Αν το καλοσκεφτεί κανείς, το συναισθηματικό detox έρχεται, με κάποιον τρόπο, να λειτουργήσει συνδυαστικά με την απώλεια κιλών. Όλοι το έχουμε πει, κάποια στιγμή: «Θέλω να χάσω λίγο βάρος μέχρι το καλοκαίρι». Και είναι λογικό. Ποιος δεν θα ‘θελε να δείχνει «στα καλύτερά του» αυτή την περίοδο, με τις άπειρες προοπτικές για συναρπαστικές διακοπές, αξέχαστες βραδιές διασκέδασης και ενδιαφέρουσες… συναναστροφές; Ωστόσο, όσο και να φροντίσουμε το σώμα μας (και σωστά), τις περισσότερες φορές μάλλον κάνουμε μισές δουλειές: Για να εκμεταλλευτούμε στο έπακρον όσα έχει να προσφέρει το καλοκαίρι, δεν αρκεί να είμαστε «στα καλύτερά μας» μόνο εξωτερικά· πρέπει να είμαστε και εσωτερικά. Κι αυτό, πολλές φορές, αποδεικνύεται μακράν δυσκολότερο.
Πέρα από το περιττό σωματικό βάρος, λοιπόν, χρειάζεται να απαλλαγούμε και από το συναισθηματικό βάρος που, κακά τα ψέματα, συνήθως μας τσακίζει περισσότερο την ψυχολογία. Αλλά όσο κι αν το αναγνωρίζουμε αυτό στα λόγια, το ζητούμενο είναι ένα: πράξεις!
Τι σημαίνει αυτό; Ειδικοί ψυχικής υγείας και life coaches έκαναν στην “Guardian” τις δικές τους προτάσεις για συναισθηματικό detox, κι εμείς επιλέξαμε μερικά ενδιαφέροντα tips τους:
«Κάντε ένα ψηφιακό ξεκαθάρισμα», συμβουλεύει η κλινική ψυχολόγος Dr Charlotte Russell.
Μόνο και μόνο επειδή ακολουθείς κάποιον λογαριασμό πολύ καιρό στα social media, δεν σημαίνει ότι αυτό εξυπηρετεί απαραίτητα και την ψυχολογία σου. Η ειδικός προτείνει να παραλείψουμε από το διαδικτυακό μας… διαιτολόγιο εκείνους τους λογαριασμούς που, με το περιεχόμενό τους, μας στεναχωρούν, μας κάνουν να ζηλεύουμε, να νιώθουμε ανεπαρκείς ή και θυμωμένοι. Το “hate scrolling” μπορεί να αποσπάσει για μεγάλο διάστημα την προσοχή μας από εκείνα που έχουν πραγματικά σημασία. Ας εστιάσουμε σε λογαριασμούς (και στους ανθρώπους πίσω από αυτούς) που μας κάνουν να χαμογελάμε και μας δίνουν ενδιαφέροντα ερεθίσματα, στοχεύοντας στη δημιουργία υγιών σχέσεων online και -γιατί όχι;- offline.
«Κάντε αποτοξίνωση στην… γκαρνταρόμπα σας, όχι μόνο στον οργανισμό σας», προτρέπει η στυλίστρια Lisa Talbot.
Καθώς η ζωή μας αλλάζει όσο μεγαλώνουμε και αυξάνονται οι καθημερινές υποχρεώσεις, παράλληλα αλλάζουν και τα σώματά μας. Αντί να κρατάμε, λοιπόν, παλιά ρούχα που δεν μας κάνουν πια «σε περίπτωση που χάσουμε βάρος, κάποια στιγμή», είναι προτιμότερο να αποδεχτούμε και να εκτιμήσουμε τη νέα εικόνα του σώματός μας. Ας μην αναλωνόμαστε σε εξαντλητικές δίαιτες. Ας μαζέψουμε όλα αυτά τα ρούχα που δεν μας κάνουν πια, κι ας τα δώσουμε σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση ή σε κάποιον που αγαπάμε. Έτσι θα κάνουμε χώρο για καινούργια ρούχα, τα οποία ταιριάζουν στο τωρινό μας σώμα και στο σημερινό μας στυλ.
«Μάθετε να λέτε “όχι”», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Laura Greenwood.
Σας φαίνεται απλό; Κι όμως, δεν είναι. Οι άνθρωποι συνήθως αντλούν ευχαρίστηση από το αίσθημα ότι είναι αρεστοί στους άλλους. Ωστόσο, το να μάθει κανείς να λέει «όχι» και να θέτει υγιή όρια στις διαπροσωπικές του σχέσεις είναι ζωτικής σημασίας, ανεξαρτήτως της αντίδρασης που μπορεί αυτό να προκαλέσει. Ας υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι η δική μας ψυχική ηρεμία είναι απείρως σημαντικότερη από την όποια απογοήτευση αισθανθεί από τις επιλογές μας κάποιος τρίτος.
«Εστιάστε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε», μας συμβουλεύει η life coach Nicola Rae-Wickham.
Αν διανύουμε μια περίοδο άγχους και στρες, είναι πανεύκολο να μας καταβάλουν οι αρνητικές σκέψεις σε χρόνο dt. «Πάρτε ένα χαρτί και δημιουργήστε 3 στήλες», λέει η Nicola. «Στην πρώτη γράψτε τις πτυχές της κατάστασης που μπορείτε να ελέγξετε, στη δεύτερη τις πτυχές εκείνες που μπορείτε να επηρεάσετε και στην τρίτη τις πτυχές που είναι εκτός του δικού σας ελέγχου». Όταν αρχίσετε να καταστρώνετε το σχέδιο δράσης σας, λάβετε υπ’ όψιν σας μόνο την πρώτη στήλη, ώστε να διοχετεύσετε όλη σας την ενέργεια και όλες σας τις δυνάμεις στο να αλλάξετε εκείνα που είναι πραγματικά στο χέρι σας. Και θα δείτε αποτελέσματα.
«Φτάνει πια με την αναβλητικότητα», λέει εμφατικά η ψυχοθεραπεύτρια Clare Flaxen.
Είναι καιρός να εντοπίσουμε τις περιπτώσεις στις οποίες εφαρμόζουμε αυτή την κακή συνήθεια και να προσπαθήσουμε να την καταπολεμήσουμε. Μόλις πας να σκεφτείς «θα δω ένα επεισοδιάκι από εκείνη τη σειρά στο Netflix και μετά θα ξεκινήσω να δουλεύω», βάλε αμέσως στο… mute αυτή τη φωνούλα μέσα στο κεφάλι σου που πάει να σε αποδιοργανώσει. Αντιθέτως, σκέψου «επιλέγω να δουλέψω τώρα, για να έχω μετά τον χρόνο να κάνω ό,τι θέλω». Έτσι θα βοηθήσεις τον εαυτό σου να μην παρασυρθεί από τα παιχνίδια που πάει να σου παίξει το μυαλό σου.
«Διαχειριστείτε αυτά που σας αναστατώνουν», λέει ο performance coach Chris Finn.
Όταν τα λόγια κάποιου μας αναστατώνουν, είναι μια καλή ευκαιρία να εξετάσουμε τι από αυτά θα κρατήσουμε και τι θα αγνοήσουμε. Σύμφωνα με τον Chris, αν νιώσουμε ταραγμένοι από κάτι που ακούσαμε, θα ήταν χρήσιμο να καταγράψουμε τι πιστεύουμε για τον εαυτό μας, για τον άλλον, αλλά και για την ίδια την κατάσταση τη δεδομένη στιγμή. Όσο περισσότερο ανακαλύπτουμε και κατανοούμε τα «βάρη» που κουβαλάμε μέσα μας, τόσο λιγότερη δύναμη τους επιτρέπουμε να έχουν πάνω μας. Και αυτή είναι η πεμπτουσία στο συναισθηματικό detox.
«Προτιμήστε την αυτο-συμπόνια από τη φιλαυτία», λέει με νόημα η life coach Mandy Taylor.
Tα social media συχνά ενθαρρύνουν τη φιλαυτία και τη ματαιοδοξία, ευνοώντας σε κάποιες περιπτώσεις και διαδικτυακές συμπεριφορές, όπως το ghosting, που αποδεικνύονται εγωιστικές ή και βλαπτικές. Η αυτο-συμπόνια σχετίζεται κυρίως με την αποδοχή και αγάπη του εαυτού μας με τα ελαττώματά του. Αν εξασκήσουμε την αυτο-συμπόνια, λέει η Mandy, αυτό θα μας δώσει μεγαλύτερη ψυχική δύναμη, θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε πιο υγιείς σχέσεις και θα μας καταστήσει πιο διαθέσιμους συναισθηματικά απέναντι σ’ αυτούς που μας ενδιαφέρουν.
Φαινομενικά απλά tips για το συναισθηματικό detox, τα οποία όμως απαιτούν αποφασιστικότητα και, κυρίως, διάθεση εκ μέρους μας να «ξεβολευτούμε». Έστω και κάποια από αυτά να εφαρμόσουμε, λίγα συναισθηματικά «κιλάκια» θα τα χάσουμε, πού θα πάει…