Σταύρος Νιφοράτος: «Θα πηγαίνω όπου με πάει η καρδιά μου» | People - planbemag.gr
Plan Be Mag
Συνεντεύξεις

Σταύρος Νιφοράτος: «Θα πηγαίνω όπου με πάει η καρδιά μου»

Είναι ταλαντούχος, έχει μία έμφυτη ευγένεια και ερμηνεύει μαζί με τον Γιάννη Κότσιρα ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια που ακούγονται τους τελευταίους μήνες στα ραδιόφωνα. Τα «Μαγικά φτερά» είναι από εκείνα τα τραγούδια που σε κάνουν να χαμογελάς, να ελπίζεις, να ονειρεύεσαι. Από αυτά τα τραγούδια που έχουμε ανάγκη, που μας έχουν λείψει. Ο Σταύρος Νιφοράτος πάει εκεί που τον πηγαίνει η καρδιά του, κι εμείς αξίζει να τον ακολουθήσουμε, γιατί το ταξίδι του είναι γεμάτο συναισθήματα και πολλές υποσχέσεις για το μέλλον…

Αν είχες «Μαγικά φτερά», πού θα ήθελες να μεταφερθείς τώρα;

Πρώτα απ’ όλα, να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση. Πάμε, λοιπόν!

Τα μαγικά φτερά που κρύβουμε όλοι μέσα μας έχουν την ικανότητα να μας ταξιδέψουν όπου επιθυμεί το μυαλό και η φαντασία μας, οπότε οι επιλογές είναι ανεξάντλητες και συναρπαστικές. Σίγουρα θα επέλεγα να ζήσω ξανά μαζέματα με την οικογένειά μου, με τους αγαπημένους μου παππούδες που δεν υπάρχουν πια και τους νοσταλγώ γλυκά.

Μουσικά θα ήθελα να κάνω δύο ταξίδια. Το ένα θα ήταν στη δεκαετία του ’60, που είναι η αγαπημένη μου μουσική περίοδος και συγκεντρώνει τις μεγαλύτερές μου αδυναμίες. Το άλλο θα ήταν ένα ταξίδι στο μέλλον, για να ικανοποιήσω την τεράστια περιέργειά μου να δω πώς θα έχουν εξελιχθεί τα διαφορετικά είδη μουσικής, οι φωνές των ερμηνευτών τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, και να ακούσω τι μουσικές θα συγκινούν τον άνθρωπο.

Πώς βιώνεις ως καλλιτέχνης τις δύσκολες εποχές που ζούμε; Ανήκεις στην κατηγορία αυτών που μέσα από την τέχνη τους θέλουν να αναδείξουν το πρόβλημα ή να βρουν τη θετική πλευρά των πραγμάτων;

Οι καλλιτέχνες δεν πρέπει να μένουμε απαθείς και να συμβιβαζόμαστε με τις δυσκολίες της εποχής μας. Κάθε μορφή Τέχνης έχει τη δυνατότητα να αφυπνίζει, να επηρεάζει θετικά, να δίνει δύναμη, να κάνει τους ανθρώπους να τολμούν, να ονειρεύονται και να ελπίζουν. Αυτό θα ήθελα να προσφέρω κι εγώ μέσα από τη μουσική μου.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Γιάννη Κότσιρα και η δημιουργία του τραγουδιού «Μαγικά φτερά»;

Τη συνεργασία αυτή την οφείλω στον στιχουργό του κομματιού, τον εξαιρετικό Νίκο Μωραΐτη. Ήταν αυτός που είχε την ιδέα να γίνουν τα «Μαγικά φτερά» ντουέτο με τον Γιάννη Κότσιρα. Είναι ένας ερμηνευτής που θαυμάζω απεριόριστα καλλιτεχνικά, έμαθα να τραγουδάω ακούγοντας τα τραγούδια του και χάρηκα πολύ που, μέσα από τη συνεργασία μας, γνώρισα έναν πολύ γενναιόδωρο και δοτικό άνθρωπο.

