Speed Dating: Ραντεβού στα… γρήγορα, αλλά όχι και πρόχειρα | Trend, Ψυχολογία - planbemag.gr
Plan Be Mag
TrendΨυχολογία

Speed Dating: Ραντεβού στα… γρήγορα, αλλά όχι και πρόχειρα

Τι είναι η καινούρια μόδα του speed dating; Γιατί αναζητούμε ταχύτητα ακόμα και στα ερωτικά ραντεβού μας; Κατά πόσο το speed dating διαφέρει από ένα μοντέρνο συνοικέσιο; Ποιους αφορά και ποιοι είναι οι κανόνες του παιχνιδιού;

της Έλενας Κιουρκτσή

Οι εποχές όπου για να βρούμε ένα καλό γαμπρό απαιτούσαν να ρίξουμε καμιά στάμνα σε κάποιο ανυποψίαστο περαστικό -όπως έκανε η Βασιλειάδου στη “Θεία από το Σικάγο”- ή να αναζητήσουμε μέσω καλοπληρωμένης προξενήτρας μια αξιόλογη νύφη, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Το ζητούμενο πλέον δεν είναι απαραίτητα ο γάμος, αλλά το φλερτ, ο ερωτισμός και η σεξουαλική επιθυμία που “κοιτάνε” ανυπόμονα το ρολόι, έχοντας κατά νου πως, κυριολεκτικά και μεταφορικά, “πιέζει ο χρόνος”. Διότι ήδη εκεί κοντά στην ηλικία των 30, οι συναναστροφές καταλήγουν να είναι “μια από τα ίδια”, οι περισσότεροι φίλοι έχουν δεσμευτεί, οι επαγγελματικές και οικονομικές υποχρεώσεις δεν αφήνουν ελεύθερο χρόνο για νέες γνωριμίες και, όσο μεγαλώνουμε, στα μέρη όπου συχνάζουν οι “ευκαιρίες” υπάρχει μια αξιοσημείωτη ηλικιακή απόσταση. Αυτά τα δεδομένα επεξεργάστηκε ένας δαιμόνιος επιχειρηματίας στην Αμερική και το 1999 σκέφτηκε να μετατρέψει ένα παλιό έθιμο του 19ου αιώνα σε μοντέρνο τρόπο γνωριμιών, που πλέον έχει το διεθνές όνομα speed dating. Σήμερα, το παιχνίδι αυτό κάνει θραύση στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου και, αν κάνουμε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα βρούμε περί τα σαράντα γραφεία διοργάνωσης π.χ. στο Λονδίνο, ενώ στο Παρίσι υπάρχουν άλλα τόσα. Όσο για την Ελλάδα, ήταν Οκτώβριος του 2005 όταν διεξήχθη το πρώτο speed dating παιχνίδι στην Αθήνα και έκτοτε μέσω διάφορων εγχώριων γραφείων συνεχίζεται ανελλιπώς με εξαιρετική επιτυχία.

Τι είναι το Speed Dating;

Δεν είναι ραντεβού στα τυφλά, δεν είναι κανονικό ραντεβού, δεν είναι -σε καμία περίπτωση new age συνοικέσιο. Για να το θέσουμε απλά, είναι ένα παιχνίδι στο οποίο συναντώνται και μιλάνε π.χ. δεκατρείς singles του αντίθετου φύλου, ένας προς έναν κάθε φορά, αυστηρά και μόνο για δέκα λεπτά. Οι γυναίκες κάθονται και οι άνδρες μετακινούνται στα τραπεζάκια με το που θα περάσει το δεκάλεπτο.

Όταν τελειώσει η κάθε τετ-α-τετ συνομιλία, ο καθένας εκ των δύο σημειώνει στην match card του αν ενδιαφέρεται να γνωρίσει καλύτερα το άτομο με το οποίο μόλις μίλησε. Αν υπάρχει match (ταίριασμα), αν δηλαδή δηλώσουν και οι δύο πως θέλουν να γνωριστούν, το γραφείο που είναι υπεύθυνο για την διοργάνωση του παιχνιδιού, δίνει στον καθένα το μικρό όνομα και το κινητό τηλέφωνο του άλλου. Τα υπόλοιπα, επίθετα, σταθερά τηλέφωνα, e-mail, είναι στο χέρι τους αν θα τα ανταλλάξουν ή όχι, αφότου συναντηθούν μόνοι τους.

Με άλλα λόγια το speed dating είναι μια μέθοδος γνωριμιών σε μορφή παιχνιδιού, όπου σύγχρονοι εργένηδες, άντρες και γυναίκες, γνωρίζουν άμεσα και γρήγορα, σε “ζωντανό” χρόνο και μέσω αμφίδρομων συνεντεύξεων συμβατά άτομα (διότι έχουμε εκ των προτέρων δηλώσει τις προτιμήσεις μας όπως π.χ. το ηλικιακό γκρουπ που θέλουμε να συμμετάσχουμε) με σκοπό την σχέση ή το γάμο ή, γιατί όχι, και τη φιλία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχουμε σε speed dating είναι να είμαστε άνω των 26 ετών και νομικά ελεύθερος/η.

Σε ποιους απευθύνεται

Γιατί, όμως, να δοκιμάσει κανείς το speed dating; Καταρχάς, διότι έχει την ευκαιρία να γνωρίσει σε ένα βράδυ singles κοντά στην ηλικία και τα ενδιαφέροντά του.

