Πώς να οργανώσουμε τη διατροφή μας τώρα που… ξαναμένουμε σπίτι;

Η περίοδος της πανδημίας έχει περιορίσει τις μετακινήσεις μας και έχει αυξήσει τον χρόνο που περνάμε στο σπίτι, είτε αυτός αφορά σε ώρες εργασίας, είτε σε ώρες ελεύθερου χρόνου. Το γεγονός αυτό, μοιραία, έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις όσον αφορά τη διαχείριση του φαγητού και μπορεί να έχει συνέπειες στο σωματικό μας βάρος.

του Γιάννη Δημακόπουλου

Κάποιοι από τους παράγοντες που επιδρούν, ώστε να δυσκολευτούμε με τη διαχείριση του σωματικού μας βάρους, είναι το στρες και η καθιστική ζωή.
– Για το στρες, μελέτη έχει δείξει ότι υψηλά επίπεδα χρόνιου στρες μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη λαχτάρα για φαγητό και αύξηση βάρους.
– Η καθιστική ζωή και οι σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής, λόγω ανίας/πλήξης ή στρες. Ακόμη, πολλά γυμναστήρια και χώροι άσκησης έχουν περιορίσει τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα να κάνει κάποιος καθιστική ζωή.

Τι μπορούμε να κάνουμε

● Η οργάνωση του φαγητού είναι το Α και το Ω για να επιτύχουμε. Φτιάχνουμε μια λίστα με υγιεινά τρόφιμα (όπως αμυλούχα τρόφιμα ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, αυγά, ψάρι, γαλακτοκομικά και κρέας) και γεμίζουμε τα ντουλάπια μας.

● Αντίθετα, προσπαθούμε να αποφύγουμε την αγορά ανθυγιεινών τροφίμων (όπως πατατάκια, μπισκότα, σοκολάτα κ.λπ.) ή τα αγοράζουμε με μέτρο, ώστε να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση τροφίμων που περιέχουν αρκετές θερμίδες. Είναι πιθανό να καταναλώνουμε περισσότερα από αυτά, αν τα έχουμε αποθηκευμένα στο σπίτι.

● Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα εβδομαδιαίο πλάνο μαγειρέματος που να μας εξυπηρετεί με βάση το πρόγραμμα της εργασίας μας και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας. Μελέτες δείχνουν ότι το μαγείρεμα στο σπίτι αυξάνει την ποιότητα της διατροφής μας σημαντικά, ενώ βοηθά και στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Προσπαθούμε να βρούμε νέες θρεπτικές συνταγές, για να πειραματιστούμε και να τονώσουμε το ενδιαφέρον μας για το φαγητό.

● Αν δεν θέλουμε να επισκεφθούμε κάποιον κλειστό χώρο άσκησης, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ρουτίνα άσκησης σε εξωτερικό χώρο. Για παράδειγμα, περπάτημα ή τρέξιμο, ποδηλασία, γιόγκα ή πιλάτες. Τα περισσότερα από αυτά απαιτούν ελάχιστο εξοπλισμό και μπορούν να πραγματοποιηθούν εύκολα. Αυτό θα μας βοηθήσει να “κάψουμε” θερμίδες, αλλά και να εκτονώσουμε το στρες της καθημερινότητας, που με τη σειρά του θα βοηθήσει να κάνουμε καλύτερες επιλογές στο φαγητό μας.

● Όταν μένουμε αρκετές ώρες στο σπίτι, είναι πολύ εύκολο να χάσουμε τα όρια και τη δομή που έχουμε στη συνήθη καθημερινότητά μας. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε εμείς την καθημερινή μας ρουτίνα, ακόμα και με τη βοήθεια υπενθυμίσεων, για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε και να νιώθουμε πως υπάρχει κάποια κανονικότητα. Για παράδειγμα, μπορούμε να ρυθμίσουμε την ώρα που θα ξυπνάμε καθημερινά, καθώς και το πόσες ώρες θα διαθέτουμε για την εργασία μας. Αυτό θα μας βοηθήσει σημαντικά και στην οργάνωση του φαγητού και της σωματικής μας δραστηριότητας. Επιπρόσθετα, έτσι είναι πιο πιθανό νιώθουμε ότι έχουμε το «πάνω χέρι» στην καθημερινότητά μας, και όχι ότι η διατροφή και η άσκηση είναι μια μελλοντική ενέργεια για όταν βελτιωθούν οι εξωτερικές συνθήκες!

O Γιάννης Δημακόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Διατροφής και Μεταβολισμού του University of Surrey (BSc Nutrition). Έχει μετεκπαιδευτεί στην Κλινική Διαιτολογία στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας της Ιατρικής Σχολής του King’s College London, με υποτροφία από το National Health Service (MSc Dietetics). Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με βαθμό “Άριστα”
www.dimakopoulosi.gr