Ένα παιδικό βιβλίο μας γνωρίζει τη Βόρεια Ελλάδα | planbemag.gr
Plan Be Mag
παιδικό βιβλίο
Trend

Ένα παιδικό βιβλίο μας γνωρίζει τη Βόρεια Ελλάδα

Η Σοφία Αλεξίου, συγγραφέας μιας σειράς ταξιδιωτικών οδηγών για παιδιά στην Ελλάδα και δημιουργός των παιδικών ξεναγήσεων «Αθηνοπεριπέτειες» και «Αλιμοπεριπέτειες», που με παιχνίδια και μύθους συστήνουν σε μικρούς και μεγάλους την περιοχή της Ακρόπολης, της Πνύκας και του Αλίμου, μας ταξιδεύει σε πέντε μαγικές τοποθεσίες της Βόρειας Ελλάδας, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα» (εκδ. Ψυχογιός). 

Planbe teamPlanbe team

Η Σοφία Αλεξίου, συγγραφέας μιας σειράς ταξιδιωτικών οδηγών για παιδιά στην Ελλάδα και δημιουργός των παιδικών ξεναγήσεων «Αθηνοπεριπέτειες» και «Αλιμοπεριπέτειες», που με παιχνίδια και μύθους συστήνουν σε μικρούς και μεγάλους την περιοχή της Ακρόπολης, της Πνύκας και του Αλίμου, μας ταξιδεύει σε πέντε μαγικές τοποθεσίες της Βόρειας Ελλάδας, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα» (εκδ. Ψυχογιός).

Πρώτη στάση: Όλυμπος

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για μια επίσκεψη στο πιο ξακουστό βουνό της Ελλάδας, το ορμητήριο των ολύμπιων θεών, που ορθώνεται ανάμεσα στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία. Ένα μέρος επικό, που μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε τις ολάνθιστες πλαγιές του, γεμάτες με οξιές, πλατάνια και αγριοφράουλες. Η τέλεια ευκαιρία για να περιηγηθούμε στους πρόποδες του βουνού, εξερευνώντας το Δίον, την ιερή πόλη των Μακεδόνων με τους ναούς της, το αρχαίο θέατρο και τα ιερά αγάλματα μέσα σε λιμνούλες και καταπράσινες απλωσιές.

Ένα από τα σημαντικά ιερά στο Δίον είναι αυτό της Δήμητρας. Λίγο έξω από τα τείχη και την πύλη του κεντρικού δρόμου, θα εντοπίσετε δύο διθάλαμα κτίρια, με πρόσοψη στην ανατολή. Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκε εκεί μαρμάρινη κεφαλή, η οποία τυπολογικά παρέπεμπε στη θεά Δήμητρα. Στα νότια της πόλης, θα συναντήσετε τα αρχαία λουτρά, τις θέρμες, ενώ για τους πιο τολμηρούς το ραντεβού δίνεται στο Λιτόχωρο, για να ξεκινήσουν από εκεί μία ανάβαση στον Μύτικα, την πιο ψηλή κορφή του Ολύμπου. Καπέλο, σακίδιο, νερό και φύγαμε!

παιδικό βιβλίο

Δεύτερη στάση: Χαλκιδική

Ιδανικός προορισμός για διακοπές σε παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, σε έναν τόπο όπου γεννήθηκαν οι Γίγαντες, σύμφωνα με τον μύθο. Στην Κασσάνδρα, βουτιές σε κρυστάλλινα νερά θα κάνετε στο Πευκοχώρι, στην Καλλιθέα, στη Σίβηρη, στην Άφυτο και στην πανέμορφη Σάνη, η οποία είναι γεμάτη πεύκα που φτάνουν ως τη θάλασσα. Σε ένα λόφο της στέκει ένας Πύργος αρχοντικός και, αν είστε τυχεροί, κοντά του θα συναντήσετε βουβόκυκνους και εξωτικά φλαμίνγκο.

Μην παραλείψετε να εξερευνήσετε το Σπήλαιο Πετραλώνων, όπου έζησε ο αρχαιότερος άνθρωπος της Ευρώπης, στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, μα και το Ποσείδι, όπου υπήρχε ένας από τους πιο παλιούς ναούς του θεού Ποσειδώνα.

Στη Σιθωνία επιδοθείτε σε εκδρομές στα γραφικά της ψαροχώρια στον Νέο Μαρμαρά, στο Πόρτο Κουφό και στην Βουρβουρού, ενώ πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μια βουτιά στις Καβουρότρυπες με τα τιρκουάζ νερά και τους λευκούς βράχους. Τέλος, αν είστε λάτρεις της φιλοσοφίας και των αρχαιολογικών θησαυρών, μη χάσετε τα Αρχαία Στάγειρα, την πατρίδα του Αριστοτέλη, του μεγαλύτερου φιλοσόφου της αρχαιότητας, και δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Θα τα συναντήσετε περίπου 500 μ. νοτιοανατολικά του σημερινού χωριού της Ολυμπιάδας, πάνω σε μια μικρή, ορεινή χερσόνησο, η οποία ονομάζεται Λιοτόπι.

Δίπλα στα Αρχαία Στάγειρα, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε με τα παιδιά το Πάρκο Αριστοτέλη, που είναι γεμάτο με παιχνίδια βασισμένα στις εφευρέσεις του μεγάλου φιλοσόφου!

Τρίτη στάση: Αρχαία πόλη των Φιλίππων και Αμφίπολη

Δύο πόλεις-υπαίθρια μουσεία, που χρειάζεται να προστεθούν στον εκδρομικό σας χάρτη, βρίσκονται στον νομό Καβάλας και είναι αποκάλυψη! Η πόλη των Φιλίππων, που πήρε το όνομά της από τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σας προσκαλεί σε μία περιήγηση στην Ακρόπολη, στο Θέατρο και στη μεγαλοπρεπή αγορά με θέα το επιβλητικό βουνό Παγγαίο, που στην αρχαιότητα είχε χρυσό και ήταν μεγάλος θησαυρός της περιοχής!

Επόμενο ραντεβού η Αμφίπολη, μια σπουδαία πόλη και εμπορική δύναμη των Μακεδόνων. Στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα θαυμάστε τον Λέοντά της, το πέτρινο λιοντάρι που φτάνει τα έξι μέτρα, και περπατήστε στα ενδότερα της πόλης για να εξερευνήσετε από κοντά το θέατρο, το Γυμνάσιο και τη σπηλιά του λόφου Καστά. Εκεί βρέθηκαν Σφίγγες και Καρυάτιδες, που κρατούν ακόμη και σήμερα επτασφράγιστα μυστικά σε ερευνητές και αρχαιολόγους.

παιδικό βιβλίο

Τέταρτη στάση: Θάσος

Από τις καλοκαιρινές εξορμήσεις μας δεν γίνεται να λείπουν τα νησιά. Γι’ αυτό και, από το λιμάνι της Καβάλας, αξίζει να σαλπάρετε για τη Θάσο! Είναι ένα νησί καταπράσινο στο Βόρειο Αιγαίο, με πρωτεύουσα και λιμάνι τον Λιμένα της, ιδανικό για αρχαιολογικούς περιπάτους στην αρχαία πόλη, στο θέατρο, στην αγορά και στην Ακρόπολη. Εκεί θα εξερευνήσετε τον ναό του Ηρακλή, που τον λάτρευαν στο νησί, και το ιερό ενός σπουδαίου Ολυμπιονίκη της αρχαιότητας, του τρανού Θεαγένη.

Για ονειρεμένα μπάνια κατευθυνθείτε στον Παράδεισο, στη Σαλιάρα και στην Γκιόλα, όπου θα κάνετε βουτιά σε μία μοναδική πισίνα της φύσης με σμαραγδένια νερά. Ο μύθος λέει πως δημιουργήθηκε από τον Δία σαν δώρο στην πανέμορφη θεά Αφροδίτη! Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού με τον φοβερό Κούρο, το άγαλμα της Αφροδίτης και άλλους ανεκτίμητης αξίας θησαυρούς.

Πέμπτη στάση: Σαμοθράκη

Στα βόρεια, φτάνοντας στην Αλεξανδρούπολη, δεν υπάρχει καλύτερος προορισμός από το νησί της Σαμοθράκης. Ένας παράδεισος με καταρράκτες, για δροσερές βουτιές σε φυσικές πισίνες. Το μέρος όπου ανακαλύφθηκαν όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις εμβληματικές Νίκες, αγάλματα της φτερωτής θεάς που ανάγγελλε ποιος νίκησε μετά από κάθε μάχη, σύμφωνα με τον μύθο. Ένα μέρος ιδανικό για περιπάτους μέσα στη φύση, στο βουνό Σάος, όπου θα απολαύσετε μια διαδρομή ανάμεσα σε τρεχούμενα νερά και άγριες πεταλούδες.

Έπειτα από τις αναβάσεις, επισκεφτείτε οπωσδήποτε τις παραλίες του νησιού για τις πρώτες βουτιές της καλοκαιρινής σεζόν σε καταπράσινα νερά – στην Παχιά Άμμο, στον Βάτο, στο Γυαλί και σε άλλα μέρη ονειρικά. Μην παραλείψετε, φυσικά, μια βόλτα στη Χώρα της Σαμοθράκης, με το επιβλητικό της κάστρο και την πλατεία, για γλυκίσματα και παιχνίδι με τα παιδιά!

παιδικό βιβλίο

Ανακαλύψτε περισσότερους προορισμούς στο «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα» (κείμενα Σοφία Αλεξίου, εικονογράφηση Μάρω Αλεξάνδρου): Η Έλλη και ο Ερμής, παρέα με τον σκύλο τους Ντίνο, μέγα οικολόγο, και τη φίλη τους Σοφία, μια περήφανη αρκούδα από τη Μακεδονία, εξερευνούν μνημεία, έθιμα, σπάνια ζώα και φυτά, μέσα από ιστορίες της ελληνικής παράδοσης και της μυθολογίας.

Στην ίδια σειρά κυκλοφορεί και το «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα», και τα δύο από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

https://sofiaalexiou.gr/

παιδικο βιβλιο

 

H Σοφία Αλεξίου στο Instagram