Γιώργος Περρής «H μουσική είναι η μεγαλύτερη ενωτική και ειρηνική δύναμη που υπάρχει…» | Συνεντεύξεις - planbemag.gr
Plan Be Mag
Συνεντεύξεις

Γιώργος Περρής
«H μουσική είναι η μεγαλύτερη ενωτική και ειρηνική δύναμη που υπάρχει…»

Είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους ερμηνευτές της γενιάς του, ο οποίος έχει καταφέρει να μαγέψει με τη βελούδινη φωνή του το κοινό σε όλο τον κόσμο. Έχοντας μονίμως μια βαλίτσα στο χέρι, ο… “Traveller” Γιώργος Περρής επιστρέφει στην Ελλάδα για λίγες συναυλίες, οι οποίες υπόσχονται να ταξιδέψουν τις αισθήσεις μας μέσα από την προσεγμένη επιλογή των τραγουδιών τους, αλλά και τον πρωτοποριακό σχεδιασμό τους.

συνέντευξη στη Μαρία Λυσάνδρου

Ο τίτλος των εμφανίσεών σου του Νοεμβρίου είναι “Traveller”, ένας όρος που αναλύεται με πολλούς τρόπους, στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εξήγησέ μας λίγο το σκεπτικό.
Ο τίτλος αυτός πρωτίστως προέρχεται από ένα καινούργιο τραγούδι που μου έγραψαν η Ευανθία Ρεμπούτσικα και η Λίνα Νικολακοπούλου, και θα περιλαμβάνεται στον δίσκο μας που θα κυκλοφορήσει τέλη Νοεμβρίου. Είναι ένα σημαδιακό τραγούδι για μένα, μιας και η Λίνα, μέσα από τον μαγικό και σοφό της τρόπο, έγραψε γι’ αυτή την αλλαγή που αισθάνομαι να συμβαίνει μέσα μου εδώ και αρκετό καιρό, μία εξέλιξη σε υπαρξιακό επίπεδο που ήρθε και με χτύπησε για τα καλά!
Από την άλλη, το διαλέξαμε ως τίτλο των συναυλιών ακριβώς επειδή η λέξη αυτή μου ταιριάζει απόλυτα: είμαι ένας καλλιτέχνης που έχει την τύχη να ταξιδεύει πολύ με τη μουσική του, έχω τραγουδήσει σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά ταυτόχρονα μου αρέσουν τα ταξίδια και μέσα στην ίδια τη μουσική. Μου αρέσει να πειραματίζομαι, να δοκιμάζω νέα πράγματα και να βουτάω το δάχτυλο μου μέσα στο μέλι του τραγουδιού, πάντα με διάθεση να εξερευνήσω το τι υπάρχει και να το γευτώ.

Είσαι ένας καλλιτέχνης που, τα τελευταία χρόνια, έχει δώσει συναυλίες σε πολλές χώρες στο εξωτερικό. Έχεις παρατηρήσει διαφορές στο κοινό, ανάλογα με τη χώρα; Με τι ενθουσιάζονται περισσότερο, για παράδειγμα;
Δόξα τω θεώ, δεν έχω παράπονο. Τόσο οι ξένοι δίσκοι μου, όσο και οι συναυλίες μου, με έχουν ταξιδέψει σε μέρη, σε σκηνές και σε συνεργασίες που δεν θα είχα φανταστεί ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα! Από τη Lara Fabian και τον Michel Legrand, και από το Lincoln Center της Νέας Υόρκης έως το Palais Theatre της Μελβούρνης, αισθάνομαι μεγάλη ευλογία που έχω παίξει τη μουσική μου σε τόσα διαφορετικά κοινά.
Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι πως η γλώσσα δεν αποτελεί ποτέ σύνορο στη μουσική, όταν το συναίσθημα είναι αυθεντικό. Έχω δει Ρώσους να κλαίνε με ένα γαλλικό τραγούδι, Αμερικάνους να τρελαίνονται για τα ελληνικά μου τραγούδια και Ταϊλανδούς να ξεσηκώνονται με τα αγγλικά! Το πιστεύω ακράδαντα ότι ο κόσμος συγκινείται –και επομένως ενθουσιάζεται– όταν του ανοίγεις το συναίσθημά σου με ειλικρίνεια, χωρίς να προσποιείσαι. Κάποιες φορές, μπορεί να είναι λιγότερο εκδηλωτικό το κοινό, όπως π.χ. στην Ασία, λόγω της δομής της κοινωνίας, αλλά δεν σημαίνει ότι σε αγάπησαν λιγότερο ή ότι δεν τους άγγιξε η μουσική.
Περισσότερα είναι τα κοινά στοιχεία, πάντως, που παρατηρώ στον κόσμο, παρά οι διαφορές. Συγκινούμαι όταν τους ακούω να μου μιλάνε με αγάπη και σεβασμό για την Ελλάδα, όταν Τούρκοι μου λένε πόσο μας αγαπάνε και ότι δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε εμείς, οι λαοί, μεταξύ μας. Γι’ αυτό και θεωρώ πως η μουσική είναι η μεγαλύτερη ενωτική και ειρηνική δύναμη που υπάρχει.

