«Μέσα από το Τζάμι: Τρεις Πράξεις»: Μια ταινία-ύμνος στη ζωή εν μέσω πανδημίας

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Χρήστου Μπάρμπα «Μέσα από το τζάμι: Τρεις πράξεις» παρουσιάζει την ιστορία που συγκλόνισε την Ελλάδα, όταν ο Δημήτρης Καμπανάρος, ιδιοκτήτης της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Νέα Θάλπη» στον Άγιο Στέφανο, τον Μάιο του 2020, αποφάσισε από κοινού με τους εργαζόμενους και τους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους να μπουν σε καραντίνα για δυο μήνες, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Η αγάπη, η ευθιξία και η ευαισθησία του Δημήτρη και των ανθρώπων της Νέας Θάλπης για την Τρίτη ηλικία μετέτρεψαν αυτή την ταινία σε έναν ύμνο για τη ζωή, εξασφαλίζοντας το Βραβείο Κοινού Fischer στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το 1ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας DocFest 2021.

Ο Χρήστος Μπάρμπας και ο διευθυντής φωτογραφίας Μιχάλης Γερανιός συμμετείχαν σε αυτό τον εγκλεισμό και, για τρεις εβδομάδες, κατέγραφαν τη ζωή μέσα στο γηροκομείο και την προσπάθεια όλων να νικήσουν τον αόρατο εχθρό. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τη ζωή και την απόφασή τους, που εκείνη τη στιγμή ήταν μοναδική σε εθνικό, ευρωπαϊκό, ίσως και παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτό το διάστημα, άγγιξαν με ευαισθησία, σεβασμό, τρυφερότητα και χιούμορ μια διαφορετική και σκληρή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που, μέσα από έναν παιγνιώδη τρόπο, μέσα από τα βλέμματα, τις σιωπές και τις ιστορίες των πρωταγωνιστών, μεταφέρει τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι στα βάθη της ζωής. Εκεί που πέφτει άπλετο φως στο νόημα της ύπαρξης, στο νόημα της ζωής, σε όλα αυτά που υπερασπίζονται οι πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ και μεταφέρουν απλόχερα στους θεατές του ντοκιμαντέρ «Μέσα από το Τζάμι: Τρεις πράξεις». 

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ κάνει πρεμιέρα στο COSMOTE History τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, στις 22:00.

Δείτε το trailer της ταινίας: