Δρ. Άλκης Καλλιακμάνης "Η Αθλητιατρική μπορεί να ενώσει, ανεξάρτητα από συμφέροντα, οπαδικές προτιμήσεις και ιδεοληψίες" | Συνεντεύξεις - planbemag.gr
Plan Be Mag
Συνεντεύξεις

Δρ. Άλκης Καλλιακμάνης
“Η Αθλητιατρική μπορεί να ενώσει, ανεξάρτητα από συμφέροντα, οπαδικές προτιμήσεις και ιδεοληψίες”

Οι σοβαροί τραυματισμοί, οι αιφνίδιοι καρδιακοί θάνατοι αθλητών, αλλά και η μάστιγα του ντόπινγκ, είναι από τα κρισιμότερα θέματα που απασχολούν τα τελευταία χρόνια την Αθλητιατρική Επιστήμη. Ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του 2ου Ιατρικού Συνεδρίου για τους Αθλητικούς Τραυματισμούς, το οποίο διοργανώνεται στην Αθήνα με πρωτοβουλία της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δρ. Άλκης Καλλιακμάνης, εξηγεί πόσο σημαντική είναι η συστράτευση Πολιτείας, Συλλόγων, ιατρών και αθλητών, σχολιάζει την ετοιμότητα της Ελλάδας και υπογραμμίζει τη μεγάλη σημασία τέτοιων διοργανώσεων για τη διεθνή αναγνώριση της χώρας μας στον τομέα της Αθλητιατρικής. 

συνέντευξη στη Μαρία Λυσάνδρου

Πώς αξιολογείτε εσείς το σημερινό επίπεδο της Αθλητιατρικής στην Ελλάδα, συγκριτικά με χώρες, οι οποίες διαθέτουν μακρά παράδοση στον τομέα του ποδοσφαίρου, όπως π.χ. η Αγγλία, η Ισπανία, η Γερμανία κ.ά.;
Η αλήθεια είναι δυσάρεστη για την πραγματικότητα της Αθλητιατρικής στην Ελλάδα. Μας χωρίζει μεγάλη απόσταση από τις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες σε θέματα έρευνας, εφαρμογής της σε καθημερινό κλινικό επίπεδο, πρόληψης, αποκατάστασης και κυρίως φιλοσοφίας, κουλτούρας και συνεργασίας – ομαδικού πνεύματος. Οι υπεύθυνοι που διοικούν τις Ομάδες δεν έχουν πειστεί ακόμη για την αναγκαιότητα της επένδυσης στην Αθλητιατρική Επιστήμη.
Από την άλλη μεριά, υπάρχουν αξιόλογοι Έλληνες επιστήμονες που προσπαθούν να εκπαιδευτούν και να εφαρμόζουν τη γνώση που αποκτούν στην ελληνική πραγματικότητα και δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι, τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Είστε πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του 2ου Ιατρικού Συνεδρίου σχετικά με τους αθλητικούς τραυματισμούς, το οποίο διοργανώνεται με πρωτοβουλία της ΠΑΕ ΑΕΚ. Ποιοι είναι οι κεντρικοί θεματικοί του άξονες και, κυρίως, ποιοι οι βασικότεροι στόχοι που επιδιώκει να πετύχει;
Φέτος, στη 2η Διημερίδα που διοργανώνουμε, το κεντρικό θέμα είναι ο πολύ σοβαρός τραυματισμός της ρήξης του προσθίου χιαστού στο γόνατο. Θα επιχειρήσουμε, με μια πλειάδα διεθνώς αναγνωρισμένων ομιλητών, να αναλύσουμε την αντιμετώπιση, την αποκατάσταση και την πρόληψη αυτής της κάκωσης, αλλά και να αναδείξουμε ό,τι νέο υπάρχει ως γνώση στην Ευρώπη. Ευελπιστούμε ότι όσοι το παρακολουθήσουν θα κερδίσουν σε γνώση, θα αναθεωρήσουν λανθασμένες απόψεις, θα επιβεβαιώσουν επιστημονικές πληροφορίες που ήδη γνωρίζουν, από τους πλέον ειδικούς.
Παράλληλα, για πρώτη φορά, θα μιλήσουμε για τη μάστιγα του ντόπινγκ και του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου – δύο πολύ σημαντικά θέματα στον αθλητισμό. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε, τόσο εγώ, όσο και η ΑΕΚ που εκπροσωπώ, είναι πως η γνώση είναι παγκόσμια και μοιράζεται με όλους, και ότι η Αθλητιατρική μπορεί να ενώσει, ανεξάρτητα από συμφέροντα, οπαδικές προτιμήσεις και ιδεοληψίες. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να ανταλλάξουμε γνώσεις και γνώμες, να συνάψουμε επιστημονικές συνεργασίες και να χτίσουμε σχέσεις φιλίας μέσα από τέτοια Συνέδρια.

Στο Συνέδριο, λόγο θα έχουν και οι ίδιοι οι αθλητές. Τι ρόλο μπορεί να παίξει η δική τους βιωματική εμπειρία στη βελτίωση του όλου χειρισμού των θεμάτων που θα παρουσιαστούν;
Πάγια θέση μας είναι ότι στο επίκεντρο του αθλητισμού είναι ο ίδιος ο αθλητής. Πρέπει να μάθουμε να ακούμε αυτό που μας μεταφέρουν, και η εμπειρία τους μόνο πολύτιμες πληροφορίες μπορεί να μας δώσει στην αντιμετώπιση των τραυματισμών.
Επίσης, πρέπει να τους μάθουμε να μας εμπιστεύονται, αλλά και να τους εκπαιδεύσουμε σωστά, ώστε αυτός ο λαμπερός κόσμος στον οποίο κινούνται να τους δώσει περισσότερες θετικές παρά αρνητικές εμπειρίες, μέχρι το τέλος της καριέρας τους. Και αυτό είναι ένα μεγάλο χρέος όλων εμάς που ασχολούμαστε με τον Αθλητισμό.

Πόσο τέτοια κρίσιμα αθλητικά ζητήματα, όπως οι σοβαροί τραυματισμοί και το ντόπινγκ, μπορεί να εξαρτώνται και από τρίτους παράγοντες; Για παράδειγμα, η αθλητική νοοτροπία της εκάστοτε χώρας θα μπορούσε να παίζει κάποιον ρόλο στον βαθμό εκδήλωσης αυτών των φαινομένων;
Οι σοβαροί τραυματισμοί και η αποφυγή τους έχουν να κάνουν με πολλούς παράγοντες. Εμπλέκονται οι ίδιοι οι αθλητές, πολλές ειδικότητες Αθλητιατρικής, αλλά και παράμετροι που δεν προσμετρούμε πολλές φορές, όπως η εκπαίδευση των προπονητικών επιτελείων, η πίεση που υπάρχει από τους εκπροσώπους των παικτών, τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο κ.λπ.
Το θέμα του ντόπινγκ είναι αρκετά πιο πολύπλοκο, και η γνώμη μου είναι πως, τελικά, δεν αφορά μόνο στην αθλητική νοοτροπία, αλλά κυρίως στην παιδεία και κουλτούρα μιας ολόκληρης κοινωνίας. Θα πρέπει άμεσα να επαναπροσδιορίσουμε τι εννοούμε “επιτυχία” και “πρωταθλητισμό” και με ποιο κόστος.

Οι ξαφνικοί καρδιακοί θάνατοι αθλητών αποτελούν ένα θέμα που έχει απασχολήσει αρκετά την Κοινή Γνώμη, ιδιαίτερα μετά και τον αιφνίδιο θάνατο του αρχηγού της Φιορεντίνα Davide Astori, πέρυσι τέτοια εποχή. Πόσο ενημερωμένοι είμαστε –και, ιδιαίτερα, πόσο έτοιμοι να δράσουμε– σχετικά με το σοβαρό αυτό ζήτημα στη χώρα μας;
Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από αξιόλογους επιστήμονες και φορείς να ευαισθητοποιηθεί η Κοινή Γνώμη και οι εμπλεκόμενοι φορείς στο ποδόσφαιρο και γενικά στον Αθλητισμό. Δεν αρκεί, όμως, μόνο η ενημέρωση, αλλά απαιτούνται πολλά βήματα όσον αφορά στην αντιμετώπιση και πρόληψη τέτοιων περιστατικών.
Εμείς θεωρούμε υποχρέωσή μας να συμβάλουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε ως επίσημη ΠΑΕ ΑΕΚ.

kalliakmanis2

Τελικά, η ουσιαστική αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων των αθλητικών κακώσεων και του ντόπινγκ είναι θέμα της Πολιτείας, ανώτερων ποδοσφαιρικών Οργανισμών, Συλλόγων, αθλητικών ιατρών ή των ίδιων των αθλητών;
Η απάντηση είναι εύκολη και αβίαστη. Πρέπει να αποτελεί κοινό στόχο όλων μας. Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και όραμα, από την Πολιτεία, μέχρι και τον τελευταίο κρίκο. Τα πάντα, όμως, ανάγονται στην παιδεία – και δη στην αθλητική παιδεία. Έτσι, οφείλουμε να προσπαθήσουμε όλοι μας, ο καθένας από τη πλευρά του. Η γνώση και η ενημέρωση είναι ο μόνος δρόμος, και οφείλουμε όλοι να συνταχθούμε από κοινού.