Έχεις σκεφτεί καθόλου να κάνεις και πάλι βάση σου την Ελλάδα ή αυτή η μουσική περιήγηση στον κόσμο είναι “μικρόβιο” τελικά;
Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η ζωή μου πια τα τελευταία 5-6 χρόνια, έχω αποδεχτεί ότι βάση μου είναι η… βαλίτσα μου! Η αλήθεια είναι πως, μετά από 2-3 εβδομάδες παραμονής σε ένα συγκεκριμένο μέρος, αρχίζω και αναρωτιέμαι πότε θα ξαναφύγω. Από την άλλη, η Ελλάδα δεν σταμάτησε να είναι βάση μου, παρά μόνο για ένα μικρό διάστημα γύρω στο 2014-2015, όταν λόγω των υποχρεώσεών μου στο εξωτερικό, πέρασα ελάχιστο χρόνο στην Ελλάδα. Όμως έχω το σπίτι μου, τους φίλους μου, τους ανθρώπους που αγαπώ.
Πάντως, η μουσική περιήγηση σίγουρα δεν είναι μικρόβιο… Περισσότερο “θεραπεία” θα την έλεγα!

Η περιγραφή του “Traveller” κάνει λόγο για μια «πρωτοποριακή παράσταση». Υπό ποια έννοια; Τι διαφορετικό θα δούμε;
Οι συναυλίες αυτές έχουν στηθεί με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο, κάτι που δεν έχω ξανακάνει ποτέ. Με μία νέα τεχνολογία, κάποιες “οθόνες” που είναι σχετικά αόρατες από τον κόσμο, έχουμε στήσει μία παράσταση με βίντεο και ολογράμματα, όπου ο κόσμος των τραγουδιών ενισχύεται από το εικαστικό κομμάτι – και το ανάποδο. Ξαφνικά, λοιπόν, θα βρεθώ να χορεύω μέσα σε μία τεράστια χούφτα ή ένα αστέρι θα έρθει και θα κάτσει στο χέρι μου! Επίσης, μέσα από τα ολογράμματα, θα έχουμε και κάποιους καλεσμένους επί σκηνής.
Όλα αυτά χτίστηκαν πάνω στις ιδέες της Λίνας, καθώς και των Fly Theatre (Κατερίνα Δαμβόγλου – Robin Beer), που ανέλαβαν όλο το εικαστικό μέρος και τα βίντεο. Είναι μία τεράστια πρόκληση για μένα, καθώς η φωνή, η ψυχή και το κορμί πρέπει να είναι σε απόλυτη συγκέντρωση, συνεννόηση και συμμετρία. Αυτό απαιτεί τεράστια πειθαρχία και προσπάθεια, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι αβίαστο, ώστε το συναίσθημα να κυλήσει ελεύθερα.
Από την άλλη, μουσικά αποφασίσαμε οι ενορχηστρώσεις να είναι πιο φρέσκες, κι έτσι ο Αλέξανδρος Λιβιτσάνος έντυσε τα τραγούδια με έναν πιο ηλεκτρονικό, αλλά και κινηματογραφικό ήχο.


Η γλώσσα δεν αποτελεί ποτέ σύνορο στη μουσική, όταν το συναίσθημα είναι αυθεντικό. Έχω δει Ρώσους να κλαίνε με ένα γαλλικό τραγούδι, Αμερικάνους να τρελαίνονται για τα ελληνικά μου τραγούδια και Ταϊλανδούς να ξεσηκώνονται με τα αγγλικά!


