The Divorce Planner | Trending now - planbemag.gr
Plan Be Mag
Trend

The Divorce Planner. Η Έστα Ράζου οργανώνει τον χωρισµό µας

Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να οργανώσουμε τα ευχάριστα γεγονότα της ζωής μας. Τον γάμο, για παράδειγμα. Είναι μια στιγμή που φροντίζουμε να την οργανώσουμε στην εντέλεια, με τη βοήθεια ειδικών. Τι γίνεται, όμως, με τον χωρισμό; Σ’ ένα διαζύγιο, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ πιο δύσκολο και περίπλοκο στη διαχείρισή του, μένουμε μόνοι μας να διευθετήσουμε τα πάντα. Κάπου εδώ, λοιπόν, μπαίνει στο πλάνο η Έστα Ράζου με την ομάδα του «The Divorce Planner».  

της Λίλας Σταμπούλογλου

Hταν μια ιδέα που ήρθε ξαφνικά, υποσχόμενη να καλύψει το κενό και να μας δώσει μια χείρα βοηθείας στο δαιδαλώδες μονοπάτι της λύσης μιας σχέσης. Ειδικά αν είχαμε επενδύσει επάνω της πολλά και πέσαμε έξω.
Τον όρο «The Divorce Planner» τον εμπνεύστηκε η ίδια η Έστα Ράζου και, μάλλον, είναι και η μοναδική, μιας και δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο κάτι παρόμοιο. Το γεγονός ότι, σε κομβικές στιγμές της ζωής μας όλοι μπορεί να περάσουμε τον χωρισμό ή την απώλεια, ήταν εκείνο που την έκανε να σκεφτεί την ιδέα και να τη βάλει σε λειτουργία. Όπως λέει, «το The Divorce Planner είναι η απάντηση που, σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, θα μας δώσει τα μέσα ώστε να προχωρήσουμε με νέα αυτοπεποίθηση στη ζωή μας».
Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να ξεπεράσεις ένα χωρισμό, ειδικά επώδυνο, αλλά η επιθυμία της εμπνεύστριας του «The Divorce Planner» είναι να δώσει μια διέξοδο ελπίδας και αισιοδοξίας σε όσους βιώνουν τον πόνο, την απογοήτευση και τις σκοτεινές πλευρές της αγάπης. «Όλοι μας αξίζουμε την ευτυχία», μου λέει. Πολύ ωραίο ακούγεται, είναι αλήθεια, αλλά πόσο εφικτό είναι να το καταφέρουμε; Ο χωρισμός είναι ένας μικρός θάνατος, λένε.
Τη ρωτάω αν υπάρχει μια συνταγή, μια μέθοδος που ακολουθεί η ομάδα της, όταν κάποιος ζητάει τη βοήθειά τους. «Η στιγμή του χωρισμού, της απώλειας, του νέου ξεκινήματος, είναι πολλές φορές στην αρχή σαν μια πορεία χωρίς πυξίδα. Ο άνθρωπος που υποφέρει, που νιώθει προδομένος, που δυσκολεύεται να συνεχίσει, δεν έχει αρχικά έναν προσανατολισμό. Κρατά τον εαυτό του φυλακισμένο σε μια ζωή χωρίς αποθέματα αγάπης», απαντά η κα Ράζου, υποστηρίζοντας ότι, με τη βοήθεια της ομάδας της, ο χωρισμένος θα βρει μια νέα διαδρομή στη ζωή που ξεκινάει. «Έχουμε μελετήσει ένα πρόγραμμα δράσεων, προσαρμοσμένο βέβαια πάντοτε στον καθένα ξεχωριστά και στη μοναδικότητά του. Εμείς εργαζόμαστε για να γίνουν πιο σοφά και πιο απολαυστικά τα πρώτα κρίσιμα βήματα, γιατί όλοι έχουμε τη δύναμη, αρκεί να βρούμε τον τρόπο να την επικαλεστούμε».

Όπως είναι λογικό, οι περισσότεροι αναζητούν υπηρεσίες εμψύχωσης, σε μια προσπάθεια να τα ξαναβρούν με τον εαυτό τους, να πιστέψουν στο αύριο και να κάνουν όνειρα εκ νέου. Και, όπως πληροφορούμαι, στο «The Divorce Planner» βρίσκουν ειδικούς συμβούλους, μέντορες, ψυχολόγους και coaches. Όπως αναφέρει η δημιουργός του, «…κάνουμε μια ψυχική μετάγγιση δύναμης, κουράγιου, αποφασιστικότητας για να προχωρήσουν και, πάνω απ’ όλα, να ξαναθυμηθούν την ομορφιά και τη χαρά της ζωής. Πολλές υπηρεσίες περιλαμβάνουν εξελικτικά και θεραπευτικά παιχνίδια, δραστηριότητες αναψυχής, όπως ειδικές εκδρομές, retreats, ταξίδια με σκάφος, δρώμενα με ειδικές βιωματικές παραστάσεις κ.λπ.».

