Λειψία: Το "μικρό Παρίσι" του Γκαίτε είναι ακόμα ζωντανό! | Ταξίδι - planbemag.gr
Plan Be Mag
Ταξίδι

Λειψία: Το “μικρό Παρίσι” του Γκαίτε είναι ακόμα ζωντανό!

Η μεγαλύτερη πόλη της Σαξονίας συνδυάζει το κλασικό με το μοντέρνο, γοητεύει με την αρχιτεκτονική της και παραμένει μια εναλλακτική –ενίοτε και σκοτεινή– ντίβα, με πάθος για τις τέχνες. 

της Έλενας Κιουρκτσή

Η αλήθεια είναι ότι, όταν βρέθηκα για πρώτη φορά στη Λειψία το 2005, δεν ήταν γιατί η ιστορία της συνδεόταν με “ιερά τέρατα” του ευρωπαϊκού πνεύματος, όπως ο Μπαχ, ο Βάγκνερ, ο Μέντελσον και ο Σούμπερτ. Ούτε για το γεγονός ότι επρόκειτο για μια δυναμική μητρόπολη των βιβλίων με αξιόλογα μουσεία και κτίρια, που αναγεννήθηκε εντυπωσιακά από τις στάχτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η αιτία υπήρξε ένα φεστιβάλ goth μουσικής. Και η πρώτη ανάμνηση ένας καλοντυμένος ψηλόλιγνος κύριος να χάνει… χαρούμενος –επειδή μας βοήθησε– το τρένο του έξω από τον κεντρικό σταθμό. Και κάθε χρονιά που την επισκεπτόμουν για τον ίδιο αμετανόητο λόγο, αντιλαμβανόμουν γιατί ο Γκαίτε (ο οποίος σπούδασε εκεί) περιέγραφε τη Λειψία ως ένα “μικρό Παρίσι” – και όχι, όπως τόνιζε, χάρη στα όμορφα κορίτσια της.
Ωστόσο, μέχρι το 1989 που έγινε και η επανένωση της Γερμανίας, τα πράγματα μόνο ρομαντικά δεν ήταν. Ως βιομηχανικό κέντρο της Ανατολικής Γερμανίας, η Λειψία είχε τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στη χώρα – αν όχι σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Αρχές του 2000, όταν μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η BMW και η Porsche τη μετέτρεψαν σε έδρα παραγωγής, ήρθε τελικά και η ανάπτυξη. Έχοντας απαλλαγεί πλέον από τη φήμη της “πρωτεύουσας των φτωχών της Γερμανίας”, έχει μετατραπεί σε μια Μέκκα του πολιτισμού – και ίσως, για κάποιους, σε ένα “Νέο Βερολίνο”.

Μια σύντομη ανασκόπηση
Η Λειψία (Leipzig) ιδρύθηκε το 900 μ.Χ. από σλαβικό φύλο, και η ονομασία της προέρχεται από τη σλαβική λέξη Lipsk (οικισμός με φλαμουριές). Στο πανεπιστήμιό της, που ιδρύθηκε το 1409 (από τα παλαιότερα της Ευρώπης), φοίτησαν οι συγγραφείς Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε και Έριχ Κέστνερ, οι φιλόσοφοι Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς και Φρειδερίκος Νίτσε, ο πολιτικός Καρλ Λίμπκνεχτ, καθώς και ο συνθέτης Ρίχαρντ Βάγκνερ.
Πολύπαθη από πολεμικές συρράξεις πόλη (με αποκορύφωμα τη Μάχη των Εθνών το 1813 στους Ναπολεόντειους Πολέμους και τον βομβαρδισμό της από τις συμμαχικές δυνάμεις στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου), αναγεννήθηκε μεν, αλλά το ιστορικό κέντρο της δεν διασώθηκε ως είχε.
Στο πρόσφατο παρελθόν πρωταγωνίστησε ως η “Πόλη των ηρώων”, όταν το 1989 έπαιξε κομβικό ρόλο στο κίνημα ενάντια στο καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας, με μαζικές διαδηλώσεις που εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα. Κάπως έτσι έπεσε το Τείχος του Βερολίνου, σηματοδοτώντας το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.


leipsia2

Το top 7 της Λειψίας

leipsia31_Το κυριότερο αξιοθέατο της πόλης παραμένει η Παλιά Πόλη αναγεννησιακού ρυθμού, με τα εντυπωσιακά κτίρια του Παλιού Δημαρχείου (1567) και του Νέου Δημαρχείου (1905) να ξεχωρίζουν. Εξερευνώντας τα σοκάκια της, θα συναντήσουμε το ιστορικό Alte Waage του 1555 και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα με μπαρόκ ρυθμού κτίρια των αρχών του 20ού αιώνα.

2_Οι πιο φημισμένες εκκλησίες της πόλης είναι του Αγίου Θωμά, στην οποία ο Μπαχ υπήρξε μαέστρος της περίφημης χορωδίας αγοριών, του Αγίου Νικολάου και η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Αλεξίου, εις μνήμην των πεσόντων Ρώσων στρατιωτών στους Ναπολεόντειους Πολέμους.

3_Η Νέα Πόλη αποτελεί ένα ενδιαφέρον κράμα πολλών αρχιτεκτονικών ρυθμών, από τον ρομαντικό του 19ου αιώνα, έως τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό και τη μοντέρνα αρχιτεκτονική του 20ου και αρχών του 21ου αιώνα.

4_Στα must-see ανήκουν το κτίριο του ιστορικού Πανεπιστημίου της Λειψίας μαζί με τον ουρανοξύστη του City-Hochhaus, το Μέγαρο Μουσικής, η Νέα Όπερα, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου και ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός (Hauptbahnhof) – ο μεγαλύτερος του κόσμου, με το μήκος πρόσοψής του να φτάνει τα 298 μέτρα και επιφάνεια 83.460 τετραγωνικά μέτρα, που ταυτόχρονα είναι και ένα πελώριο mall.

5_Ανάμεσα στα πολλά μουσεία της Λειψίας, ξεχωρίζουν το Grassimuseum (Εθνογραφικό, Μουσικών Οργάνων, Εφαρμοσμένων Τεχνών), το Μουσείο του Μπαχ και τα μουσεία-οικίες του Μέντελσον, του Σίλερ και του Σούμαν. Το Μουσείο Καλών Τεχνών (Museum der bildenden Künste) φιλοξενεί έργα του Ρούμπενς, του Μονέ και πολλών άλλων, καθώς και μια ενδιαφέρουσα συλλογή Γερμανών ζωγράφων. Οι περιοδικές εκθέσεις ποικίλλουν, από γλυπτική και θρησκευτική τέχνη, μέχρι new media εγκαταστάσεις και φωτογραφικά projects.

6_Το Μνημείο της Μάχης των Εθνών είναι πελώριο και ανεγέρθηκε το 1898-1913, εις ανάμνηση της αιματηρής μάχης της Λειψίας, όπου ο Ναπολέων ηττήθηκε από τους συμμαχικούς στρατούς της Ρωσικής και Αυστριακής Αυτοκρατορίας, και των Βασιλείων της Πρωσίας και της Σουηδίας.

7_Η οικιστική ζώνη του Plagwitz, με ανακαινισμένα κτίρια του 19ου αιώνα, είναι αγαπημένο μέρος των καλλιτεχνών και των μποέμ, και σφύζει από μαγαζιά με αντίκες, κοσμήματα, πίνακες και βιβλία. Σταδιακά, δε, πολλά εγκαταλειμμένα εργοστάσια μεταμορφώνονται κι αυτά σε στούντιο, γραφεία, γκαλερί, προβάδικα και new age μαγαζιά. Στην Zschochersche Straße θα συναντήσουμε πολλά artistic καφέ και ρεστοράν, και στην Karl-Heine Platz ένα εκπληκτικό μεταλλικό γλυπτό με τρομπετίστες.


