Βουδαπέστη Η παραμυθένια βασίλισσα του Δούναβη | Ταξίδι - planbemag.gr
Plan Be Mag
Ταξίδι

Βουδαπέστη
Η παραμυθένια βασίλισσα του Δούναβη

Την αποκαλούν “Παρίσι της Ανατολής” – και δικαιολογημένα, αφού εκτός από εντυπωσιακά αξιοθέατα, διαθέτει φινέτσα, πηγαία ζωντάνια και εκλεκτή κουζίνα. 

της Έλενας Κιουρκτσή

Μπορεί ουδεμία σχέση να έχει με το υπέροχο “Ξενοδοχείο Grand Budapest” του σκηνοθέτη Γουές Άντερσον. Ωστόσο, για κάποιον αδιόρατο λόγο, όταν επισκεφτήκαμε τη Βουδαπέστη, τόσο η φωτογραφία όσο και η μουσική της ταινίας μάς φάνηκαν πολύ ταιριαστά με αυτόν τον προορισμό. Όπως και να έχει, η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις ωραιότερες ευρωπαϊκές πόλεις, “υφασμένη” από μπαρόκ κτίρια, μέγαρα art nouveau, αριστοκρατικά καφέ και ρομαντικά μαγαζάκια.
Με τον γαλάζιο Δούναβη να κυλά όπως το περίφημο βαλς του Γιόχαν Στράους, ανάμεσα στη Βούδα, στη δυτική όχθη του, με τους καταπράσινους λόφους και τα πλακόστρωτα σοκάκια, και την Πέστη στην ανατολική όχθη, με τους φαρδείς δρόμους, τα πολυτελή μέγαρα και την έντονη νυχτερινή ζωή, συνδυάζει αρμονικά το παλιό με το καινούριο.
Αυτή η παραμυθένια βασίλισσα είναι απλά συναρπαστική. 

voudapesti2

Τα 10+1 κορυφαία αξιοθέατα
1. Οι γέφυρες που ενώνουν τη Βούδα και την Πέστη. Ο Δούναβης χωρίζει τη Βούδα από την Πέστη, όμως οκτώ εντυπωσιακές γέφυρες τις ενώνουν. Η παλαιότερη εξ αυτών είναι η περίφημη Γέφυρα των Αλυσίδων, της οποίας οι εργασίες κατασκευής ολοκληρώθηκαν το 1849. Από τα πιο δημοφιλή σημεία για φωτογραφίες. Η δε Γέφυρα της Μαργαρίτας είναι η δεύτερη παλαιότερη γέφυρα της ουγγρικής πρωτεύουσας και οδηγεί στο ομώνυμο νησάκι της Βουδαπέστης.

2. Το νησάκι της Μαργαρίτας. Όπως η Νέα Υόρκη έχει το Central Park και το Λονδίνο το Hyde Park, έτσι και η Βουδαπέστη υπερηφανεύεται γι’α αυτό το καταπράσινο νησί-πάρκο στη μέση του Δούναβη. Σε αυτό οι ντόπιοι απολαμβάνουν τα απογεύματά τους ή τα πρωινά τους τα σαββατοκύριακα, ενώ διαθέτει εγκαταστάσεις ταρτάν ειδικά για τρέξιμο, open air εστιατόρια και bars, θερμά λουτρά και open-air theatre. 

3. Λεωφόρος Andrássy και Πλατεία Ηρώων. Η πολυτελής λεωφόρος Andrássy είναι η “καρδιά” του εμπορικού κέντρου της Βουδαπέστης. Κατά μήκος της περνά η ιστορική γραμμή Millennium του μετρό, που είναι η δεύτερη παλαιότερη στην Ευρώπη. Διασχίζοντας τη λεωφόρο, μήκους δύο χιλιομέτρων, θα καταλήξουμε στην Πλατεία Ηρώων, τη μεγαλύτερη της πόλης. Στο κέντρο της βρίσκεται το Μνημείο της Χιλιετίας, με τον αρχάγγελο Γαβριήλ στην κορυφή του, το οποίο ανεγέρθηκε το 1896 για τον εορτασμό της χιλιετίας από την άφιξη των Μαγυάρων στην Ουγγαρία. Στα δεξιά και αριστερά της, βρίσκονται το Μουσείο Καλών Τεχνών και η Αίθουσα Τέχνης Műcsarnok. Τόσο η λεωφόρος Andrássy, όσο και η Πλατεία Ηρώων, έχουν συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. 

4. Συνοικία του Κάστρου της Βούδας. Το Κάστρο της Βούδας ανήκει επίσης στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ από τον 13ο αιώνα που ξεκίνησε η κατασκευή του, έχει δεχθεί πολλές αρχιτεκτονικές παρεμβολές. Οι αυλές του Κάστρου της Βούδας παραμένουν ανοιχτές όλη τη μέρα. Αξίζει να απολαύσουμε τη θέα από τον περίφημο Προμαχώνα των Ψαράδων, του οποίου οι 7 πύργοι συμβολίζουν τις επτά φυλές των Μαγυάρων. Στον λόφο του Κάστρου, μπορούμε να περιπλανηθούμε στην πιο hip νεομπαρόκ γειτονιά με λιθόστρωτα σοκάκια και παλαιοπωλεία με ματριόσκες, παλιά τρενάκια και μουσικά κουτιά με μελωδίες Λίστ.

5. Καθολική εκκλησία του Ματθαίο. Βρίσκεται μπροστά από τον Προμαχώνα των Ψαράδων. Ο ναός ανακατασκευάστηκε τον 14ο αιώνα και πήρε το όνομά του από τον βασιλιά Ματθαίο. Κατά τη διάρκεια της τουρκικής κατοχής, λειτούργησε ως τζαμί, ενώ μετά τις εκτεταμένες καταστροφές που υπέστη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανακατασκευάστηκε σε γοτθικό ρυθμό. Ως τον τρούλο του θα χρειαστεί να ανεβούμε 197 σκαλοπάτια. Επισκέπτη, κουράγιο…

6. Ουγγρικό Κοινοβούλιο. Είναι το σύμβολο της πρωτεύουσας της Ουγγαρίας και το 3ο μεγαλύτερο κτίριο κοινοβουλίου στον κόσμο. Οι εργασίες κατασκευής του διήρκεσαν 19 χρόνια και ολοκληρώθηκαν το 1902. Το “στολίζουν” 365 πύργοι γοτθικού ρυθμού και για τη διακόσμησή του έχουν χρησιμοποιηθεί –κρατηθείτε– 40 κιλά χρυσού. Διαθέτει 690 αίθουσες, 27 πύλες και 29 σκάλες, συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων. Καλύτερα να προμηθευτούμε εκ των προτέρων τα εισιτήριά μας μέσω Διαδικτύου. 

7. Βασιλική του Αγίου Στεφάνου. Είναι (μαζί με το ουγγρικό Κοινοβούλιο) το πιο ψηλό κτίριο της Βουδαπέστης και η μεγαλύτερη καθολική εκκλησία της πόλης. Χρειάστηκαν 54 χρόνια για να κατασκευαστεί και να παραδοθεί το 1905. Στο εσωτερικό της χωράνε 8.000 άτομα, ενώ μας περιμένουν για ανάβαση 364 σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή του τρούλου, με πανοραμική θέα της πόλης. 

8. Η Μεγάλη Συναγωγή. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο (και τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη), με χωρητικότητα πάνω από 3.000 άτομα. Χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, και η αρχιτεκτονική της βασίζεται στο αποκαλούμενο “μαυριτανικό στιλ”, με βυζαντινές, αναγεννησιακές και γοτθικές αναφορές. Εδώ βρίσκεται το Εβραϊκό Μουσείο και το Μνημείο Ολοκαυτώματος. 

9. Κάστρο Vajhahunyad. Βρίσκεται στο πάρκο Varosliget δίπλα σε μια υπέροχη λίμνη. Τον χειμώνα, τμήμα της μετατρέπεται σε παγοδρόμιο. Στο κάστρο στεγάζεται και το Μουσείο Ουγγρικής Γεωργίας.

10. Βιβλιοθήκη Ervin Szabo (Παλάτι Wenckheim). Χτίστηκε στο τέλος του 19ου αιώνα. Μια επίσκεψη εκεί μας ταξιδεύει στην πολυτέλεια αλλοτινών εποχών, που είναι ακόμα εμφανής στις περίτεχνες αίθουσες της βιβλιοθήκης, οι οποίες φωτίζονται από εντυπωσιακούς πολυέλαιους.

10+1. Ο σιδηρόδρομος των παιδιών. Μοναδική εμπειρία για οικογένειες που ταξιδεύουν με παιδιά. Βρίσκεται στους λόφους της Βούδας, και το προσωπικό που λειτουργεί τον σιδηρόδρομο είναι όλοι πιτσιρίκια. Υπό την επίβλεψη των ενηλίκων, τα παιδιά είναι υπεύθυνα για την έκδοση και τον έλεγχο των εισιτηρίων, την κυκλοφορία των συρμών κ.ά. Το τρένο κάνει στάση σε διάφορα δημοφιλή σημεία της περιοχής και κλέβει τις εντυπώσεις. Τσαφ τσουφ, Του Του!

voudapesti3

Χρήσιμες πληροφορίες
Διαμονή: Πολυτελής επιλογή είναι το Kempinski Hotel Corvinus Budapest, του οποίου η αρχιτεκτονική αποτελεί σύμβολο της σύγχρονης Βουδαπέστης (Erzsébet tér 7, Τηλ.: +36 1 429 3777, https://www.kempinski.com/en/budapest/hotel-corvinus/), από 153 ευρώ το δίκλινο. Εναλλακτικά, προτείνουμε το Barceló Budapest (Király u. 16, Τηλ.: +36 1 776 6777, https://barcelo-budapest.go-budapest-hotels.com, από 81 ευρώ το δίκλινο και το Walk Inn Váci 78 ( Váci u. 78, Τηλ.: +36 70 967 6505), από 45 ευρώ το δίκλινο.
Ατμοσφαιρικά καφέ και παγωτό. Η Βουδαπέστη διαθέτει καταπληκτικές καφετέριες, με εξαιρετική φινέτσα. Ξεχωρίζει το Central Café (Centrál Kávéház), ένα από τα παλαιότερα –βιεννέζικου στιλ– στην πόλη, που λειτουργεί από το 1887. Αγαπημένο στέκι δημοσιογράφων, συγγραφέων, ζωγράφων, μουσικών, ηθοποιών και καθηγητών πανεπιστημίου, είναι ανοιχτό μέχρι αργά και προσφέρει αχνιστό καφέ, γλυκά και τοπικές νοστιμιές (Károlyi utca 9, http://centralkavehaz.hu/en/). Το θρυλικό Gerbeaud, στο κέντρο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο παραδοσιακά καφέ ολόκληρης της Ευρώπης. Από το 1884 σερβίρει σε ένα παραμυθένιο περιβάλλον, εκτός από καφέ, λικέρ κεράσι παλαιωμένο σε κονιάκ και σκεπασμένο με μαύρη σοκολάτα (konyakos meggy) (Vörösmarty tér 7-8, https://gerbeaud.hu).
Όσον αφορά το παγωτό, το Gelarto Rosa πραγματικά ξεχωρίζει, όχι μόνο για τα eco friendly συστατικά του, αλλά και από το γεγονός ότι το χωνάκι έχει σχήμα τριαντάφυλλου και, πέρα από τις υπέροχες γεύσεις, είναι ένα απίστευτο κομψοτέχνημα (Szent István tér 3, https://gelartorosa.com/en/).
Τοπικές νοστιμιές. Με έντονες επιρροές από τα Βαλκάνια, τους Οθωμανούς, αλλά και τους Γάλλους, η ντόπια κουζίνα φημίζεται για τη σούπα goulash, που θεωρείται παραδοσιακό έδεσμα (σερβίρεται μέσα σε ένα ανοιχτό καρβέλι ψωμί, που περιέχει συνήθως μοσχαράκι κοκκινιστό), τα lángos (ένας συνδυασμός λουκουμά και τηγανίτας με ξινή κρέμα γάλακτος), το punjena paprika (γεμιστές πιπεριές με ανάμεικτο κιμά και ρύζι σε σάλτσα ντομάτας), τα καπνιστά λουκάνικα Ντεμπρέτσινερ, καθώς και τα γλυκά kürtős με κανέλα απ’ έξω και γέμιση σοκολάτα που θυμίζουν τσουρέκι σε διάφορες γεύσεις.

voudapesti5
Φαγητό. Το αριστοκρατικό Vintage Garden θα μας εντυπωσιάσει με την υπέροχη αισθητική του, το μενού του, συν τα καταπληκτικά γλυκά του (Dob u. 21, Τηλ.: +36 30 790 6619, http://vintagegarden.hu/en/). Στο Μenza, κοντά στην περιοχή της Όπερας, θα δοκιμάσουμε παραδοσιακές γεύσεις σε πολύ καλές τιμές (Liszt Ferenc tér 2, Τηλ.: +36 1 413 1482, http://menzaetterem.hu/). Στην οδό October 6 utca, με κατεύθυνση τη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, θα βρούμε ωραία μέρη για μπίρα και φαγητό, αντίβαρο στην πολύ τουριστική οδό Vaci utca. Το HummusBar ξεχωρίζει για τη λατρεία του στο χούμους, τα φαλάφελ του, τις γευστικότατες σαλάτες του και την εναλλακτική ατμόσφαιρά του (Október 6 u., Τηλ.:+36 1 354 0108, https://hummusbar.hu/en/home/). Τέλος, στην Εβραϊκή συνοικία βρίσκεται το Street Food Karavan, ένας ανοιχτός χώρος με van και καντίνες που σερβίρουν τοπικές λιχουδιές, καλές τιμές και τραπεζάκια για να καθίσουμε (Kazinczy u. 18, https://www.facebook.com/streetfoodkaravan/).
Για ποτό. Υπάρχουν τα bar και υπάρχουν και τα ruin bars της Βουδαπέστης. Με vintage διακόσμηση και απίστευτα χαμηλές τιμές σε ποτά και κοκτέιλ, στεγάζονται σε παλιά εργοστάσια και εγκαταλελειμμένα κτίρια ή συνεργεία αυτοκινήτων. Το clubbing σε μια romkocsma, δηλαδή σε “παμπ στα ερείπια”, περιλαμβάνει live μουσική και ρετρό decadence ατμόσφαιρα. Τα περισσότερα βρίσκονται στην εβραϊκή συνοικία και το πιο γνωστό απ’ όλα είναι το μπαρ Szimpla Kert (Kazinczy u. 14, https://szimpla.hu/). Για πιο χαλαρές καταστάσεις, αξίζουν το Bar 360 με τα γυάλινα ιγκλού (Andrássy út 39, http://www.360bar.hu/) και η υπέροχη από κάθε άποψη μπιραρία Elesztohaz (Tűzoltó u. 22, https://www.elesztohaz.hu/).
Αγορές. Το σαλάμι Ουγγαρίας και η πάπρικα ανήκουν στα must. Στα ατελιέ των Ούγγρων καλλιτεχνών και στα καταστήματα με σουβενίρ, μπορούμε να βρούμε αυθεντικές ουγγρικές παραδοσιακές στολές, καλαίσθητες κοσμηματοθήκες και χειροποίητους σελιδοδείχτες.

voudapesti4


Χαμάμ, αχ, αμάν!
Οι ιαματικές πηγές ανακαλύφθηκαν το 1879 και είναι οι πιο βαθιές και πιο θερμές της ουγγρικής πρωτεύουσας. Με τη μέση θερμοκρασία των νερών να μην πέφτει κάτω από τους 27-30 βαθμούς Κελσίου στην πιο… κρύα εκδοχή τους, τα ιαματικά λουτρά της Βουδαπέστης είναι μια εμπειρία που πρέπει οπωσδήποτε να προσφέρουμε στον εαυτό μας.
Πιο διάσημα είναι τα λουτρά Széchenyi Thermal Bath (http://www.szechenyibath.hu/), σε ένα εντυπωσιακό κτίριο νεομπαρόκ ρυθμού. Διαθέτουν τόσο εσωτερικές, όσο και εξωτερικές πισίνες, καθώς και αίθουσες για σάουνα και ατμόλουτρα. Τα λουτρά Gellért Thermal Bath είναι επίσης πολύ δημοφιλή στους επισκέπτες, χάρη στα περίτεχνα ψηφιδωτά και βιτρό που στολίζουν τις εσωτερικές αίθουσες, αλλά, κατά τη γνώμη μας, υπερτιμημένα, πολύ τουριστικά και ακριβά (http://www.gellertbath.hu/).
Άλλες επιλογές είναι τα ιαματικά λουτρά Rudas (http://en.rudasfurdo.hu/) και Irgalmasok Veli Bej Bath (http://www.irgalmasrend.hu/)


Περισσότερα: https://www.budapestinfo.hu/