Η επιτυχία που γνωρίζει είναι κάτι που σε χαροποιεί μόνο ή σε αγχώνει παράλληλα για το επόμενο βήμα; Άρχισες να χτίζεις κάποιες προσδοκίες στο κοινό

Προσπαθώ να χαίρομαι και να εκτιμώ το παρόν. Παρόλα αυτά, εργάζομαι εντατικά, δοκιμάζω, πειραματίζομαι και προετοιμάζω αυτό που θα ακολουθήσει. Η δημιουργική ανησυχία για το επόμενο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καλλιτεχνίας. Θέλω να δημιουργώ προσδοκίες και να εκπλήσσω πρωτίστως τον εαυτό μου.

Ποια είναι τα συναισθήματα όταν ακούς το τραγούδι σου στα ραδιόφωνα;

Απέραντη χαρά, αλλά και τιμή. Είναι σαν όνειρο να ακούς τη φωνή σου στο ραδιόφωνο, πλάι σε αυτή ενός τόσο σπουδαίου ερμηνευτή.

Γεννημένος στην Κεφαλονιά, άρα γεννημένος μέσα στη μουσική, πόσο επηρέασαν τα ακούσματα της παιδικής σου ηλικίας τη σημερινή μουσική σου ταυτότητα;

Προέρχομαι από μια φιλόμουση οικογένεια, όπου η μουσική και το καλό ελληνικό τραγούδι των μεγάλων μας συνθετών υπήρχε πάντα μέσα στο σπίτι. Πιτσιρίκι, σε όλες τις γιορτές και τα κυριακάτικα τραπέζια, θυμάμαι να τραγουδάω παρέα με όλους τους συγγενείς επτανησιακά τραγούδια και καντάδες, και να ακούω προσεκτικά το ντουέτο της οικογένειας, τη γιαγιά και τον παππού, να τραγουδάνε σε διφωνία αγαπημένα τους τραγούδια του Μεσοπολέμου. Αν και αργότερα ως έφηβος ανακάλυψα και αγάπησα και διαφορετικά είδη μουσικής, αυτό το περίφημο επτανησιακό bel canto έχει αδιαμφισβήτητα «γράψει» μέσα μου.

Είσαι ανοιχτός σε πιθανές τροποποιήσεις της ταυτότητας αυτής ή έχεις κατασταλάξει; Θα μπορούσες, για παράδειγμα, να κάνεις αντίστοιχα και ένα ντουέτο με έναν καλλιτέχνη του λεγόμενου «εμπορικού τραγουδιού»;

Δεν πιστεύω σε ταμπέλες και κατηγοριοποιήσεις. Καλλιτεχνικά είναι η μεγαλύτερη φυλακή, εγκλωβίζει τη δημιουργία. Θα πηγαίνω όπου με πάει η καρδιά μου.

Προσπαθώ να έχω διαρκώς τις μουσικές κεραίες μου ανοιχτές, να μαθαίνω, να εξελίσσομαι. Και είμαι πάντα ανοιχτός σε οτιδήποτε νιώθω ότι εμπεριέχει μέσα του Τέχνη, είναι ειλικρινές και έχει πρόθεση αγνή.

Ονειρεύοµαι συνεργασίες µε δηµιουργούς που καλούν τον άνθρωπο να εµβαθύνει και να εµπλουτίσει τον ψυχικό του κόσµο.

Υπάρχουν καλλιτέχνες και συνθέτες, με τους οποίους θα ήθελες πολύ να συναντηθείς και να συνεργαστείς στην πορεία σου;

Επειδή, αν αναφερθώ σε ονόματα, θα εξαιρέσω σίγουρα τόσους πολλούς, θα προτιμήσω να σας πω στοιχεία που θα ήθελα να τους χαρακτηρίζουν. Ονειρεύομαι συνεργασίες με δημιουργούς που καλούν τον άνθρωπο να εμβαθύνει και να εμπλουτίσει τον ψυχικό του κόσμο, που δημιουργούν μουσική για την ψυχή του ανθρώπου. Αυτούς που έχουν ως στόχο την ψυχαγωγία, δηλαδή, και όχι απλώς τη διασκέδαση. Καλλιτέχνες που το ήθος, η ευγένεια και η υψηλή αισθητική θα είναι προτεραιότητα και δομική τους ανάγκη.

