Μενού Ιανουαρίου

menu_january

dalianisO chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους.

Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!


Σούπα βελουτέ με κουνουπίδι

Σούπα βελουτέ με κουνουπίδι

Υλικά
1 κεφάλι κουνουπίδι, κομμένο σε μικρά κομματάκια
2 κουταλιές της σούπας ψημένο σκόρδο, αρωματισμένο με ελαιόλαδο
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη σκόρδου
1 1/2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 ml ζωμός κότας
1 φλιτζάνι γάλα
1 κουταλιά ξηρό σέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C. Βάζουμε το κουνουπίδι σε ένα μικρό ταψί, ρίχνουμε λάδι από πάνω, μοσχοκάρυδο, σκόνη σκόρδου, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε. Ψήνουμε το κουνουπίδι στον προθερμασμένο φούρνο, ανακατεύοντας κάθε 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει, από 30 έως 40 λεπτά. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη.
Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας για περίπου 10 λεπτά. Πασπαλίζουμε τα κρεμμύδια με αλεύρι και ανακατεύουμε. Σιγά-σιγά ρίχνουμε τον ζωμό κοτόπουλου και το γάλα στο τηγάνι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα, μέχρι όλο το αλεύρι να διαλυθεί. Το αφήνουμε να βράσει, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει, και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Ανακατεύουμε το σέρι και το καβουρδισμένο κουνουπίδι, και σερβίρουμε.


Πατατοσαλάτα με κοτόπουλο, μπέικον και μουστάρδα

Πατατοσαλάτα με κοτόπουλο, μπέικον και μουστάρδα

Υλικά
1 κιλό πατάτες
1/4 κούπας ελαιόλαδο
1 φιλέτο στήθος κοτόπουλου
6 φέτες μπέικον
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
1 κούπα μανιτάρια
1/4 κούπας ξηρό λευκό κρασί
λίγος άνηθος
λίγος μαϊντανός
2 κουταλιές μουστάρδα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις πατάτες με ένα σκληρό σφουγγάρι, σε ζεστό νερό. Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και τις βράζουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι τρυπιούνται εύκολα με ένα μαχαίρι. Προσοχή: οι πατάτες δεν πρέπει να γίνουν μαλακές.
Κόβουμε σε καρέ το μπέικον και τα μανιτάρια, ψιλοκόβουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό και το κρεμμύδι, και κόβουμε το κοτόπουλο σε λωρίδες.
Βγάζουμε τις πατάτες από την κατσαρόλα και τις κρυώνουμε λίγο με νερό. Αν χρειάζεται, τις κόβουμε στη μέση ή σε κύβους (ανάλογα με το πόσο μεγάλες τις θέλουμε).
Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο να ζεματιστεί. Σοτάρουμε στο λάδι για 2-3 λεπτά το κοτόπουλο και το μπέικον. Προσθέτουμε στο μείγμα το κρεμμυδάκι και τα μανιτάρια, και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι τις πατάτες και τη μουστάρδα. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε στο τέλος τον μαϊντανό και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε, και η πατατοσαλάτα μας είναι έτοιμη.
Σερβίρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.


Βοδινό με μπίρα (carbonade) και πουρέ πατάτας

Βοδινό με μπίρα (carbonade) και πουρέ πατάτας

Υλικά
600-700 γρ. κιλότο, κομμένο σε κύβους
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 μικρά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
2 καρότα
2 φύλλα δάφνης
2-3 κλωναράκια θυμάρι
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
150 ml μπίρα
3 φλιτζάνια ζωμός βοδινού
Αλάτι και πιπέρι
5-6 πατάτες
½ φλιτζάνι γάλα
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα με σπόρους μουστάρδας

Εκτέλεση
Σοτάρουμε τμηματικά στο λάδι σε μια κατσαρόλα το κρέας, αλατοπιπερώνουμε και το βγάζουμε. Προσθέτουμε μέσα τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα καρότα και τα σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Επιστρέφουμε μέσα το κρέας και, όταν ξαναζεσταθεί, το πασπαλίζουμε με το αλεύρι, αφήνουμε να απορροφηθεί ανακατεύοντάς το για 1 λεπτό και το περιχύνουμε με την μπίρα.
Διαλύουμε τον κύβο ζωμού σε 3 φλιτζάνια νερό ζεστό και τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα, μαζί με τη δάφνη και το θυμάρι. Αφήνουμε το κρέας να ψηθεί σκεπασμένο σε χαμηλή φωτιά, για 1,5 περίπου ώρα, μέχρι να μαλακώσει και να δέσει η σάλτσα του. Βγάζουμε και πετάμε τη δάφνη.
Παράλληλα, βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό, τις λιώνουμε σε πουρέ, ενσωματώνοντας λίγο-λίγο το γάλα, και ανακατεύουμε μέσα τη μουστάρδα.