perris_2

Πίσω από τις εμφανίσεις αυτές βρίσκεται η Λίνα Νικολακοπούλου, μια μεγάλη μορφή της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής. Πώς είναι να δουλεύει κανείς με έναν τέτοιο άνθρωπο;
Η Λίνα, μαζί με τον Νίκο Γκάτσο, είναι η βίβλος μου στο τραγούδι. Μέσα στα χρόνια, από μικρό παιδί έως σήμερα, μου έδωσε λύσεις στους γρίφους της ζωής μου, αλλά μου γέννησε και άλλα τόσα ερωτηματικά μέσα από τον στίχο της. Αισθάνομαι πολύ ευγνώμων που πραγματοποιήθηκε το όνειρό μου να συνεργαστούμε. Συνειδητοποιώ, μέσα από τη δουλειά και την τριβή μας, για άλλη μία φορά, πόσο ανοιχτόμυαλοι και γενναιόδωροι είναι οι πραγματικά σπουδαίοι καλλιτέχνες.
Η Λίνα δεν αναπαύεται ποτέ, διορθώνει στίχους, ιδέες και τραγούδια μέχρι και την τελευταία στιγμή, προσπαθώντας πάντα να σηκώσει τον πήχυ όλο και ψηλότερα, αλλά και με μία σοφία που προέρχεται από άλλο σύμπαν, από μια άλλη συνθήκη, ανεξήγητη. Με βοηθάει να πάω μπροστά στη δουλειά μου, αλλά και στην ψυχή μου, να εξελιχθώ, να ψαχτώ με έναν τρόπο τόσο ευγενή και ουσιαστικό, που είναι μόνο για το υπέρτατο καλό.

Με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή των τραγουδιών που θα ακουστούν σ’ αυτές τις εμφανίσεις; Υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο σκεπτικό;
Τα τραγούδια των συναυλιών τα επιλέγω πάντα με μοναδικό άξονα το συναίσθημα και το μήνυμα που θέλω να περάσω στο κοινό μου. Πόσω μάλλον τώρα, με την καλλιτεχνική επιμέλεια της Λίνας, η οποία επίσης στοχεύει μόνο σε αυτό.
Ραχοκοκαλιά της παράστασης είναι τα τραγούδια της δισκογραφίας μου, όπως το “Ποιος φοβάται την αγάπη”, η “Ηλιοφάνεια”, το “I will wait for you” και το “Je suis malade”, αλλά και κάποιες διασκευές κομματιών που, ενώ μοιάζουν να είναι εντελώς έξω από τον κόσμο μου, τελικά έγιναν δικό μου κομμάτι, από τους Supertramp, έως και τη Χαρούλα και την Amy Winehouse.
Επίσης, θα παρουσιάσω για πρώτη φορά και 3 τραγούδια από τον δίσκο μας με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και τη Λίνα, που θα κυκλοφορήσει τέλη Νοεμβρίου. Ανυπομονώ να μοιραστώ με τον κόσμο μου αυτό το νέο υλικό που έγραψαν για μένα αυτές οι σπουδαίες κυρίες του ελληνικού τραγουδιού και που μόνο ως δώρα από τον ουρανό μπορώ να τα αισθανθώ.

Υπάρχει κάποιο κομμάτι από όσα θα ερμηνεύσεις, που να είναι το αγαπημένο σου;
Συνήθως η απάντηση μου σε αυτή την ερώτηση είναι πως τα απολαμβάνω όλα ισάξια. Ωστόσο, αυτή τη φορά, έχω όντως ένα αγαπημένο. Λέγεται “Όλα ένα” και είναι το ολοκαίνουργιο μας τραγούδι που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες. Ξεκίνησα να το λέω εδώ και κάποιους μήνες στις εμφανίσεις μου και είδα πόσο το αγκάλιασε ο κόσμος, κι αυτό με γεμίζει χαρά και ελπίδα. Έχει έναν στίχο που σχεδόν κάθε φορά με κάνει να ανατριχιάζω… «Μαζί σου όλα απ’ την αρχή μπορώ, κι εμένα τελικά να συγχωρώ…».

perris3

ΙΝFO
Traveller”
Θέατρο Ακροπόλ (Ιπποκράτους 9 Αθήνα)
Παραστάσεις: 4 και 11 Νοεμβρίου
Έναρξη: 20:30
Προπώληση εισιτηρίων : www.ticketservices.gr (Πανεπιστημίου 39) και σε όλα τα καταστήματα Public
Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210-7234567

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία)
Παράσταση: 8 Νοεμβρίου
Έναρξη: 21:00
Από κάθε εισιτήριο, ένα μέρος θα δοθεί στο «Όλοι Μαζί Μπορούμε»
Επικοινωνία: 2310-895800

Ακούστε το νέο τραγούδι του Γιώργου Περρή