Hygiene Beauty: Υγιεινή και περιποίηση πάνε χέρι-χέρι, όμορφα και... ξεκάθαρα! - planbemag.gr
Plan Be Mag
Ομορφιά

Hygiene Beauty: Υγιεινή και περιποίηση πάνε χέρι-χέρι, όμορφα και… ξεκάθαρα!

Οι εποχές έχουν αλλάξει. Από εκεί που οι ζωές μας ήταν πιο χαλαρές και ανέμελες, τώρα περνάμε την καθημερινότητά μας από το μικροσκόπιο. Κρυβόμαστε πίσω από τον φόβο για απειλές μη ορατές με γυμνό μάτι και εχθρούς που δεν μπορούμε να αγγίξουμε, αλλά μας… κρατούν εκείνοι στο χέρι. Μικρόβια, βακτήρια, ιοί, μικροοργανισμοί τόσο μικροί σε μέγεθος και τόσο μεγάλοι σε επιρροή, ορίζουν πια τη ζωή μας. Τι γίνεται, όμως, με το κομμάτι της ομορφιάς; Πώς επηρεάζονται η εικόνα μας και ο τρόπος με τον οποίο περιποιούμαστε τον εαυτό μας, από αυτά τα μικρόβια και τους ιούς;

γράφει η Άρτεμις Καράγιαννη

Σκέφτηκες γιατί έβγαλες σπυράκι;
Καμιά φορά, ψάχνουμε να βρούμε πολύπλοκες αιτίες πίσω από γεγονότα, σπέρνοντας τον πανικό ακόμη και για κάτι πολύ καθημερινό και απλό. Μια τέτοια κατάσταση είναι και η εμφάνιση ενός νέου σπυριού. Πριν ανατρέξουμε σε σενάρια επιστημονικής… δερματολογικής φαντασίας, καλό είναι να εξετάσουμε αν σε κάτι φταίμε εμείς, και όχι η φύση του δέρματός μας ή η ορμονική μας εικόνα.
Συχνά, λοιπόν, πίσω από το αντιαισθητικό σπυράκι που έρχεται πάντα την πιο ακατάλληλη στιγμή, κρύβεται η βιασύνη ή η αμέλεια της στιγμής, που μας οδήγησε να αγγίξουμε το πρόσωπό μας χωρίς να έχουμε καθαρά χέρια. Ειδικά σε περιπτώσεις που οι ρύποι όλης της μέρας καταλήγουν στην επιδερμίδα μας, όσο «σκαλίζουμε» ένα σημείο στο πρόσωπό μας χωρίς να το σκεφτόμαστε, ή πιέζουμε το κινητό μας πάνω στο μάγουλό μας, ενώ έχει περάσει από χίλια σημεία που δεν φημίζονται για την υγιεινή τους. Έτσι, καταλαβαίνουμε πως η ομορφιά του προσώπου μας δεν είναι μόνο θέμα DNA ή φροντίδας, είναι και αποτέλεσμα λανθασμένων και βεβιασμένων κινήσεων που κάνουμε στην καθημερινότητά μας και αφήνουν πίσω τους τα σημάδια τους.
Η πρώτη απάντηση σε αυτό είναι τα καθαρά χέρια, όπου και αν βρισκόμαστε. Φυσικά, αυτό πια είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι παλαιότερα, καθώς η αγορά έχει πλημμυρίσει με αντισηπτικά προϊόντα για κάθε γούστο και ανάγκη. Μην ξεχνάμε, όμως, πως αυτό είναι μια λύση της στιγμής, καθώς τίποτα δεν αντικαθιστά το καλό πλύσιμο των χεριών που διαρκεί περισσότερο από 20 δευτερόλεπτα, καθαρίζοντας όλο το εύρος των χεριών.
Μια λύση για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση είναι να προσέχουμε περισσότερο μη χαλάσουμε το μακιγιάζ του προσώπου μας, ώστε και να έχουμε όμορφο αποτέλεσμα που θα μας ικανοποιεί, αλλά και να το σκεφτόμαστε και δεύτερη φορά, πριν σηκώσουμε τα χέρια να αγγίξουμε το πρόσωπό μας.

Η ζωή στις πόλεις
Αν βάζαμε στο μικροσκόπιο λίγο από τον αέρα μέσα στον οποίο κινούμαστε καθημερινά, το πιθανότερο είναι να μη βγαίναμε ξανά από το σπίτι μας. Σκόνη, ρύποι, μικροοργανισμοί και διάφορα άλλα που δεν μπορούμε να δούμε ή να πιάσουμε, έρχονται και μας βρίσκουν όπου και να είμαστε, επιβαρύνοντας την υγεία και την εικόνα μας.
Όσον αφορά το κομμάτι της ομορφιάς, η ζωή στην πόλη μάς φέρνει μπροστά σε ένα ζήτημα υγιεινής, ζωτικής σημασίας. Όλο αυτό το φορτίο που κυκλοφορεί γύρω μας και καταλήγει πάνω στο δέρμα μας, δημιουργεί πολλά θέματα: φράσσει τους πόρους, δημιουργεί ερεθισμούς, επιτείνει την ευαισθησία και προκαλεί δυσανεξίες που όχι μόνο δεν είναι ευχάριστες για το δέρμα μας, αλλά χαλάνε και την εικόνα μας, επηρεάζοντας τελικά και την ψυχολογία μας.
Για να μπορέσουμε να αντισταθούμε σε αυτό, θα πρέπει να θωρακίζουμε την επιδερμίδα μας κατάλληλα σε καθημερινή βάση, χρησιμοποιώντας προϊόντα που αντιστέκονται στη ρύπανση του περιβάλλοντος, έχουν δείκτη προστασίας και προκαλούν αντιοξείδωση. Έτσι, κάθε απειλή θα μένει μακριά, ενώ εμείς θα έχουμε φροντίσει να μην περνάει τίποτα από το φράγμα που θα έχουμε δημιουργήσει, όσο και αν χρειάζεται να περνάμε τη μέρα μας κάτω από τον αστικό ήλιο.

Πινέλα και σφουγγάρια: Εργαλεία που εκπέμπουν SOS
Τα νεσεσέρ μας είναι συχνά μικρές «βόμβες» μικροβίων. Αν μπορούσαν να μιλήσουν τα πινέλα και τα σφουγγάρια μας, θα ζητούσαν άμεσα είτε αντικατάσταση, είτε ένα καλό –ακόμη και καθημερινό!– καθάρισμα, ώστε να αποβάλουν όλα αυτά τα αόρατα και επικίνδυνα μικρόβια που κουβαλούν.
Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες από εμάς αμελούμε την υγιεινή των εργαλείων μας. Όσο περισσότερο χρόνο καταναλώνουμε για να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά, τόσο λίγο αφιερώνουμε για να τα συντηρήσουμε σωστά – όχι μόνο για το δικό τους καλό, αλλά κυρίως για το δικό μας. Γιατί όσο πιο καθαρό είναι ένα πινέλο, τόσο πιο καλά θα εκτελέσει τον ρόλο του. Αλλά κυρίως: τόσο πιο πολύ θα σεβαστεί την επιδερμίδα μας.
Αντί, λοιπόν, να απλώνουμε μαζί με το foundation μας και στρώσεις από μαζεμένα μικρόβια που θα δημιουργήσουν ερεθισμούς και σπυράκια, καλό είναι να επενδύσουμε σε ένα καλό καθαριστικό ή, απλώς, να τα πλύνουμε με λίγο σαμπουάν και να τα αφήσουμε να στεγνώσουν καλά. Έτσι, την επόμενη φορά που θα τα χρειαστούμε, δεν θα ρισκάρουμε να ερεθίσουμε το δέρμα μας και θα απολαύσουμε μόνο την όμορφη δουλειά που θα κάνουν στο πρόσωπό μας!

Υγιεινή στον τρόπο ζωής
Η φροντίδα που χρειαζόμαστε δεν τελειώνει μόνο στα προϊόντα, τα εργαλεία και το νεσεσέρ μας. Είναι ευρύτερη, και αφορά πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας. Ας σκεφτούμε μόνο πόσες προεκτάσεις έχει το κομμάτι της υγιεινής στην ομορφιά μας, μέσα από δεκάδες διαδικασίες στις οποίες δεν δίνουμε συνήθως σημασία. Από το μαξιλάρι μας που χρειάζεται τακτικά αλλαγή για να μην προκαλεί μολύνσεις και ερεθισμούς στην επιδερμίδα μας, μέχρι το ξυραφάκι που χρειάζεται απόρριψη γιατί είναι πλέον κίνδυνος για την αποτρίχωσή μας, αλλά και τις πετσέτες που χρησιμοποιούμε σε πρόσωπο και σώμα, ή τις λίμες και τους νυχοκόπτες που έχουμε στο ντουλαπάκι του μπάνιου μας.
Είναι σημαντικό να δώσουμε μια ανάσα καθαριότητας και υγιεινής στην καθημερινότητά μας, ώστε να απολαμβάνουμε υγεία και ομορφιά. Χωρίς εμμονές, με μέτρο και στρατηγική, θα μπορέσουμε να παραμείνουμε καθαροί, όμορφοι και προστατευμένοι, λάμποντας σε όλα τα επίπεδα!