Wave Gotik Treffen:
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ των θαυμαστών του “απόκοσμου”
Μαθητευόμενοι “μάγοι”, επίδοξα βαμπίρ, πλανεύτρες μάγισσες, μεσαιωνικοί κυνηγοί σκιών, ακόλαστες Λολίτες, αδέσποτοι άγγελοι, ευσυγκίνητα τέρατα, χαμογελαστοί νυχτεριδάνθρωποι, οικογένειες Άνταμς, αλλά και απλοί μουσικόφιλοι, συναντώνται από το 1992 στη μικρή πόλη της Λειψίας για να απολαύσουν το πιο “σκοτεινό” μουσικό γεγονός της Ευρώπης. Εκεί που το “διαφορετικό” είναι ανέλπιστα το… αυτονόητο, και ας μοιάζει με καρναβαλική παρέλαση ή με grotesque υπερβολή.
Το Wave Gotiκ Treffen, το μεγαλύτερο μουσικό gothic φεστιβάλ της Ευρώπης, περιλαμβάνει 15 μουσικές σκηνές και, στις τέσσερις μέρες που διαρκεί, ποιος είδε επιμεταλλωμένη αρβύλα και δε φοβήθηκε!
Όμως, πριν πέσει το Τείχος το 1989, η Ανατολική Γερμανία δεν ήταν και το καλύτερο μέρος να εκφραστείς, καθώς οι εκκεντρικότητες στο ντύσιμο οδηγούσαν σε συλλήψεις και τα gothic πάρτι ακόμα και στη φυλακή. Ευτυχώς αυτές οι… ταλαιπωρίες ανήκουν στο παρελθόν, και κάτι μαυροντυμένοι, σαν κι εμένα, μπορούν να απολαύσουν απερίσπαστοι ένα φεστιβάλ που συγκεντρώνει εντυπωσιακή πληθώρα μουσικών ρευμάτων – από electro και EBM ως neofolk και μεσαιωνική, και από dark wave και industrial ως synthiepop και avant-garde. Όλες τις χρονιές που παρακολούθησα το WGT σκεφτόμουν πως, επιστρέφοντας μετά το τέλος του στην πολύχρωμη και κυνική πραγματικότητα, το να προσαρμοστείς απαιτεί αρκετό καιρό. Προσωπικά, δεν ήταν λίγες οι φορές που, στις πολύβουες γωνιές της Αθήνας, ο μάγος Merlin επέμενε να μου κλείνει πονηρά το μάτι.
Φέτος, τα μαύρα πουλιά θα περάσουν τις πύλες του WGT από 29 Μαΐου έως 1 Ιουνίου.
Περισσότερα: www.wave-gotik-treffen.de

leipsia4

Χρήσιμες πληροφορίες
Διαμονή
Το The Westin Leipzig διαθέτει πολυτελές λόμπι, εντυπωσιακά δωμάτια και μπαρ στον 17ο όροφο με πανοραμική θέα όλη την πόλη. Από 84 ευρώ το δίκλινο (Gerberstrasse 15, Τηλ.: +49 341 9880, https://www.westin-leipzig.de/en/). Το Galerie Hotel Leipziger Hof φημίζεται για τα δωμάτιά του, που είναι διακοσμημένα από ντόπιους gaffiti artists από το μακρινό 1989, και για το καλό του εστιατόριο. Από 83 ευρώ το δίκλινο (Hedwigstrasse 1-3, Τηλ.: +49 341 69740, https://www.leipziger-hof.de/). Το πρώην Accento και νυν Good Morning + Leipzig, πολύχρωμο και διακοσμημένο με pop art αισθητική, προσφέρει εξαιρετικό μπουφέ και συνιστά μια καλή επιλογή αν έχουμε δικό μας μεταφορικό μέσο. Εμείς που επιχειρήσαμε να χρησιμοποιήσουμε νυχτερινό λεωφορείο επιστρέφοντας και χαθήκαμε, είχαμε την εκπληκτική εμπειρία τού να μας βοηθήσει ο… Λειψός οδηγός που μιλούσε μόνο Γερμανικά και να μας αφήσει ακριβώς στην είσοδο του hotel, παρακάμπτοντας ελαφρώς τη συνήθη διαδρομή του. Από 59 ευρώ το δίκλινο (Tauchaer Str. 260, Τηλ.: +49 341 92620, https://ligula.se/en/goodmorninghotels/leipzig/). Αν θέλουμε ολίγη ιστορική αύρα με αυθεντικά ιταλικά έπιπλα, στο Hotel am Bayrischen Platz μπορούμε να κάνουμε κράτηση στο δωμάτιο που διέμεινε ο Karl Marx και η κόρη του τον Σεπτέμβριο του 1847, το οποίο κοστίζει όσο τα υπόλοιπα δωμάτια. 89 ή 99 ευρώ, ανάλογα με την περίοδο, το δίκλινο συμπεριλαμβανομένου πρωινού μπουφέ (Paul-List-Straße 5, Τηλ.: +49 341 140860, https://hotel-am-bayrischen-platz.de).

Για καφέ
Το Dankbar Cafe Leipzig διαθέτει καταπληκτική οροφή, ωραίο στιλ και αξιόλογη γκάμα από ποικιλίες καφέ, γλυκά, σνακ και απεριτίφ (Jahnallee 23, https://www.instagram.com/dankbarleipzig/). Για ολόφρεσκα γλυκά και αρωματικό καφέ ενδείκνυται και το Café Kandler (Thomaskirchhof 11, www.cafekandler.de).

Φαγητό και μπιροποσίες
Για πλούσιο και γευστικό πρωινό σε ατμοσφαιρικό περιβάλλον, αξίζει το Café Grundmann που λειτουργεί από το 1930 (Mahlmannstrasse 16, http://www.cafe-grundmann.de/). Το εμβληματικό –όχι μόνο για τη Λειψία, αλλά για όλη τη Γερμανία– εστιατόριο Auerbachs Keller, που άνοιξε το 1525 και υπήρξε στέκι του Γκαίτε, στεγάζεται στο παλάτι Mädler Passage, σε ένα από τα ομορφότερα art-nouveau κτίρια της πόλης. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία σαξονικής κουζίνας και εντυπωσιακή κάβα (Grimmaische Strasse 2-4, https://www.auerbachs-keller-leipzig.de/). Το Zest είναι το πιο παλιό vegan και vegetarian εστιατόριο της πόλης με προσεγμένη λίστα κρασιών (Bornaische Str. 54, www.zest-leipzig.de). Για σνίτσελ και μοσχαράκι ενδείκνυται το Zill’s Tunnel (Barfußgäßchen 9, www.zillstunnel.de). Άκρως ενημερωμένη η συλλογή με μπίρες του Kaiserbad, σε ένα καταπληκτικό περιβάλλον με κήπο και μενού κεντροευρωπαικής κουζίνας (Karl-Heine-Strasse 93, http://www.kaiserbad-leipzig.de/). Εναλλακτικά, αξίζει μια βόλτα στις μπιραρίες κοντά στην οδό Barfußgässchen, ακριβώς στην αγορά. Μπορούμε να δοκιμάσουμε την Gose, μια μεταζυμωμένη, σκούρα μπίρα με πρωτότυπη γεύση, σπεσιαλιτέ της Λειψίας.

leipsia5

Για βραδινές εξορμήσεις
Για live μουσική, βραδιές πιάνο και παραστάσεις σαξονικών κομεντί περιμένει να μας υποδεχτεί το Gosenschenke “Ohne Bedenken” (Menckestraße 5). Στο υπόγειο του Spizz, κάθε Παρασκευή και Σάββατο άπαντες λικνίζονται σε ρυθμούς jazz, disco και funk (Markt 9, www.spizz.org). Για τους φαν της house και της techno, το Distillery Club διοργανώνει κάθε Παρασκευή και Σάββατο πάρτι με πολλούς DJs (Kurt Eisner Str. 108, www.distillery.de). Για πιο “σκοτεινές” συγκινήσεις υπάρχει και το Dark Flower Club, με γκόθικ αισθητική και ανάλογες μουσικές επιλογές (Hainstraße 12, https://darkflower.club/). Εντυπωσιακό από κάθε άποψη, το Eventpalast (γνωστό και ως Volkspalast), ένα πελώριο club που στεγάζεται σε κτίριο του 1913 (κάτι ανάμεσα σε αρχαιοελληνικό και αποκρυφιστικό ναό), με βαριές κουρτίνες, ινδουιστικά ειδώλια στο μπαρ, πανάκριβους δερμάτινους καναπέδες, πανύψηλους κίονες και ατμόσφαιρα από το “Μάτια ερμητικά κλειστά” του Κιούμπρικ (Puschstraße 10, www.eventpalast-leipzig.de).

Εμπορικές εκθέσεις
Από το 1183, όταν οι κάτοικοι της Λειψίας διοργάνωσαν την πρώτη ετήσια εμποροπανήγυρη μέχρι σήμερα, που οι εμπορικές εκθέσεις διαδέχονται η μία την άλλη, η πόλη έχει αξιοζήλευτη οικονομική ανάπτυξη. Γνωστότερη έκθεση η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου που διοργανώνεται κάθε άνοιξη και είναι αντίστοιχη σε σπουδαιότητα και προσέλευση κόσμου με εκείνη της Φρανκφούρτης.

Ενημερωτικά: Η πόλη της Λειψίας είναι αδελφοποιημένη με τη Θεσσαλονίκη. Απέχει 1 ώρα και 15 λεπτά με τρένο και 2 ώρες οδικώς από το Βερολίνο.

Περισσότερα:
https://english.leipzig.de και www.leipzig.travel/en/