«Σου-Κου» στην Παύλιανη: 7 fast facts

Πολλοί την έχουμε ακουστά ως έναν ενδιαφέροντα προορισμό για σύντομες αποδράσεις, αλλά στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε ούτε κατά πού πέφτει ούτε τι είναι αυτό που την ξεχωρίζει. Πάμε να τη μάθουμε λίγο καλύτερα, απλά, λιτά και απέριττα!

1. Πού βρίσκεται… τελικά;

Η Παύλιανη είναι ένα ορεινό χωριό της Στερεάς Ελλάδας. Ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα της Φθιώτιδας και απέχει 230 χιλιόμετρα περίπου από την Αθήνα (σε 2,5 ώρες θα είμαστε εκεί).

Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.040 μέτρων στην είσοδο του Eθνικού Δρυμού της Oίτης και ουσιαστικά αποτελείται από την Κάτω και την Άνω Παύλιανη (Δώθε και Κείθε Παύλιανη δεν έχουμε!).

2. Τι την ξεχωρίζει;

Και οι δύο γειτονιές του χωριού «χάνονται» μέσα στα έλατα, τις καρυδιές, τις μηλιές και τις καστανιές, αλλά δεν είναι μόνο το οργιώδες τοπίο που συναρπάζει τον επισκέπτη.

Η Παύλιανη βρίσκεται σε τροχιά τουριστικής ανάπτυξης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προσφέρει μια «ολοκληρωμένη εμπειρία» στον επισκέπτη, η οποία θα περιλαμβάνει άνετη διαμονή στους παραδοσιακούς ξενώνες της, νόστιμο φαγητό και κυρίως… ψυχική ανάταση.

3. Τι θα δούμε στο χωριό;

Η εκκλησία του Aγίου Aθανασίου και το Δημοτικό Σχολείο συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, καθώς αναδεικνύουν την κυριαρχία της πέτρας και του ξύλου στην οικιστική ανάπτυξη της Παύλιανης.

Αξίζει, όμως, να επισκεφθούμε και τον αρχαιολογικό χώρο της «Πυράς του Ηρακλή». Εκεί θα δούμε τα ερείπια ενός δωρικού ναού του 3ου αιώνα π.Χ.. στο σημείο αυτό λέγεται ότι αυτοπυρπολήθηκε και τελικά λυτρώθηκε ο Ηρακλής από τον τυραννικό χιτώνα της Δηιάνειρας.

4. Έχει η Παύλιανη πάρκο αναψυχής;

Ναι, κοντά στην Κάτω Παύλιανη και στις πηγές του Aσωπού θα συναντήσουμε ένα μοναδικό φυσικό πάρκο, ιδανικό για μικρά και… μεγάλα παιδιά.

Καθώς περιδιαβαίνουμε στο πάρκο θα ανακαλύψουμε δεντρόσπιτα, κούνιες που αιωρούνται πάνω από το ποτάμι, πολύχρωμες υφασμάτινες αιώρες δεμένες στα έλατα, ένα τραμπολίνο,  ξύλινα τραπεζάκια, σημεία με τάβλι και επιτραπέζια παιχνίδια, και πολλά ακόμη.

Οι πιο περιπετειώδεις, και ενδεχομένως όσοι θα ήθελαν να «κοπιάρουν» τον Ταρζάν, μπορούν να περάσουν με τροχαλία πάνω από τον ποταμό! Τα πιο ήσυχα πνεύματα, από την άλλη, στο πάρκο υδροκίνησης με αργαλειούς και νερόμυλους θα μάθουν πώς υφαίνονταν και πλένονταν τα ρούχα παλαιότερα. Τέλος, οι φανς του Game of Thrones, έχουν τη δυνατότητα, εφόσον διαθέτουν την αντοχή να ακολουθήσουν ένα μονοπάτι 50 λεπτών, να… βγάλουν selfie στο αντίγραφο του διάσημου θρόνου που υπάρχει εκεί.

5. Τι πρέπει να ξέρουμε για το Εθνικό Πάρκο της Οίτης;

Η Οίτη κηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός ήδη από το 1966 και η προστατευμένη περιοχή σήμερα καλύπτει μια έκταση 70 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Τα απέραντα ελατοδάση, οι μεγάλες χαράδρες, τα καταπράσινα οροπέδια και οι κατάφυτες από λουλούδια πλαγιές έχουν συμβάλλει ώστε να χαρακτηριστεί η Οίτη ως ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για τους λάτρεις της φύσης. Βεβαίως, το βουνό έχει, επίσης, αποκτήσει και τον χαρακτηριστικό τίτλο του «βουνού των λουλουδιών».

6. Ποια άλλα χωριά αξίζει να επισκεφθούμε εκεί γύρω;

Τα χωριά που ξεχωρίζουν στην ευρύτερη περιοχή είναι:

  • το πετρόχτιστο χωριό Στρώμη
  • το κεφαλοχώρι Μαυρολιθάρι με τις ωραίες ταβέρνες
  • η Καστριώτισσα με… τον πλάτανο στην πλατεία
  • και λίγο πιο μακριά ο Αθανάσιος Διάκος, ένα γραφικό χωριό με πλακόστρωτη πλατεία.

7. Πότε είναι ωραία να πάμε;

Η Παύλιανη είναι ελκυστική όλο τον χρόνο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ότι τον χειμώνα το τοπίο είναι λευκό και δεν προσφέρεται για περιηγήσεις στη φύση.

Αντιθέτως, η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι ιδανικές εποχές. Την άνοιξη η φύση είναι στα καλύτερά της, ενώ το φθινόπωρο τα πεσμένα κόκκινα φύλλα των δέντρων της προσδίδουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα.