμείς οι ίδιες να έχουμε παρατηρήσει το δέρμα μας: Πώς συμπεριφέρεται; Τι δείχνει να το ενοχλεί; Πώς είναι όταν ξεβαφόμαστε; Πώς έχει αλλάξει μέσα στα χρόνια; Πώς το νιώθουμε; Τι δεν μας αρέσει;

Όλα αυτά μπορούμε να τα καταγράψουμε σε ένα ημερολόγιο και να το μοιραστούμε με τους ειδικούς που εμπιστευόμαστε, ώστε παρατηρώντας και οι ίδιοι, να μπορέσουν να καταλήξουν στις πραγματικές του ανάγκες. Ξηρότητα; Ερυθρότητα; Θαμπή όψη; Ανομοιόμορφος τόνος; Δυσχρωμίες; Πανάδες; Ευαισθησία; Τι από όλα αυτά ή ποιον συνδυασμό πρέπει να δουλέψουμε τη δεδομένη χρονική στιγμή;

Μόλις το ανακαλύψουμε και προσαρμόσουμε τη φροντίδα μας σε αυτό, θα διαπιστώσουμε πως το δέρμα μας θα απαντήσει με λάμψη και υγιή όψη, δείχνοντας αμέσως πιο νεανικό και φρέσκο. Άρα, πριν κρυφτούμε ξανά πίσω από έναν αγώνα αντιγήρανσης, ας δούμε πόσο σπουδαίο είναι να αφουγκραστούμε τις επιμέρους ανάγκες του δέρματός μας και να βελτιώσουμε αυτά που το επηρεάζουν, ώστε να απολαύσουμε ένα πιο όμορφο δέρμα, όποια κι αν είναι η ηλικία μας. Γιατί ένα δέρμα που ακούει τις ανάγκες του είναι αυτομάτως πιο όμορφο, πιο λαμπερό και πιο νεανικό.

Επόμενο βήμα: Προσαρμογή

Αφού, λοιπόν, δούμε το δέρμα μας να αλλάζει και να ανανεώνεται χωρίς να το επιβαρύνουμε με δεκάδες συστατικά που υπόσχονται νίκη απέναντι στη μάχη με τον χρόνο, ας συνεχίσουμε να το παρατηρούμε. Γιατί; Μα γιατί οι ανάγκες αλλάζουν!

Μπορεί οι κηλίδες να βελτιώθηκαν, αλλά λόγω ενδεχόμενης εμμηνόπαυσης να βιώνουμε ξαφνικά έντονη ξηρότητα. Μπορεί, ακόμα, να θέλουμε να επιτύχουμε μια εγκυμοσύνη, και η ρετινόλη που χρησιμοποιούσαμε για τα σημάδια ακμής να μην έχει θέση τη δεδομένη στιγμή στη ρουτίνα μας. Ακούμε, λοιπόν, τις νέες μας ανάγκες, προσαρμοζόμαστε και συνεχίζουμε με γνώμονα τη φάση στην οποία βρισκόμαστε, τον τρόπο ζωής μας και το πώς αισθανόμαστε. Εκμεταλλευόμαστε τα πολλαπλά βήματα της φροντίδας και τα υπέροχα προϊόντα που προσφέρει η αγορά – οροί, κρέμες, μάσκες και προϊόντα με συστατικά που καλύπτουν σε μια σύνθεση περισσότερες από μία ανάγκες, μπαίνουν τώρα στο νεσεσέρ μας.

Η εξατομικευμένη περιποίηση που βασίζεται στις ανάγκες μας γίνεται το πιο σπουδαίο δώρο για το δέρμα μας, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα μας πει «ευχαριστώ» με τον δικό του μοναδικό τρόπο!