Τώρα, όμως, θα σας πω το καλύτερο. Έχετε ξανακούσει για Divorce Party, «Πάρτι Χωρισμού» δηλαδή; Να μία ακόμα ευφάνταστη υπηρεσία που μπορεί να σου διοργανώσει η ομάδα της κας Ράζου. Μια αποχαιρετιστήρια συνύπαρξη με φίλους, στην οποία οι δύο χωρισμένοι θα μοιράζονται την αμοιβαία ευγνωμοσύνη για τα θετικά και όμορφα στοιχεία της σχέσης που αποφάσισαν να σταματήσουν. Το θεωρείτε αρκετά προχωρημένο; Ίσως είναι, αλλά σκεφτείτε πόση τρυφερότητα και κατανόηση κρύβει ένα τέτοιο πάρτι. Αυτά είναι που, πολύ συχνά, λείπουν από τους χωρισμούς, αφήνοντας όλο το πεδίο ελεύθερο για τα αρνητικά συναισθήματα, τον θυμό και την απογοήτευση.

Η τελευταία μου ερώτηση έχει να κάνει με τους χωρισμένους μπαμπάδες με παιδιά, οι οποίοι είναι μια κατηγορία από μόνοι τους. «Στην αρχή είναι πιο πιθανό ένας άντρας που απομένει μόνος να βρίσκεται σε σύγχυση. Να μην ξέρει πώς να βάλει μια τάξη σε όσα θα πρέπει να διαχειριστεί. Διατροφή, νέο σπίτι, νέες συνήθειες, σαββατοκύριακα μόνος με τα παιδιά ή διακοπές μαζί τους. Ακριβώς γι’ αυτό, δοκιμάζεται η ευαισθησία και η ικανότητά του να επανοργανώσει τη ζωή του», απαντά η κα Ράζου, προσθέτοντας ότι το «The Divorce Planner» στέκεται στο πλάι του ως συμπαραστάτης και σύμμαχος.
«Τα προγράμματα που αναφέρονται στους μπαμπάδες είναι ποικίλα, σύμφωνα βέβαια με τα ενδιαφέροντα και την ηλικία κάθε παιδιού». Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι, αν είσαι χωρισμένος μπαμπάς με παιδί, μπορούν να σου προτείνουν ιδέες και λύσεις για εξορμήσεις και δραστηριότητες εντός Αττικής για το σαββατοκύριακο, αλλά και τριήμερα και εκδρομές σε όλη την Ελλάδα.
Με πολλή περηφάνια, η κα Ράζου μού μιλάει για τα τριήμερα στα χνάρια της Ελληνικής Μυθολογίας: «Προάγουν τη φαντασία των παιδιών μέσα από θεατρικά δρώμενα που εξελίσσονται στον τόπο του μυθικού ήρωα που εξερευνούμε. Μέσα από τις αδυναμίες και την ευρηματικότητα των ηρώων, τα παιδιά μαθαίνουν ότι κάθε εμπόδιο μπορεί να ξεπεραστεί. Να αναφέρω ότι για τη δημιουργία των ανωτέρω προγραμμάτων συμμετέχουν εμψυχωτές, διασκεδαστές, ηθοποιοί, παιδοψυχολόγοι, παιδοψυχίατροι».

Τι άλλο κάνει η ομάδα της Έστας Ράζου; Μπορεί να πάρει τα πράγματά μας από το σπίτι των πρώην μας για να μην αναγκαστούμε να πάμε εμείς, μπορεί να «εξαφανίσει» τα δικά τους πράγματα από το σπίτι μας για να μη μας τους θυμίζουν, μπορεί να αναδιοργανώσει τον χώρο που μέχρι πρότινος μοιραζόμασταν με κάποιον ή να αλλάξει την γκαρνταρόμπα μας γιατί, όσο να πεις, μετά από έναν χωρισμό μια ανανέωση τη θέλουμε, μπορεί ακόμα να μας στείλει και ταξίδι αναψυχής για να θυμηθούμε ότι η ζωή είναι εκεί έξω και μας περιμένει.
Τελικά, «τι είναι ένας χωρισμός, αν μπορούσατε να τον περιγράψετε με μια φράση», τη ρωτάω. «Όπως λέει ο Clint Eastwood, υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να έχεις ευτυχισμένο γάμο. Μόλις τον μάθω, θα παντρευτώ ξανά», μου λέει και προσθέτει: «Πιστεύουμε, όμως, ότι κάθε χωρισμός κρύβει μέσα του ένα πλησίασμα στην ένωση με τον αληθινό εαυτό μας. Μας εκπαιδεύει να ξεχωρίσουμε τι είναι σημαντικό στη ζωή για μας και τι θα ήταν καλό να αφήσουμε πίσω. Ένας επιτυχημένος χωρισμός αφυπνίζει τη δίψα για μια αυθεντική ζωή».
Ένας επιτυχημένος χωρισμός αφυπνίζει τη δίψα για μια αυθεντική ζωή. Θα κλείσω μ’ αυτό, γιατί ακούγεται πολύ όμορφο και συνειδητοποιημένο. Κι αν χρειάζεται κανείς βοήθεια για να το πετύχει, αν μη τι άλλο, τώρα ξέρει από ποιους μπορεί να τη ζητήσει.