Με τι κούκλες έπαιζες, μικρή; Πώς η εικόνα σώματος επηρεάζει την ψυχική υγεία

Το παιχνίδι με πολύ αδύνατες κούκλες θα μπορούσε να είναι επιζήμιο για την εικόνα που σχηματίζουν τα νεαρά κορίτσια για το σώμα τους, λένε οι επιστήμονες. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Body Image”, τα παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών που έπαιζαν με εξαιρετικά λεπτές κούκλες, είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιδιώκουν στην πορεία να έχουν λεπτά σώματα. 

του Γιώργου Μουλά

Οι λεπτές κούκλες θα μπορούσαν να οδηγήσουν πολλά νεαρά κορίτσια στο να έχουν κακή εικόνα για το σώμα τους μακροχρόνια, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Linda Boothroyd, καθηγήτρια και διευθύντρια έρευνας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Durham, στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Η δυσαρέσκεια σε σχέση με το σώμα μας στην παιδική ηλικία μπορεί να παραμείνει στην εφηβεία και αργότερα, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους και στην εμφάνιση διατροφικών διαταραχών», σχολίασε.
Συγκεκριμένα, τριάντα κορίτσια ρωτήθηκαν για το πώς αντιλαμβάνονταν τόσο το δικό τους σώμα, όσο και το “ιδανικό” σώμα, μέσω ενός διαδραστικού τεστ σε υπολογιστή, με τη χρήση εικόνων. Αφού τα κορίτσια έπαιζαν για πέντε λεπτά με πολύ αδύνατες ή κανονικές κούκλες, καλούνταν να απαντήσουν στις ίδιες ερωτήσεις σχετικά με την εικόνα του σώματος. Όπως αποδείχθηκε, το παιχνίδι με τις πολύ αδύνατες κούκλες επηρέαζε την αντίληψή τους σχετικά με το ιδανικό βάρος σώματος.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν εξέπληξαν τη Δρ. Boothroyd, καθώς είχε υπ’ όψιν της και άλλες μελέτες με αντικείμενο το πώς η σιλουέτα της κούκλας μπορεί να αλλάξει την αντίληψη ενός κοριτσιού για το σώμα του.
«Η απογοήτευση σχετικά με την εικόνα του σώματος αποτελεί τεράστιο πρόβλημα, ιδιαίτερα ανάμεσα στα νεαρά κορίτσια. Μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ψυχοσύνθεση των κοριτσιών, οδηγώντας σε εμφάνιση διατροφικών διαταραχών και κατάθλιψης. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας υποδεικνύουν ότι το παιχνίδι με υπερβολικά αδύνατες κούκλες, οι οποίες πωλούνται κατά εκατομμύρια κάθε χρόνο, μπορεί να έχει πραγματικά αρνητική επίδραση στην εικόνα του σώματος που διαμορφώνουν τα κορίτσια, σε συνδυασμό και με τις μη ρεαλιστικές εικόνες που βλέπουν στην τηλεόραση, στις ταινίες και στα κοινωνικά δίκτυα. Είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, προκειμένου να μειωθεί η πίεση στα κορίτσια και τις γυναίκες που επιθυμούν το “ιδανικό αδύνατο σώμα”», ανέφερε η ειδικός.

Εικόνα σώματος και ψυχική υγεία
Με τις διατροφικές διαταραχές να εξακολουθούν να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή αμέτρητων κοριτσιών, τα στοιχεία που έφερε στο φως η έρευνα δεν μπορούν παρά να μας ανησυχούν. Σε προηγούμενη έρευνα, οι ψυχολόγοι διαπίστωσαν ότι, όσο περισσότερη τηλεόραση παρακολουθεί κανείς, τόσο περισσότερο προτιμά τα αδύνατα γυναικεία σώματα. Το 80% των κοριτσιών που έλαβαν μέρος στη συγκεκριμένη μελέτη έπαιζαν με τέτοιες αδύνατες κούκλες στο σπίτι ή σε φιλικά σπίτια, ενώ σχεδόν τα μισά από αυτά παρακολουθούσαν ταινίες της Disney και σχετικές άλλες, οι οποίες τείνουν να “καθρεφτίζουν” πολύ αδύνατα γυναικεία σώματα.
Σύμφωνα με τη Charlotte Markey, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Jersey, «Η εικόνα του σώματος δεν αποτελεί απλά μια επιφανειακή ανησυχία, αλλά σχετίζεται με την ψυχική υγεία των ανθρώπων γενικά».

Ο ρόλος του γονέα
Μερικοί γονείς απορρίπτουν εντελώς τις λεπτές κούκλες. Η Markey είπε πως, όταν η κόρη της ήταν μικρή, δεν της αγόραζε αδύνατες κούκλες, εξηγώντας της κάθε φορά γιατί δεν θα έπρεπε να την αγοράσει. «Συζητώντας και εξηγώντας τα πάντα σχετικά με την εικόνα του σώματος στα παιδιά σε νεαρή ηλικία, μπορεί να πετύχουμε θετικές συνέπειες με διάρκεια», είπε.
«Η μελέτη αυτή δεν έχει σκοπό να κάνει τους γονείς να νιώσουν ένοχοι για τα παιχνίδια που αγοράζουν στα παιδιά τους και σίγουρα δεν προσπαθεί να δείξει ότι οι υπερβολικά αδύνατες κούκλες είναι “κακές”. Αυτό στο οποίο στοχεύει είναι να παράσχει χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες οι γονείς μπορούν να λάβουν υπ’ όψιν τους όταν παίρνουν αποφάσεις γι’ αυτά τα παιχνίδια. Οι πολύ αδύνατες κούκλες είναι κομμάτι μιας μεγαλύτερης εικόνας για τις πιέσεις σχετικά με το “ιδανικό” σώμα που δέχονται τα μικρά παιδιά, αλλά και την κατανόηση ότι αυτές οι πιέσεις επηρεάζουν σημαντικά τη διαμόρφωση μιας θετικής εικόνας σώματος», σημειώνει με τη σειρά της η Δρ. Elizabeth Evans από το Πανεπιστήμιο του Newcastle, η οποία επίσης συμμετείχε στη συγγραφή της μελέτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρόλο που η μελέτη έγινε σε ένα μικρό δείγμα, η έρευνα εξέτασε τα παιδιά τόσο πριν, όσο και μετά το παιχνίδι με τις κούκλες, με αποτέλεσμα να εξεταστεί εκτενώς η πραγματική αλλαγή σε κάθε παιδί ξεχωριστά. Σε γενικές γραμμές, τα ευρήματα έδειξαν ότι το παιχνίδι με τις κούκλες μπορεί να επηρεάσει τα πρότυπα ομορφιάς που εσωτερικεύουν τα παιδιά.