Το Συνέδριο θα τιμήσουν με την παρουσία τους και παράγοντες μεγάλων Συλλόγων του εξωτερικού, της ίδιας της UEFA, αλλά και σημαντικών ευρωπαϊκών φορέων της Αθλητιατρικής. Δώστε μας κάποιες περαιτέρω λεπτομέρειες…
Τα τελευταία 5 χρόνια, έχω αναπτύξει μια στενή συνεργασία με το ιατρικό επιτελείο της Barcelona FC, η οποία στηρίζεται σε βάσεις φιλίας και κοινού οράματος. Έτσι, οι άνθρωποι της Barcelona FC θα μας τιμήσουν για δεύτερη φορά με την παρουσία τους. Από προσωπικές επαφές που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια (εργασίες, έρευνα, συνέδρια), θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε κορυφαίες προσωπικότητες από διαφορετικούς οργανισμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Κολέγιο Αθλητιατρικής και, για πρώτη φορά, από το Isokinetic και από ομάδα από την Αγγλία. Επιπλέον, θα υπάρχουν ομιλητές από τέσσερα Ελληνικά Πανεπιστήμια, κορυφαίοι στον χώρο τους.
Το πλέον σημαντικό είναι η παρουσία της UEFA σε μια τέτοια εκδήλωση, δείγμα της αναγνώρισης της προσπάθειας που κάνει η ΠΑΕ ΑΕΚ. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιστημονική εκδήλωση Αθλητιατρικής στη χώρα μας το 2019. Πρέπει να τονίσουμε ότι η αρωγή και στήριξη της ΠΑΕ ΑΕΚ σε αυτήν την προσπάθεια είναι καθοριστικής σημασίας.

Ποια είναι η ευρύτερη σημασία της διεξαγωγής τέτοιων αθλητικών συνεδρίων στη χώρα μας, με συμμετοχή τόσο σημαντικών παραγόντων του εξωτερικού, ως προς την “τοποθέτηση” της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη της Αθλητιατρικής;
Η ΑΕΚ πρωτοστατεί την τελευταία διετία σε αυτήν την προσπάθεια. Ο αντίκτυπος είναι εξαιρετικά θετικός, αρκεί να αναλογιστεί κανείς την τεράστια συμμετοχή συνέδρων στην προηγούμενη Ημερίδα, ενώ φέτος για πρώτη φορά θα υπάρχουν σύνεδροι που θα παρακολουθήσουν το συνέδριο και από άλλες χώρες, όχι μόνο από την Ελλάδα. Όλοι οι φορείς που συμμετέχουν (ποδοσφαιρικές ομάδες, επιστημονικές εταιρείες, πανεπιστήμια) αναγνωρίζουν το μέγεθος και την επιτυχία μιας τέτοιας προσπάθειας.
Είναι μιας μορφής δικαίωση για εμάς να εισπράττουμε τον θαυμασμό, αλλά και την έμπρακτη υποστήριξη κορυφαίων ποδοσφαιρικών clubs του πλανήτη. Η ομάδα μου, αλλά κυρίως η χώρα μας –και αυτό είναι τεράστιο κέρδος–, μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, “κατοχυρώνονται” από τεράστιας αναγνωρισιμότητας ευρωπαϊκούς φορείς Αθλητικής Ιατρικής ως ικανές και έχουσες δυνατότητες να συμβάλουν δυναμικά και ουσιαστικά στην εξέλιξη τής εν λόγω επιστήμης.
Η άποψή μας είναι ξεκάθαρη: η χώρα μας έχει το δυναμικό και τις δυνατότητες να αποτελέσει ισότιμο εταίρο άλλων χωρών στον χώρο της Αθλητιατρικής.

Περισσότερες πληροφορίες στα aekfc.gr και afea.gr.
Εγγραφές στο link: https://afea.eventsair.com/aek2/registration/Site/Register

Ο Δρ. Άλκης Καλλιακμάνης είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, εξειδικευμένος σε αθλητικές κακώσεις, Αρθροσκοπική Χειρουργική και ελάχιστα επεμβατική Χειρουργική. Ειδικεύτηκε στη Β΄ Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική Αθηνών.
Υπήρξε συνεργάτης στην Κλινική Αθλητικών Κακώσεων, υπό τη Διεύθυνση του κ. Νικολάου Παντελή (2006-2017), ενώ διατελεί Ιατρός της ΑΕΚ ΠΑΕ από το 2008 έως σήμερα.
Είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών εταιρειών, όπως ΕΕΧΟΤ, ΕΑΕ, ISAKOS, AAOS, ESSKA, ECOSEP, κάτοχος of FIFA Diploma in Football Medicine, certificated in Team Sports Physician Essential Concepts of Barça Innovation Hub, Visitor Doctor for Hip Arthroscopy at ICATME (Catalan University of Traumatology and Sports Medicine).
Τέλος, έχει κάνει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως ομιλητής, με περισσότερες από 150 ανακοινώσεις.