Αν αναλογιστούμε πως πλέον όλοι τρέχουμε με απίστευτους ρυθμούς και το εικοσιτετράωρο δεν αρκεί για να κάνουμε όσα θέλουμε, δεν υπάρχει περίπτωση να γνωρίσουμε τόσα διαφορετικά άτομα σε μία μέρα. Ένας δεύτερος λόγος είναι πως με το speed dating κάνουμε ουσιαστικά ό,τι και στο Facebook -ή παλιότερα στα chatrooms, αλλά με πολύ πιο διασκεδαστικό, ασφαλή και άμεσο τρόπο.

Πάντως, όσοι μετέχουν σε αυτό το παιχνίδι δεν τρέφουν αυταπάτες ότι έτσι θα βρουν το άλλο τους μισό (αν και ποτέ κανείς δεν ξέρει). Οι ηλικίες που είναι δημοφιλέστερο το speed dating στην Ελλάδα είναι στις γυναίκες από 30 έως 40 ετών και αντίστοιχα στους άνδρες από 35 έως 45 ετών, ίσως γιατί σε αυτό το ηλικιακό φάσμα ενδιαφέρει περισσότερο η σοβαρή σχέση ή ο γάμος. Υπάρχει, όμως, πολύς κόσμος που ενδιαφέρεται για το speed dating προκειμένου να διευρύνει τον κύκλο των γνωριμιών του, να έρθει σε επαφή με άτομα με τα οποία έχει κοινά ενδιαφέροντα, ακόμη και να δικτυωθεί επαγγελματικά. Στο εξωτερικό το speed networking είναι εξίσου δημοφιλές με το speed dating. Πρόκειται για μια αντίστοιχη διοργάνωση, με στόχο να δώσει ο καθένας την κάρτα του, να προβάλει το προφίλ του και να δικτυωθεί επαγγελματικά.speed-dating2

Η γνώμη του ειδικού

Το speed dating είναι αποτέλεσμα των μειωμένων διαπροσωπικών σχέσεων στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον και του προβλήματος διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή, εξηγεί η ψυχολόγος Αθανασία Σκαρβελάκη. Όσο οι ώρες εργασίας αυξάνονται, η διάθεση για επικοινωνία και δικτύωση μειώνεται δραματικά. Επιπρόσθετα, η ανάπτυξη σχέσεων στους επαγγελματικούς χώρους κρίνεται αντιδεοντολογική και ο ευρύτερος κοινωνικός και φιλικός κύκλος αποδεικνύεται μικρός για να ικανοποιήσει τις προσδοκίες μας για τον εντοπισμό (του ιδανικού στη καλύτερη) συντρόφου. Το βασικό πλεονέκτημα του speed dating είναι ότι δίνει την ευκαιρία να γνωριστούμε με πολλά άτομα των ίδιων απαιτήσεων με εμάς, απενοχοποιημένα, σε ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον.

Καθότι το “παιχνίδι” δεν ενέχει τον κίνδυνο της ματαίωσης από μια “απόρριψη”, ενώ αντίθετα η εκδήλωση ενδιαφέροντος ανεβάζει την αυτοπεποίθησή μας, τον ενθουσιασμό και τη καλή μας διάθεση. Το γεγονός ότι διέπεται από κανόνες συμβάλλει, ώστε να είναι διακριτά τα όρια, τόσο τα δικά μας όσο και των υπόλοιπων που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Και, σε κάθε περίπτωση, για άτομα τα οποία ενδιαφέρονται να αποκτήσουν σχέση συνιστά μια υγιή “πρόκληση”, περιορίζοντας την εσωστρέφεια και αυξάνοντας την κοινωνικοποίησή τους.

2+1 επιστημονικές “αποκαλύψεις” για το speed dating

  1. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια έδειξε ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες σε speed dating επιλέγουν τους πιθανούς συντρόφους τους στα 3 πρώτα δευτερόλεπτα της συνάντησης. Επίσης, φάνηκε ότι θέματα, όπως ο πρότερος έγγαμος βίος ή το κάπνισμα δεν επηρεάζουν σημαντικά τις προτιμήσεις.
  2. Από έρευνα που έγινε στο Εδιμβούργο προέκυψε ότι το 45% των γυναικών και το 22% των αντρών που συμμετέχουν σε speed dating, βγάζουν “ετυμηγορία” για το αν ενδιαφέρονται να προχωρήσουν την γνωριμία με κάποιον ή κάποια στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα. Επίσης, φάνηκε πως τα ταξίδια ήταν τα πιο επιτυχημένα θέματα συζήτησης για να βρει κάποιος το ταίρι του από ότι οι ταινίες.
  3. Μελέτη από τους Michèle Belot και Marco Francesconi σχετικά με το πώς επηρεάζεται η απόφασή μας για να διαλέξουμε κάποιον ή κάποια, έδειξε ότι οι περισσότεροι επιλέγουν το πιθανό ταίρι τους με γνώμονα το κατά πόσο είναι εφικτή μία σχέση μαζί του/της και τελικά λιγότερο με βάση το πόσο τους αρέσει ο άλλος/άλλη. Η ηλικία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τους άντρες για την επιλογή συντρόφου, ενώ η ηλικία των αντρών παίζει μικρότερο ρόλο στις προτιμήσεις των γυναικών. Ωστόσο, η ίδια μελέτη βρήκε ότι το ύψος των αντρών επηρεάζει την θελκτικότητά τους, η οποία μειώνεται κατά 2% ανά απώλεια ενός εκατοστού του ύψους.