Αυγό, μια υπερτροφή «παντός καιρού» 6 οφέλη + 1 συνταγή bonus

Τρώγονται όλες τις εποχές του χρόνου, φρεσκοτηγανισμένα, «χτυπημένα» σε ομελέτα, βραστά ή ποσέ, είτε ως κύριο γεύμα είτε σε συνδυασμό με άλλες τροφές. Όποια και αν είναι η «βερσιόν» που μας αρέσει, είναι βέβαιο ότι τα αυγά μας κάνουν καλό: 

1. Το αυγό αποτελεί «βόμβα» θρεπτικών συστατικών!Ένα μεγάλο βρασμένο αυγό περιέχει: βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (φολικό οξύ, Β5, Β12, Β2), φώσφορο, σελήνιο. Επίσης, περιέχει σε αξιοπρεπείς ποσότητες τις βιταμίνες D, Ε, Κ και Β6, καθώς και ασβέστιο και ψευδάργυρο.Και είναι άκρως ενδιαφέρον το γεγονός ότι όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά «πάνε πακέτο» με ελάχιστες θερμίδες (περίπου 80).

2. Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη το καθιστά… δυνατό σύμμαχο της φυσικής μας κατάστασης.Ένα μόνο μεγάλο αυγό περιέχει έξι γραμμάρια πρωτεΐνης. Η κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής μάζας, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτιστοποίηση της υγείας των οστών.

3. Μάς χαρίζει αίσθημα κορεσμού και βοηθά στην απώλεια βάρους. Τα αυγά βρίσκονται ψηλά στην κλίμακα με τους δείκτες κορεσμού των τροφίμων, η οποία μετρά την ικανότητα των τροφίμων να προκαλούν αίσθημα πληρότητας και να μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων αργότερα στην ημέρα.

4. Προστατεύει την υγεία του ήπατος και του εγκεφάλου.Το αυγό περιέχει χολίνη, ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για τη χοληδόχο κύστη, τη λειτουργία του ήπατος και τη ρύθμιση του κεντρικού νευρικού συστήματος, μεταξύ άλλων.

5. Προάγει την υγεία των ματιών μας, χάρη στη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη.Οι κρόκοι αυγών περιέχουν μεγάλες ποσότητες λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο πολύ ισχυρών αντιοξειδωτικών. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων λουτεΐνης και ζεαξανθίνης μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καταρράκτη και εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, δύο πολύ συχνών οφθαλμικών διαταραχών σε προχωρημένη ηλικία.

6. Αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL).Η κατανάλωση αυγών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσουμε την «καλή» (HDL) χοληστερόλη. Τα άτομα που έχουν υψηλότερα επίπεδα HDL συνήθως έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων προβλημάτων υγείας.

Bonus: Εύκολη ομελέτα με λαχανικά
Η ομελέτα αυτή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, χαμηλή σε υδατάνθρακες, ενώ δεν περιέχει γλουτένη.

Υλικά

  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 ντοματίνια, 1 κόκκινη πιπεριά, μερικά φύλλα φρέσκου σπανακιού
  • λίγο τριμμένο τσένταρ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε τα αυγά και αλατοπιπερώνουμε.
  2. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά.
  3. Λιώνουμε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι.
  4. Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών στο τηγάνι.
  5. Όταν αρχίσει να ροδίζει, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και τα ψιλοκομμένα λαχανικά.
  6. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, γυρίζουμε την ομελέτα, για να ψηθεί και η άλλη πλευρά.

Πηγές
https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-health-benefits-of-eggs#TOC_TITLE_HDR_5
https://www.mygorgeousrecipes.com/world-best-vegetarian-omelette/



Abbvie