Οι σπουδές στη γεωγραφία, το μεταπτυχιακό στην Πολεοδομία-Χωροταξία και το διδακτορικό που είναι σε εξέλιξη πώς προέκυψαν ως επιλογές;

Η επιστήμη της Γεωγραφίας ήρθε τυχαία στη ζωή μου. Παρόλα αυτά, αγάπησα ιδιαίτερα τον κλάδο της Ανθρωπογεωγραφίας και τα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και τη διαλεκτική σχέση του ανθρώπου με τη Φύση. Και νομίζω ότι σε αυτό συνέβαλε και η μουσική. Ο ανθρώπινος παράγοντας και η ανάγκη να αναπτύξεις ένα πιο βαθύ βλέμμα προς τον κόσμο είναι εγγενή στοιχεία και της μουσικής.

Θα μπορούσες να φανταστείς τον εαυτό σου να δουλεύει αποκλειστικά πάνω σε αυτό το αντικείμενο;

Η απάντηση είναι σίγουρα αρνητική. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς να παράγω μουσική, είναι μια πηγαία μου ανάγκη. Η μουσική με συγκινεί, με ταξιδεύει και με απελευθερώνει. Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα απ’ την καλλιτεχνική δημιουργία, το μοίρασμα και την επικοινωνία με τον κόσμο.

Η ιδέα ότι, μέσα από το μουσικό μου αποτύπωμα, άνθρωποι θα μπορούσαν να βοηθηθούν και να κάνουν ένα βήμα πιο κοντά στο φως, με γεμίζει ενέργεια και όρεξη να βουτήξω όσο πιο βαθιά γίνεται στη μουσική.

Είσαι γενικά χαμηλών τόνων καλλιτέχνης, χρησιμοποιείς με μέτρο τα social media… Δεν σου αρέσει η υπερέκθεση ή δεν πιστεύεις στη δύναμη των μέσων αυτών;

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι σίγουρα πολύ χρήσιμα εργαλεία για την επικοινωνία της δουλειάς ενός καλλιτέχνη, και η δύναμή τους είναι αδιαμφισβήτητη. Μπορούν να ταξιδέψουν τη μουσική που δημιουργούμε στην άλλη άκρη του κόσμου, γι’ αυτό και φροντίζω να ενημερώνω συχνά για τα μουσικά μου βήματα.

Αντιθέτως, η συνεχής έκθεση της προσωπικής μας ζωής είναι κάτι που δεν με προκαλεί. Μπορώ να σας πω, μάλιστα, ότι είναι κάτι που με απωθεί και με θλίβει γιατί είναι επίπλαστο και, πολλές φορές, καταλήγει να γίνεται και μια τοξική θετικότητα. Προτιμώ να δίνω προτεραιότητα στους ανθρώπους μου, τους φίλους μου, την οικογένειά μου, να χαίρομαι αληθινά την κάθε στιγμή μαζί τους και, ενίοτε, να μοιράζομαι επιλεκτικά κάτι προσωπικό.

Σε τι φάση βρίσκεσαι τώρα και τι να αναμένουμε από εσένα στο άμεσο μέλλον;

Βρίσκομαι σε μια πολύ δημιουργική περίοδο. Προετοιμάζω υλικό, γράφω μουσικές, ακούω τραγούδια και σχεδιάζω προσωπικές παραστάσεις. Σύντομα θα μπορώ να αναφερθώ και πιο συγκεκριμένα. Όλα μου τα νέα θα τα βρείτε στα social media που διατηρώ.

O Σταύρος Νιφοράτος στο Instagram